Liiceanu, catre Basescu: Vietile noastre ca intelectuali au fost majoritar distruse

Joi, 19 Iulie 2012, ora 12:02
6669 citiri
Liiceanu, catre Basescu: Vietile noastre ca intelectuali au fost majoritar distruse
Foto: Arhiva

Prezent, miercuri, la o intalnire cu membrii Grupului de Dialog Social, presedintele suspendat Traian Basescu s-a confruntat cu o marturisire emotionanta a filosofului Gabriel Liiceanu despre impactul evenimentelor politice asupra vietii intelectualilor romani.

"Mircea Cartarescu s-a oprit pentru ca e greu sa treci de la Platon si Shakespeare la Ponta si Antonescu. In statele mature democratic oamenii nu traiesc in viata politica ci in viata. Vietile noastre ca intelectuali au fost majoritar distruse. Cei mai multi de aici nu au stat deoparte. Forta noastra sunt cuvintele. Noi nu avem bani sa platim o televiziune ca cuvintele noastra sa puna lumea pe drumul bun.

Suntem intr-o situatia ingrata.Suntem prizonierii unei clase politice si nu stiu cum sa scapam de acest prizonierat. 20-30 de oameni arunca in aer un intreg popor. Noi cadem in groapa prin constienta noastra", a declarat Gabriel Liiceanu, citat de Realitatea TV.

Anterior, la inceputul lunii iulie, Liiceanu a publicat un apel adresat politicienilor, intitulat "Lasati-ne sa jucam, domnilor arbitri!"

"Nici un guvern al Romaniei nu a reusit, asemeni guvernului Ponta, sa induca in populatie o isteriei mai mare intr-un timp mai scurt. Pe acest fundal de Blitzkrieg declarat societatii civile, institutiilor statului si constitutiei Romaniei, pe acest fundal de cultivare sistematica a urii si agresivitatii devenita program de guvernare, nimeni, se pare, nu mai poate sa-si vada de treaba.

Oamenii si-au intors privirile de la indeletnicirile curente si mesteca mental, clipa de clipa, ceea ce le ofera cotidianul. Iar cotidianul le ofera o hrana mizerabila: minciuna baroca, atentatele repetate la pudoarea elementara a intelectului si a bunului simt, tupeul abisal, inscenarile grotesti. Parca niciodata n-am vazut cuvintele mintind, punctual, in halul asta.

(...) Intr-un moment in care criza isi arata coltii in mai fiecare loc al Europei, lucrul de care am avea cea mai mare nevoie ar fi seninatatea pentru a munci intr-un climat asezat. (...) Reusita unui guvern este sa se faca simtit cat mai putin. Pe un teren de fotbal nu arbitrii trebuie sa fie vedetele, ci jucatorii", scria Liiceanu pe contributors.ro.

De asemenea, la inceputul lunii februarie, scriitorul Mircea Cartarescu anunta ca nu va mai scrie nimic despre politica si politicieni.

"De astazi voi parasi orice preocupare politica, orice implicare, prin scris sau chiar si numai prin citit, in orice tine de acest domeniu pe care il cunosc acum ca pe propriile mele buzunare.

(...) Am vazut cum, pe rand, toti cei pe care-i admir pentru opera lor s-au retras din spatiul public. E si firesc: i-am vazut tarati in toate noroaiele lumii, caci adversarul politic nu mai e nici filozof, nici scriitor, nici macar fiinta umana, ci doar carne de tun pentru pamflete, caricaturi si injurii pur si simplu. Mi-a ajuns, m-a razbit in fine si pe mine. Ma-ntorc la versurile lui Eminescu: 'Zica toti ce vor sa zica,/ Treaca-n lume cine-o trece...'

Daca va veni sfarsitul lumii, voi fi ultimul care-o s-o afle", spunea Cartarescu in Evenimentul Zilei.

Gabriel Liiceanu si Mircea Cartarescu au fost printre sustinatorii lui Traian Basescu in campania electorala din 2009. In timp, si-au atras din partea adversarilor politici ai presedintelui calificative de "basisti" si "intelectualii lui Basescu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Gabriel Liiceanu Traian Basescu, #Mircea Cartarescu Traian Basescu, #Traian Basescu intelectuali, #Gabriel Liiceanu apel , #presedinte suspendat