Laura Stefan: Ar trebui sa se solicite CCR preschimbarea termenului in unul rezonabil

Vineri, 03 August 2012, ora 08:19
10460 citiri
Laura Stefan: Ar trebui sa se solicite CCR preschimbarea termenului in unul rezonabil
Foto: Digi24

Din pacate, Romania nu este pregatita cu adevarat sa faca parte din Uniunea Europeana si nu stie sa joace dupa regulile democratiei, a comentat pentru Ziare.com Laura Stefan, expert EFOR, hotararea Curtii Constitutionale de a amana o decizie cu privire la rezultatul referendumului.

Intrebata cum este posibil din punct de vedere legal sa fie demarate procedurile pentru un referendum, sa se incheie procese verbale de catre BEC, sa se faca raportari oficiale in baza datelor primite de la Ministerul de Interne, iar la patru zile dupa vot aceste date sa se schimbe brusc, Laura Stefan a raspuns: "Nu este posibil asa ceva".

"Ceea ce vedem in acest moment nu este o chestiune legala. Din punct de vedere legal, ceea ce se intampla astazi este imposibil", a subliniat aceasta inca o data.

Referendum 2012: CCR decide pe 12 septembrie - Antonescu ramane interimar

Laura Stefan considera ca verificarea listelor electorale la foarte scurt timp dupa ce au avut loc alegeri locale necontestate de nimeni este o decizie neintemeiata pentru ca nu se poate ca in 2-3 luni numarul alegatorilor sa fi scazut atat de mult incat sa influenteze rezultatul referendumului.

"Este imposibil sa fi murit in doua luni de pace mai multi oameni decat in Primul si Al doilea Razboi Mondial la un loc", a comentat aceasta, referindu-se la declaratiile liderilor USL potrivit carora Romania ar avea de fapt cu peste 2 milioane de alegatori mai putin decat la alegerile locale din 10 iunie.

"In plus de asta, Guvernului Romaniei i-a revenit obligatia de a updata respectivele liste electorale. Ele arata asa cum au vrut cei de la guvernare sa arate, respectiv USL", mai puncteaza ea.

Intrebata cine va putea verifica daca informatiile pe care le vor anunta pe 12 septembrie primarii si prefectii USL sunt reale cu adevarat si ce incredere putem sa avem in noile liste electorale, Laura Stefan a raspuns: "Sa nu avem".

"Mi se pare foarte riscanta aceasta strategie a USL, pentru ca daca incepem sa cautam listele cu persoanele decedate s-ar putea sa descoperim ca oameni care, din nefericire, au decedat au votat la alegeri pentru ei, fie la referendum, fie la locale", a mai adaugat aceasta.

Si totusi Curtea Constitutionala a incuviintat aceasta situatie si nimeni nu poate face nimic, cel putin nu in instanta.

"In instanta nu, dar cred ca se poate solicita Curtii preschimbarea termenului intr-un termen rezonabil. Parerea mea este ca ar trebui sa existe o solicitare pentru preschimbarea acestui termen, dar asta depinde de PDL, daca vor sa o faca sau nu.

Eu cred ca e in interesul tuturor romanilor sa se dea o solutie intr-un fel sau in altul, pentru ca asta influenteaza profund felul in care vom trai. Daca euro creste din nou, nu stiu cu ce o sa mai platim pensii si salarii. Toate discutiile pe teme economice se poarta in contextul unui stat de drept si al unei democratii. Ceea ce se pare ca am cam pierdut zilele acestea in Romania", ne-a mai declarat Laura Stefan.

"Instabilitatea va fi imensa"

De altfel, primul impact pe care il vor suferi cetatenii romani, in cel mai scurt timp, va fi de natura economica, afirma Laura Stefan.

"Sa ne asteptam la un euro care va exploda, la un dolar care va exploda. Acestea sunt rezultatele imediate pe care romanii le vor resimti dupa decizia CCR. Asta se intampla in conditiile in care instantele sunt presate sa satisfaca dorintele politicienilor, care nu inteleg ca se mai si pierde pe lumea asta. Instabilitatea va fi imensa", sustine Laura Stefan, avand o alta opinie decat liderii USL care considera ca ne asteapta 40 de zile de stabilitate, cata vreme si premierul si presedintele interimar sunt din aceeasi tabara politica, respectiv USL.

"Sa vedem ce vor intelege si pietele financiare din aceasta chestiune. Impredictibilitatea e una dintre cele mai mari probleme. Or, daca regula jocului a fost cvorum de 50% plus 1 si doar in conditiile acelea validare, iar astazi vedem ca exista temeri pentru ca CCR sa ia o decizie in acest sens, eu cred ca investitorii vor resimti acest lucru ca pe un semnal de neincredere. Oricum nu eram noi oaza cresterii economice, dar in acest moment chiar cred vom avea o problema", ne-a mai declarat expertul EFOR.

Crin Antonescu: Cred ca vom avea alegeri prezidentiale in toamna (Video)

Cat priveste impresia pe care o lasa autoritatile de la Bucuresti liderilor din Uniunea Europeana, aceasta spune: "Eu nu cred ca e cineva care sa mai inteleaga ceva din ce se intampla in Romania".

"Stiti ca s-a tot spus ca Romania a aderat prea repede si noi am tot spus a nu e adevarat, ca suntem pregatiti si doar asa ne putem reforma, in interiorul Uniunii Europene. Ma tem ca au avut dreptate cei care sustineau contrariul. Nu suntem pregatiti si nu stim sa jucam dupa reguli. Asta este situatia", a conchis Laura Stefan, unul dintre cei 17 experti alesi de Comisia UE pentru a evalua periodic politicile si progresul luptei anticoruptie in statele membre.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#amanare decizie referendum, #Curtea Constitutionala validare referendum, #Laura Stefan referendum Basescu , #referendum demitere