Martea neagra, duminica mov si lunea albastra (Opinii)

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 22:46
3347 citiri
Martea neagra, duminica mov si lunea albastra (Opinii)

Daca tot vorbim de martea neagra, de ce n-am vorbi si de duminica mov ori de lunea albastra?

Fiindca duminica si luni nimeni nu se astepta sa vada o miscare atat de abil pregatita a USL, daramite trezirea sa din morti. Caci pana duminica la pranz, Opozitia era convinsa ca USL e o constructie pe duca, nicio reanimare nemaiputand s-o intoarca la viata. Un muribund. Mai ramanea sa se decida cine ii semneaza actul de deces.

O lovitura mediatica bine pusa la punct

Este pentru prima data cand, pana aproape de publicarea informatiei ca urmeaza o intalnire importanta a liderilor USL, nu au aparut comentarii, zvonuri, banuieli nici macar "pe surse". Asta daca nu cumva ne-au scapat unele dintre ele. Oarece semne ca se va intampla ceva important erau, numai ca jurnalistii, analistii nostri atotstiutori n-au reusit sa le dezlege si sa ni le impartaseasca.

Dar impactul evenimentului a fost cu siguranta bine pregatit. Astfel, cei doi lideri si-au luat o pauza de comunicare cu publicul, Crin Antonescu una nefiresc de lunga, iar Victor Ponta de doar 4-5 zile, in asa fel ca reaparitia lor la TV sa provoace interes. Scopul? Transmiterea unor mesaje foarte importante legate de anul electoral 2014, de referendumul asupra noii variante a Constitutiei si de soarta altor legi nepromulgate de presedinte.

Au castigat pe mana Opozitiei

O situatie complet neobisnuita in ultimele luni a fost aparitia in aceeasi conferinta de presa, la aceeasi masa a celor doi lideri, ca si cum vorbele si jignirile reciproce aruncate cu manie unul altuia n-ar fi fost decat un vis urat. De nu cumva o stratagema electorala, cum credem noi.

Astfel, vazand ca formatiunea lor nu scade cine stie ce in sondaje, cu toate atacurile, si ce atacuri! ale Opozitiei si mai cu seama ale lui Traian Basescu, cei doi n-au facut decat sa le stimuleze, sa le alimenteze cu material divers. Cu alte cuvinte, sa joace cum canta Opozitia. Din pacate, prinsa in iuresul bataliei pe viata si pe moarte cu USL, nici coagularea dreptei, nici reformarea serioasa a PDL n-au putut avea loc.

Clisee vechi, succese ioc

Pe deasupra, evenimentele de duminica si luni ne-au prins complet descoperiti. Analizand comentariile si luarile de pozitie din presa, se observa ca Opozitia nu a anticipat corect evolutia situatiei, nici n-a contraatacat adecvat. Astfel, s-au prefigurat doua tendinte: cele mai puternice au fost strigatele de ajutor la popor, la institutiile statului de drept din Romania si din UE, care ne amintesc de perioada suspendarii lui Traian Basescu.

De exemplu: "Ceea ce era mai rau pentru Romania tocmai s-a intamplat: regruparea fortelor care lupta impotriva statului de drept, impacarea inamicilor democratiei". Pana si limbajul e acelasi.

Cea de-a doua tendinta intareste perceptia ca Opozitia a fost luata pe nepregatite: doar vocea Elenei Udrea a razbatut in spatiul public, dar nu cu ceva nou, de rasunet, care sa ramana in constiinta celor interesati, ci cu aceleasi clisee lipsite de efecte: "In mod sigur, USL se va rupe si atunci trebuie sa stim ce facem cu PNL". Atentie la exprimarea: "ce facem cu PNL"!

N-au chef de politica

Reactiile Opozitiei au scos in evidenta cateva realitati niciodata recunoscute pana acum: dezorganizare, lipsa de sustinere reciproca, absenta clarviziunii, a ideologiei, a programelor, a strategiilor... Singurul lor obiectiv a fost desfiintarea, spargerea, ruperea USL, terfelirea liderilor socotiti in continuare "inamici ai democratiei" si luptatori "impotriva statului de drept".

Or astfel de sloganuri, initiative si tactici n-au beneficiat pana acum de sustinere populara decat in foarte mica masura. In plus, se pare ca vremea justitiarilor inca n-a sosit. In aceste conditii, dorinta PDL si a celorlalte formatiuni din "dreapta dlui Basescu" de a castiga alegerile e clar ca nu arde foarte tare la degete.

Lasa-ma sa te las

Caci daca ar arde, comportamentul lor politic ar fi unul unitar si hotarat, cu totul diferit de cel actual, unul bazat pe studii de diagnoza si prognoza facute de oameni calificati, nu pe pareri, nici pe interpretari subiective ale situatiilor de fapt, cum s-a intamplat in ultimii doi ani.

Pe deasupra, se vede de la distanta ca se lasa unii pe altii, asteptand ca Traian Basescu sau CE, UE sa le rezolve necazurile de partid, sa se lupte pentru viitorul lor. Acestea sunt cauzele adevarate ale stagnarii Opozitiei in sondajele de opinie si ale viitorului albastru.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#USL europarlametare Constitutie, #referendum europarlamentare USL, #destramare USL , #PDL