Lovitura de stat se amana pentru 9 decembrie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 19:25
11449 citiri
Lovitura de stat se amana pentru 9 decembrie (Opinii)

Europa pare sa se trezeasca incet-incet din cosmarul loviturii de stat, care a fost cat pe ce sa reuseasca in Romania, la periferia Uniunii Europene, totusi, dar pe care a reusit sa o evite prin interventii dure si prompte, executate aprig de catre unii comisari precum Viviane Reding sau Manuel Jose Barroso.

Primul val al realitatii care a lovit imaginarul fantastic al celor mai aprigi critici europeni ai suspendarii lui Traian Basescu a venit cu ocazia discutarii cazului Romaniei in Parlamentul European.

Atunci, ascultand si alte pareri decat fantasmagoriile democrat-liberalilor din tara, cu varf de lance in Monica Macovei, care vedea nu doar o lovitura de stat a USL, ci o cotropire fascista si criminala in toata regula desfasurata de Guvernului lui Ponta, abia atunci deci au inceput si liderii europeni sa inteleaga ca lucrurile nu erau nici pe departe asa cum prost, stramb si cu foarte multa rea credinta fusesera ei informati.

La dezbaterea din Parlamentul European, pana si Viviane Reding isi atenuase criticile cu care deschisese sedinta. Iar la finalul dezbaterii, dupa ce toate punctele rezonabile fusesera prezentata, comisarul ajunsese sa isi stinga practic toata vehementa nominal indreptata impotriva Guvernului Ponta intr-o expunere de principii si generalitati absolut nevinovate. Era putin prea mult sa sustii lucruri fantastice impotriva ratiunii, a dovezilor si argumentelor prezentate de atatia altii inaintea ta.

Acum, Hannes Swoboda, liderul grupului Socialistilor si Democratilor din PE, ce-i drept, o acuza din nou pe Viviane Reding de partizanat politic in cazul interventiilor pe care le-a avut in cazul Romaniei, prin care a vrut sa isi faca imagine si campanie. Sa nu uitam totusi ca, desi Hannes Swoboda e din aceeasi familie politica din care face parte si Ponta, iar declaratiile de mai sus au fost facute cel mai probabil pentru a-l incuraja si a-i da premierului roman un balon de oxigen, acelasi lider al socialistilor a fost cel care si l-a criticat destul de dur pe Ponta, exact in toiul evenimentelor legate de suspendarea si referendumul de demitere.

"Faptul ca un vicepresedinte al CE sa spuna ca a fost o lovitura de stat, lucruri care s-au intamplat in conformitate cu Constitutia, si lucruri care au fost acceptate si privite ca deplin legale de Curtea Constitutionala a Romaniei, asta nu este acceptabil. Este politica partizana, iar acest mod de gandire al PPE din Comisie nu s-a terminat. Este una dintre primele dati cand Comisia actioneaza foarte partizan politic, cel putin vicepresedintele sau", spune Hannes Swoboda, intr-una dintre cele mai dure critici la adresa comisarului Viviane Reding.

Acum, faptul ca nu a fost o lovitura de stat, in niciun sens sau acceptiune posibila a conceptului, e una. Ca, poate, cel mult, liderii europeni au fost ametiti de rapiditatea schimbarilor, e altceva. Insa daca in Letonia presedintele a fost inlaturat doar printr-o decizie a parlamentului, fara niciun alt fel de vot, in cazul asta ceea ce s-a petrecut in Romania - unde Traian Basescu a revenit in functie prin votul a sase oameni impotriva a 7,5 milioane de romani - seamana mai mult cu o contra-lovitura de stat, data chiar de catre cei care tipau in gura mare prin lume ca sunt victimele revolutiei useliste si a milioanelor de voturi furate.

Cum nici cele peste 2 milioane de voturi furate incriminate si trambitate de aceeasi Monica Macovei nu au putut fi demonstrate, in schimb fiind dovedite doar vreo 55 de mii, ramane un fapt ca doi-trei lideri ai UE au deturnat si schimbat vointa unei majoritati coplesitoare, care si-a exercitat dreptul de vot liber la un referendum legal si constitutional organizat.

Acum, dupa calmarea cat de cat a apelor, intelegem de fapt ca in jocul suspendarii au castigat cei care au beneficiat de sprijinul politic substantial al familiei politice europene, care inca este majoritara in cadrul Uniunii Europene.

Revoltele si protestele care au loc in aceste zile in Spania, Portugalia si Grecia fata de masurile de austeritate, critica fatisa chiar a Fondului Monetar International fata de masurile de austeritate luate de guvernul spaniol si atmosfera generala extrem de incinsa a intregii Europe ar putea sa ne faca sa intelegem mai bine originea spasmelor si spaimelor care i-au cutremurat pe liderii europeni in fata posibilitatii ca o putere - cea a lui Traian Basescu - sa se prabuseasca, toata, inainte de termen, in doar cateva luni de zile.

Totul plecand de la revoltele din strada din intreaga tara care au avut loc in ianuarie - februarie impotriva puterii presedintelui Traian Basescu. In aceasta ordine a rationamentelor, sunt curios sa vedem cum va reactiona presedintele statului de drept si al Constitutiei, in cazul in care USL va obtine majoritatea voturilor pe 9 decembrie.

Oare va fi consecvent ideilor sale si va refuza sa il desemneze premier pe candidatul USL, in cel mai democratic spirit cu putinta? Sau va striga din nou: rusine, lovitura?

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Hannes Swoboda liderul Socialistilor, #Victor Ponta prim ministru Romania, #referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere