Liderii PNL: Daca CCR avea certitudinea ca Basescu e legitim, ar fi invalidat referendumul

Sambata, 04 August 2012, ora 22:59
6885 citiri
Liderii PNL: Daca CCR avea certitudinea ca Basescu e legitim, ar fi invalidat referendumul
Foto: Ziare.com

Curtea Constitutionala a Romaniei nu poate invalida referendumul, pe 31 septembrie, pentru ca ar fi facut deja acest lucru joi, daca ar fi avut certitudinea ca Traian Basescu este legitim, sustin liderii liberali.

Totodata, presedintelui suspendat i se cere inca o data demisia, ca urmare a votului exprimat la referendumul din 29 iulie, lucru care s-ar putea intampla la sfarsitul lunii august, potrivit reprezentantilor PNL. In plus, singurul castig real al amanarii deciziei este eliminarea dubiilor referitoare la numarul de alegatori pe listele electorale permanente.

"CCR nu poate invalida referendumul, are dubii asupra legitimitatii lui Traian Basescu"

Deputatul PNL Ludovic Orban este de parere ca CCR "nu poate sa invalideze acest referendum".

"Un act de vointa a sapte milioane de romani, mai ales in conditiile unui dublu boicot pedelisto-maghiar, nu ofera temei pentru invalidare. Referendumul trebuie validat. Iar Basescu, in urma deciziei Curtii Constitutionale, va trebui sa-si dea demisia.

Pentru ca este evident faptul ca, daca ar fi avut certitudinea ca Basescu este legitim, Curtea Constitutionala ar fi invalidat referendumul. Prelungind cu o luna si jumatate termenul unei decizii, arata ca de fapt Curtea are serioase dubii asupra faptului ca domnul Basescu mai are legimitate sa gireze functia de presedinte", a declarat Orban, pentru Ziare.com.

Referendum 2012: CCR decide pe 12 septembrie - Antonescu ramane interimar

Acesta a invocat "regulile nescrise de la nivelul democratiilor occidentale", pe care, daca Traian Basescu le respecta, ar trebui sa-si dea demisia.

"Pentru ca nu poate sa ramana presedinte atat timp cat, prin vot, sapte milioane de romani s-au exprimat pentru demiterea lui. Nu are cum sa mai conduca Romania. Acest referendum a aratat clar vointa majoritatii zdrobitoare a cetatenilor Romaniei de a nu-l mai avea in fruntea tarii pe Traian Basescu", a completat parlamentarul liberal.

Apele nu se vor calma, nu asta este motivatia Curtii

Ludovic Orban a mai spus ca nu crede ca cineva trebuie sa-si aroge un castig din decizia de joi a CCR, care a amanat un verdict asupra validarii referendumului pana pe 12 septembrie. Magistratii au revenit insa asupra deciziei, dupa ce mai multe voci au contestat termenul prea lung, anuntand ca se vor reuni in sedinta pe 31 august.

"Este decizia pe care au luat-o, ce sa comentez? Probabil cei de la CCR au avut considerente serioase sa ia decizia asta. Probabil exista dubii serioase legate de concordanta listelor electorale permanente cu realitatea.

Trebuie sa conlucreze mai multe institutii - primarii, directii de evidenta a populatiei, Institutul National de Statistica. Daca a dat Curtea acest termen, probabil s-o fi inteles cu ei asupra acestui termen. Apele nu se calmeaza, nu cred ca asta este motivatia Curtii", a conchis deputatul PNL.

Castigul real al amanarii deciziei CCR: Determinarea numarului exact de alegatori

Presedintele PNL Bucuresti Eugen Nicolaescu crede ca adevaratul castig, in urma amanarii deciziei CCR in privinta validarii referendumului, este determinarea numarului de alegatori pe listele electorale permanente.

"Lucrul cel mai important care se poate spune este ca exista real posibilitatea sa se determine numarul populatiei existente in listele electorale permanente si la aceasta populatie sa se raporteze rezultatul referendumului. Cred ca acesta este castigul real pe care il avem cu totii - sa nu mai avem dubii si sa nu mai fie cifre contestate sau contestabile", a spus deputatul liberal, pentru Ziare.com.

Parchetul General verifica listele electorale permanente - surse

Scrisoare MAI catre CCR: Nu stim cati alegatori sunt pe listele permanente

Acesta a precizat ca videoconferinta cu prefectii facuta de catre Guvern, vineri, a stabilit toate detaliile tehnice sa se poata ajunge la o concluzie in privinta modului in care trebuie determinat numarul exact de alegatori.

"Cred ca in felul acesta toate autoritatile trebuie sa concure ca, pana la data stabilita de Curtea Constitutionala, sa se obtina o cifra reala a populatiei care locuieste in Romania, care are drept de vot, si care poate fi inscrisa in lista electorala permanenta din fiecare localitate. Era singura solutie pe care o putea adopta CCR in acest moment, pentru ca legea ii da posibilitatea Curtii Constitutionale sa stabileasca si o asemenea varianta", crede Nicolaescu.

"Probabil ca doamna judecatoare Aspazia Cojocaru are date suplimentare si ca atare nu am ce sa comentez", a mai spus parlamentarul PNL, referitor la declaratiile judecatoarei CCR, de joi, potrivit careia referendumul ar trebui anulat.

Pronostic pentru decizia din 12 septembrie: Majoritatea populatiei Romaniei a votat demiterea lui Traian Basescu

Deputatul liberal crede ca la finalul lunii august "se va dovedi ca populatia Romaniei, in majoritate, a votat pentru demiterea lui Traian Basescu si acesta va fi demis si se va urma procedura constitutionala de declansare a alegerilor prezidentiale anticipate".

Vorbind despre iesirea presedintelui interimar Crin Antonescu din viata politica, daca Traian Basescu nu va fi demis in urma deciziei CCR din 12 septembrie, Eugen Nicolaescu a precizat ca Antonescu "nu a lasat urme de indoiala asupra a ceea ce a spus ca face si a facut sau a ceea ce a spus ca nu va face si nu a facut, (...) e o decizie personala a liderului Crin Antonescu si sunt convins ca onoarea si demnitatea la el sunt vizibile, nu trebuie sa ne mai indoim noi de ele".

CCR a respins cu unanimitate contestatiile USL. Asteapta listele electorale actualizate

Curtea Constitutionala a amanat joi luarea unei decizii in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui pana pe 12 septembrie, urmand ca listele electorale judetene sa fie reverificate. Pana atunci, Crin Antonescu ramane presedinte interimar.

Vineri, magistratii CCR au revenit asupra deciziei, dupa ce mai multe voci au contestat termenul prea lung, anuntand ca se vor reuni in sedinta pe 31 august.

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a anuntat ca se va organiza un "mini-referendum" pentru a se stabili cati alegatori sunt in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#PNL decizie CCR referendum, #Orban CCR decizie referendum, #Nicolaescu CCR decizie referendum, #CCR amanare decizie referendum , #referendum demitere