Lasati-l in pace pe Daniel Morar! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 18:26
8881 citiri
Lasati-l in pace pe Daniel Morar! (Opinii)

Ma intreb daca presedintele Traian Basescu si-a propus, programatic, sa introduca in jocul politic institutiile cheie ale Justitiei si ale statului de drept, apolitice prin definitie, sau macularea politica la care le expune este doar o paguba colaterala a scopului electoral pe care-l urmareste.

Dupa ce a introdus DNA in scandalul Firea, lasand sa se inteleaga ca stie domnia sa cine si cand va fi gasit sau nu acasa de nevasta, iata ca a venit si randul lui Daniel Morar, pe care presedintele il vede candidat ideal la presedintie.

Basescu: Daniel Morar se incadreaza in portretul robot al candidatului ideal la presedintie

Pe fond nu il contrazic, dimpotriva. Consider, si am spus-o de cate ori am avut ocazia, ca dl Morar a facut cu adevarat istorie in Justitia din Romania, tinand eroic spatele echipei de procurori care au inceput sa atace sistematic si transpartinic coruptia din politica romaneasca. Daca Daniel Morar ar candida la presedintia Romaniei, eu una spun deschis ca l-as vota.

Dar pentru a ajunge la asta este necesar ca Daniel Morar sa doreasca aceasta candidatura, sa doreasca, implicit, intrarea in politica si, esential, sa anunte singur acest lucru, avand in mana demisia din functia de judecator al CCR. Si nu cred ca ar face-o prin purtatori de cuvant, fie ei si de cel mai inalt nivel.

Daniel Morar nu a manifestat insa nicio intentie in aceasta directie, dimpotriva, inteleg ca a refuzat de-a lungul timpului fara niciun echivoc absolut orice oferta politica de orice fel.

Daniel Morar este judecator al CCR, iar in aceasta calitate orice aluzie, orice asociere politica face rau atat credibilitatii domniei sale, cat si credibilitatii institutiei din care face parte.

Mai ales ca enuntul presedintelui a fost de o nefericita ambiguitate. Dupa ce a facut portretul robot al presedintelui ideal, intrebat daca Daniel Morar se incadreaza in acest portret, Traian Basescu a raspuns: "Cred ca da. Am convenit ca nu voi spune, dar cred ca Daniel Morar se incadreaza in portretul robot pe care l-am facut".

Cu cine a convenit? Cu moderatorul? Sper, pentru ca altfel presedintele ar lasa sa se inteleaga ca are discutii politice cu un judecator CCR, ceea ce ar fi foarte grav.

Eu ma bucur ca Traian Basescu l-a reevaluat pe Daniel Morar, evacuat de la conducerea Parchetului General ca pericol la ordinea constitutionala, dar daca intentia domniei sale era de a face societatii aceasta oferta politica, ar fi trebuit sa procedeze in consecinta acum un an, pe cand facea "trocul procurorilor".

Sa va aduc aminte cronologia faptelor: sectia de procurori a CSM l-a delegat pe Daniel Morar in fruntea Parchetului General, Asociatia Magistratilor din Romania a contestat decizia in fata plenului CSM, contestatia a fost respinsa, AMR a contestat delegarea in instanta, instanta a respins contestatia. Dar dupa ce Daniel Morar "si-a permis" sa aprecieze ca in fruntea DNA ar trebui numit un procuror anticoruptie, presedintele a cerut incetarea delegarii sale. A doua zi, Daniel Morar a solicitat incetarea delegarii.

Eu nu cred ca Victor Ponta ar fi semnat in veci nominalizarea lui Daniel Morar ca procuror general. Rocada nu era cu adevarat posibila. Dar felul in care presedintele s-a debarasat de unul dintre cei care au dus in spinare greul reformei Justitiei mi s-a parut de o ingratitudine si incorectitudine strigatoare la cer. Nu faci asa ceva cu un om pe care il respecti cu adevarat.

Dar Traian Basescu a procedat la fel cu mai toti cei care au luptat pentru reforma Justitiei, poate singurul obiectiv reusit al mandatelor sale. Monica Macovei si Catalin Predoiu au ajuns si ei tarati in noroi de presedinte si chiar de fiica acestuia.

Cred ca includerea fostului procuror pe lista potentialilor prezidentiabili este o incercare a presedintelui de vampirizare a imaginii lui Daniel Morar. Dupa ce a iritat electoratul care crede in Justitie cu trocul pe procurori, cu declaratiile ambigue si periculoase pentru Justitie, cu "marinantonii" si "florinpopestii" din noul sau proiect politic, Traian Basescu incearca, probabil, sa se impace cu acesta, folosind numele unui om care intr-adevar are o simbolistica speciala in fata acestui tip de alegatori.

Nu cred ca este credibil. Si mai cred ca asemenea afirmatii fac rau Justitiei. Eu cred ca Traian Basescu ar trebui sa fie multumit cu variantele prezidentiale pe care le-a anuntat deja. Il reprezinta mai bine.

Drept la replica al purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale

Cititi maine pe Ziare.com comentariul jurnalistei Ioana Ene Dogioiu despre dreptul la opinie, libertatea de exprimare si (i) responsabilitatea declaratiilor publice ale oamenilor politici

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Daniel Morar Traian Basecu, #Morar prezidentiabil Basescu, #Basescu Morar presedinte , #presedinte