Le Temps: Romanii vor scrie urmatoarea pagina din foiletonul crizei politice

Sambata, 28 Iulie 2012, ora 17:26
2818 citiri
Le Temps: Romanii vor scrie urmatoarea pagina din foiletonul crizei politice
Foto: Daylife

"Fie ca se vor duce la vot sau nu, depinde de romani, si nu doar de guvernanti sa scrie urmatoarea pagina in foiletonul care a dus la fierberea scenei politice in doar cateva saptamani", noteaza publicatia elvetiana Le Temps.

La fel de plina de capcane precum telenevolele iubite de romani, criza a starnit acuzatii de tot felul, de la cele referitoare la o lovitura de stat, la cele de plagiat.

Lupta ii pune fata in fata pe Traian Basescu, presedintele suspendat, ales pentru prima data in 2004 si inca o data in 2009, si premierul Victor Ponta, "lup tanar" si figura centrala a aliantei USL, venit la putere dupa o motiune de cenzura, relateaza Le Temps.

"Acest circ imens ar fi ridicol daca consecintele nu ar risca sa fie la fel de nefaste pentru Romania", a declarat Serge Gonvers, presedintele Asociatiei elvetiene pentru Romania, care locuieste in Bucuresti din 1994.

Incertitudinea politica a condus deja la deprecierea monedei nationale, iar, daca va persista, va duce la ingrijorarea investitorilor straini, care aduc o parte considerabila din economia locala, noteaza publicatia.

Increderea Uniunii Europene a scazut, potrivit presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a pus tara sub supraveghere.

"O reactie supraevaluata", a declarat analistul Cristian Parvulescu. "Problema nu tine de constitutionalitate. Rapiditatea evenimentelor a suprinzatoare", a spus politologul.

Potrivit lui Sorin Ionita, analist la Expert Forum, un think tank din Bucuresti, oricare ar fi rezultatul, va fi rau. "Daca pragul de 50 la suta nu este atins, cele doua partide vor cere victoria, Basescu va fi reinstalat si coabitarea nu va putea fi atinsa, cel putin pana la alegerile legislative din noiembrie", a spus acesta.

In schimb, daca referendumul este validat, vor fi organizate alegeri anticipate in termen de 90 de zile.

"Progresele (fata de 1989 - n.red.) sunt indiscutabile, insa obtinerea unui stat cu spirit democratic este un proces de lunga durata. Va fi nevoie de cel putin trei generatii", a conchis Parvulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Traian Basescu referendum demitere, #Victor Ponta referendum, #absenteism referendum , #referendum demitere