Micul triumf al lui Traian Basescu (Opinii)

Sambata, 30 Noiembrie 2013, ora 18:00
49443 citiri

Presedintele Romaniei nu este strain eforturilor Republicii Moldova de a se integra in Uniunea Europeana, iar sprijinul tarii noastre, la care a pus el umarul atat pe parcurs, cat si la intalnirea de la Vilnius, a dat roade.

Traian Basescu a sesizat corect ca intrarea in UE este din ce in ce mai complicata, iar Romania, prin persoana sa, se arata a fi un sustinator de nadejde. Mai exact, ii prinde cat se poate de bine Republicii Moldova putin lobby din partea presedintelui unui stat membru al UE.

La drept vorbind, si domnul Basescu este avantajat sa se faca iarasi remarcat pe plan international, dovedind ca isi gaseste de lucru chiar si cand, in propria sa tara, Ponta il ia peste picior ca pe maidan, Antonescu ii intoarce spatele in mod grosolan, iar imbuibatul Felix n-are somn, gandind ce mizerie mai poate nascoci, ca sa-i faca zile fripte presedintelui si s-o difuzeze pe Antenele sale.

Ajutand Republica Moldova, Basescu paseste pe alt teren, dar nici acolo lucrurile nu par simple. Opiniile sunt impartite intr-o proportie pe care e greu sa o descifrezi. Doi factori toxici infesteaza atmosfera la Chisinau: pe de o parte populatia rusofona este rezervata la ideea ca apropierea de UE inseamna implicit si apropierea de Romania, pe de alta parte aceeasi populatie este sustinuta in forta de presiunile Kremlinului, carora le-a cedat un stat mult mai mare - Ucraina.

Una peste alta, Republica Moldova are de luptat cu alinierea la conditiile europene, cu propria opinie publica atat de divizata si cu amenintari cand fatise, cand subtile, dinspre marele Rasarit.

In plus, ca sa ajunga la integrare, Republica Moldova va trebui sa-si rezolve problema asa- zisei Republici Nistrene, al carei statut este nici in caruta, nici in teleguta.

Atunci cand se punea pentru prima oara chestiunea integrarii Romaniei, la noi nu existau asemenea probleme. Asupra tarii noastre plutea aura unui popor care s-a eliberat de comunism cu pretul sangelui, aura cam estompata ulterior de navala minerilor si de prezenta la masa bucatelor a fostilor nomenclaturisti, in frunte cu Ion Iliescu.

Oricum, drumul pe care il are de parcurs Republica Moldova se anunta mai complicat decat fusese cel al Romaniei. In Romania de acum vreo doua decenii, intreaga suflare sustinea integrarea europeana, de la cei de stanga (care o cam sustineau scrasnind din dinti, ce e drept), pana la cei de dreapta.

Dar faptul ca s-a parafat acordul de asociere si acordul de liber schimb constituie un motiv ca delegatia moldoveneasca sa se intoarca glorioasa la Chisinau, iar Traian Basescu sa atraga atentia Europei ca stie sa fie prezent in politica ei, chiar si atunci cand in avioanele ei e mai prezent Ponta.

S-ar putea ca semnarea acordului sa le devina atragatoare tocmai rusofonilor ostili de la Chisinau, cand vor observa ca acesta este primul pas spre libera circulatie a cetatenilor, un vis de aur al tuturor celor aflati candva dincolo de cortina de fier. Rusofoni, nerusofoni, toti tanjesc sa vada Parisul sau Roma.

Daca, in anii urmatori, Traian Basescu va sti sa se faca punte intre Chisinau si Bruxelles, devenind motorul integrarii, s-ar putea sa ajunga in istoria romanilor o persoana mai de seama decat cei doi presedinti anteriori lui, din care unul nu mai e nimic, dar inca mai sta precum respectiva capra cu coada sus, iar celalalt a parasit scena cu coada intre picioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu presedinte, #Vilnius acord de asociere, #Ion Iliescu PSD, #Victor Ponta prim ministru , #Ion Iliescu