Merkel si Barroso revin la locul faptei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 16:00
7260 citiri
Merkel si Barroso revin la locul faptei (Opinii)
Foto: Realitatea Tv

Nu cred ca mai exista dubii pentru cineva ca Traian Basescu se afla in functie astazi datorita interventiei catorva persoane extrem de importante inca in Europa. Printre ei, cei mai influenti au fost Viviane Reding, Angela Merkel si Jose Manuel Barroso. Fiecare in functie de puterea si influenta sa a contribuit atat cat sa incline balanta acolo unde s-a putut si exact unde a fost nevoie.

Asa si-a schimbat CCR decizia initiala, asa a fost impus cvorumul si astfel am ajuns sa avem cel mai impopular presedinte din Europa reinstalat in functie impotriva celui mai mare numar de voturi negativ din istoria Romaniei. Un dureros 7,4 milioane de romani pe care, din momentul anuntarii rezultatelor, fortele statului de drept reinstalat odata cu Traian Basescu au incercat doar sa-l minimizeze, sa-l stearga, sa-l faca uitat. Din pacate, fondul a ramas neclintit. Iar cei 7,4 milioane de romani atarna acum si de gatul PDL.

In aceasta directie ar trebui sa privim ca sa intelegem mai bine rostul acestor "descinderi". Poate ca Merkel si Barroso au vrut sa vada cu ochii lor cum arata o tara proaspat iesit de sub o lovitura de stat, unde a fost implementat presedintele lor si nu al celor care au votat. Daca ne amintim de cuvintele dure ale lui Barroso si Reding, ar trebui sa ne imaginam ca traim intr-o tara unde acum se fac eforturi pentru reconstructia ei.

Merkel si Barroso sunt astazi cei mai puternici oameni ai Europei, insa lucrurile nu vor curge la nesfarsit in aceeasi directie. Peste un an sau doi, forta care astazi dicteaza in Europa, Partidul Popular European, isi va fi pierdut, poate, influenta; iar Merkel si Barroso nu vor mai fi fiind, poate, nici pe departe atat de importanti. Se schimba ele regimuri politice intregi, daramite un partid cu altul si o putere cu alta. Da, poate si din cazua asta, vizita popularilor europeni la Bucuresti pentru doua zile este un semn.

Prezenta liderilor populari la Bucuresti, la Congresul PPE, va fi de la bun inceput o garantie pentru presedintele repus in functie. Si nu doar pentru. Si PDL va iesi mai castigat din vanzoleala popularilor europeni vreme de doua zile prin Capitala. In mod normal, ar trebui ca si Romania sa castige din relaxarea lui Barroso si Merkel, cand se vor convinge cata liniste si pace exista in tara... Daca nu ar exista razboiul orb din politica, aproape ca am avea o tara linistita.

Or, de asta au nevoie cel mai mult astazi liderii PPE - liniste si pace in Europa si nu de razboaie mute sau neoficale. Pentru a-si consolida puterea in Europa - sa vezi si sa nu crezi - merg alaturi de partidele din tara respectiva si le sustin, prin simpla lor prezenta, in campania electorala. S-a mai intamplat in statele Uniunii. Pana la urma, campania electorala care va incepe la noi va debuta si in Occident. Iar pentru ei, nu exista loc mai bun de propaganda decat sa isi inceapa periplul la Bucuresti.

O afacere din care toata lumea pare a avea de castigat, dar nimeni nu prezinta si punctele slabe.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Merkel Barroso sustinere Basescu, #Ponta Basescu Merkel Barroso, #Congres PPE Merkel Barroso , #Victor Ponta
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Dupa titlu, eram sigur: Leca.! Nu citesc. Pierdere de vreme.
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
E ultima ocazie a lor pentru a-si lua tainul de la Basescu!