La nici 24 de ore de cand l-a criticat aspru, Basescu a devenit brusc impresionat de Ciolos

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 11:48
11670 citiri
La nici 24 de ore de cand l-a criticat aspru, Basescu a devenit brusc impresionat de Ciolos
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce luni a tunat si a fulgerat la adresa programului de guvernare si a numelor propuse pentru ministere de Dacian Ciolos, marti dimineata fostul presedinte Traian Basescu a schimbat total tonul si chiar l-a laudat intens pe premierul desemnat.

Referitor la faptul ca Dacian Ciolos a retras doua propuneri de pe lista de ministri, fostul sef de stat a declarat, intr-o interventie telefonica la B1 TV, ca "e clar ca nu putea sa cunoasca toata echipa" si ca apreciaza capacitatea de adaptare din mers.

Comentariile fostului presedinte vin dupa ce Dacian Ciolos a retras propunerile pentru Ministerul Sanatatii si Ministerul Justitiei, respectiv pe Andrei Baciu si Cristina Guseth.

"Apreciez foarte mult capacitatea sa de a reveni. Un ministru cu o prestatie sub orice critica, dar care trecea de comisii, ar fi fost pastrat de PSD intr-un Guvern PSD. Premierul desemnat a avut curajul si decenta sa revina asupra a doua nominalizari pana acum, ceea ce a aratat ca e un om responsabil.

Guseth (propunerea pentru Justitie - n.red) primise votul in comisie, nu a avut probleme sa mearga inainte. Ciolos a aratat ca e un om determinat sa aiba un Cabinet bun si asta ma impresioneaza", a explicat Traian Basescu.

Fostul lider de la Palatul Cotroceni a vorbit si despre programul de guvernare prezentat de Ciolos, completat marti dimineata cu inca 7 pagini, pe care luni seara il criticase in termeni duri, spunand ca nu a vazut vreun alt program de guvernare "mai sterp".

Guvernul Ciolos, o brambureala totala - LIVE

Eroare de management al timpului

Desi Basescu a ramas la ideea ca programul lui Ciolos este, mai degraba, o "lista de deziderate", acesta a spus ca fostul comisar european nu a avut suficient timp la dispozitie si ca unele idei apartin, de fapt, ministrilor propusi.

"Acel program nu poate fi acceptat ca fiind un program de guvernare, este o lista de deziderate. Orice program cuprinde niste obiective, cu niste termene. Nu trebuie nici un program de guvernare ca cel al lui Ponta, cu 1.000 de kilometri de autostrada si el a iesit pe minus. Ciolos e capabil sa preia semnale din opinia publica si sa imbunatateasca lucrurile (...).

Acest program cu enunturi nu e scris de Ciolos, fiecare membru al Guvernului si-a spus niste puncte de vedere care au fost inglobate intr-un program. Nu il putem face responsabil pentru necunoasterea ministrului", a precizat Basescu, adaugand ca aceasta necunoastere vine si pe fondul faptului ca ministrii propusi nu au inca datele necesare pentru a intocmi un program viabil.

Ciolos are program de guvernare: Doar vorbe frumoase despre economie, finante si transporturi

"Cea mai mare greseala ar fi sa-i luam gatul lui Ciolos inainte sa inceapa sa functioneze", a continuat Basescu.

Fostul sef de stat a subliniat ca, in cazul lui Dacian Ciolos, a fost vorba despre o "eroare de management al timpului".

"Aici a fost o eroare de management al timpului, avea 10 zile la dispozitie. Putea sa amane (audierile ministrilor - n.red.) pentru miercuri, joi, dar, daca a luat decizia, arata ca are capacitatea sa corecteze din mers. Acest premier desemnat nu avea cum sa cunoasca 21 de tehnocrati valabili pentru a fi parte a Guvernului. Daca are capacitatea sa corecteze nu inseamna ca e sovaielnic. Dupa ce se va vedea pe scaun si va avea toata informatiile, va asigur ca va lucra fara ezitari", a detaliat fostul presedinte.

Traian Basescu a explicat ca nu putem avea asteptari foarte mari de la acest Cabinet tehnocrat, fiind "o guvernare de tranzitie de un an de zile".

"Nu putem sa-i punem in carca mai mult decat sa faca niste proiecte sau sa inceapa programul pilot de selectare a personalului din administratia publica", a mentionat Basescu.

Basescu anunta ca parlamentarii MP nu vor vota Guvernul Ciolos. De ce s-a razgandit

Luni seara, Traian Basescu a spus ca a citit "de la prima pana la ultima pagina" programul de guvernare facut public de premierul desemnat si poate spune ca nu a vazut vreun alt program de guvernare "mai sterp".

"L-am citit cu atentie, cu atentia unui om cu experienta in a intelege un program politic. Va pot marturisi ca nu am vazut program mai sterp al vreunui Guvern politic decat acest program al unui guvern de tehnocrati. 'Vom licita cinci tronsoane de autostrada, vom demara constructia a trei spitale, vom demara reforma curiculara pentru clasele I-IV, vom demara reforma administratiei publice incepand cu primariile', nimic din toate acestea.

Veti vedea o lista de enunturi fara valoare din punct de vedere al credibilitatii. Astfel de enunturi nici macar partidele nu si le permit, daramite un guvern de tehnocrati", a declarat Basescu. Potrivit acestuia, programul de guvernare ar fi trebuit sa cuprinda prioritatile de investitii pentru zece ani, iar partidele sa voteze in Parlament daca accepta sau nu aceste obiective.

Fostul presedinte a criticat si o parte din propunerile de ministri.

"La Externe avem o propunere de ministru ultraprafuit. A fost folosit in Guvernul Tariceanu, a fost ambasador la Berlin, a fost consilier al primului-ministru, al presedintelui Romaniei. Cred ca era de ajuns. Se gasea un diplomat mai tanar care sa reprezinte noul val de externisti din Romania.

Poate Bogdan Aurescu era mult prea tehnocrat pentru acest Guvern, dar se gaseau diplomati tineri care sa reprezinte noua diplomatie romaneasca, cea cu forta, cea sustinatoare a parteneriatului strategic romano-american, cea care vede un viitor din accelerarea proceselor de integrare in UE. Si nu diplomat superprafuit care si-a incheiat mandatul odata cu decredibilizarea lui ca ambasador al Romaniei la Berlin. Si nu intru in alte detalii, el stie despre ce e vorba", a afirmat liderul MP.

Acesta si-a manifestat, in context, surprinderea fata de faptul ca "un inginer electronist este ministrul Justitiei si un absolvent de Drept este ministrul Energiei".

Basescu, despre Guvernul Ciolos: Tehnocrati care trebuie sa cerseasca votul politicienilor (Video)

Basescu are incredere in Ciolos, dar nu si ca va putea face multe. Cum il ironizeaza pe Dragnea

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#Basescu Ciolos, #Basescu lauda Ciolos , #presedinte Miscarea Populara