Lovitura din Romania a innebunit UE (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 09 Martie 2013, ora 23:34
147202 citiri
Lovitura din Romania a innebunit UE (Opinii)

Patru ministri de Externe au trimis o scrisoare lui Jose Manuel Barroso, in care propun ca tarile care nu respecta principiile democratice, drepturile omului si statul de drept sa fie sanctionate de catre Comisia Europeana, inclusiv cu taierea fondurilor UE.

Semnatarii provin din Germania, Finlanda, Olanda si Danemarca, statele care s-au opus sau refuza inca intrarea Romaniei in Schengen. Cu exceptia Frantei, gasim acelasi cartel al tarilor europene puternic inclinate catre o segregare a spatiului UE.

Nu e niciun hazard daca presupunem ca evenimentele din vara lui 2012, din Romania, au indus panica si gandurile cele mai rele in gandurile altfel linistite si blazate ale liderilor din cateva state ale UE. Oricata ingaduinta si intelegere as avea pentru spaimele existentiale ale oficialilor din cele patru tari, stiu foarte clar ca frica si alte sentimente asemanatoare inhiba in cel mai inalt grad ratiunea si judecata lucida. Iar reactiile care traverseaza Europa de la un capat la altul sunt produsul spaimei care a erupt si risca sa preia si controlul.

A discuta din nou, serios, despre lovitura de stat versus statul de drept din Romania anului 2012 poate parea o idee sarita si ea de pe fix. Din moment ce povestea atacului de la Bucuresti la baza statului de drept se bucura inca de un asemenea succes, incat a ajuns sa fie invocata in rapoartele MCV, in comunicari oficiale ale liderilor UE si in acorduri improbabile semnate pe sub mana si peste Constitutie intre presedinte si premier, are tot sensul sa reluam iar si iar argumentele si criticile.

Prima dementa vine din partea celui mai mare sustinator al teoriei loviturii de stat de la Bucuresti de anul trecut - Traian Basescu. Folosindu-se de idee doar cand il avantajeaza, manuind-o ca pe o caramida cu care un protestatar are de gand sa sparga geamurile Guvernului, lovitura de stat a fost inventata si promovata ca simpla strategie de mentinere in functie a unui presedinte care pierduse orice sustinere. Cum si din ce s-a nascut ipoteza loviturii de stat?

Din telefonul pe care Basescu recunoastea ca i l-a dat Angela Merkel ca sa il intrebe daca suspendarea era prevazuta in Constitutie, iar presedintele a spus candid ca nu exista asa ceva. Nici macar faptul ca CCR recunostea constitutionalitatea demersului USL in Parlament nu a contat.

Lovitura a mers mai departe. Din acceptarea impunerii pragului la referendum, din prostia majora a Guvernului Ponta cu recensamantul, din spaima CCR de a da o decizie impotriva celor 7,4 milioane de voturi impotriva si prelungirea ei cu pana la o luna. Si din multe alete....

Insa majoritatea actiunilor USL au fost de fapt bajbaieli derutante, gesturi timide si nervoase, iar ce initial crezuse toata lumea a fi blitzkrieg uselist s-a transformat in timp intr-o serie nesfarsita de gafe, razgandeli si reveniri asupra unor decizii delicate. Dincolo de rapiditatea faptelor, mai degraba haotica insiruire a evenimentelor a lasat loc la interpretari.

Si apoi acuzatiile lui Daniel Morar cu cele 2,5 milioane de voturi furate, cand nici pana astazi nu a putut dovedi nici macar 1% din ele....

Acestea au fost faptele, insa traducerea, transmiterea si interpretarea lor in cadrul restrans al lui Barroso - Merkel - Reding are inca urmari dramatice. Si pentru noi, unde autorii loviturii nu au fost arestati, desi institutiile statului de drept au rezistat asaltului. Si pentru Uniunea Europeana, care astazi nu stie cum sa mai faca fata crizei care a impartit-o de mult in doua.

Daca scrisoarea celor patru se va transforma intr-un proiect concret, atunci din acel punct nu mai exista decat un singur sens.

Adancirea crizei, a nemultumirilor fata de politicieni si tendintele discriminatorii tot mai evidente ale unor state impotriva altora (mai putin civilizate, prospere si harnice) nu vor face decat sa definitiveze opera inceputa in presa din Franta si Marea Britanie, unde ziaristi xenofobi si rasisti au redescoperit de cativa ani apetitul interbelic pentru stigmatizat grupuri etnice sau natiuni intregi.

Cand UE va sta sa se prabuseasca, va trebui sa fie tras de urechi un tap ispasitor pentru toate relele. Ghici, ghicitoarea mea?

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Angela Merkel suspendare 2012, #Traian Basescu presedinte, #Jose Manuel Barroso Comisia Europeana , #presedinte
Comentarii