Jocul cu legea (Opinii)

Duminica, 12 August 2012, ora 09:22
7547 citiri
Jocul cu legea (Opinii)
Foto: wordprss.com

La inceput s-a crezut ca referendumul va rezolva criza politica din Romania, iar institutiile statului isi vor relua activitatea la parametri normali, chiar daca parametrii nostri au alte dimensiuni decat parametrii democratiilor adevarate...

Numai ca, in loc s-o rezolve, a intetit-o - in campania referendara, s-a itit o uriasa majoritate pentru demiterea presedintelui, ceea ce a declansat operatiunea "SOS, Basescu!"

Cum se poate contracara o majoritate covarsitoare? Prin deturnarea vointei populare si o alta majoritate: pierzandu-si credibilitatea si forta de persuasiune in tara, Basescu si activistii credinciosi din PDL au cerut ajutorul UE..., iar ajutorul a constat in introducerea obligatorie a cvorumului.

Democratie, suveranitate? La noi e bun orice spune Inalta Poarta, chiar daca onorata Comisie de la Venetia se pronuntase impotriva. Stia ea de ce.

Boicotul atrage alt boicot

Ceea ce nu au prevazut inaltii comisari europeni in frunte cu dl Barroso a fost smecheria premeditata: boicotul. Desi necinstit si ignobil, ii putea scoate din infrangerea categorica la vot. Reversul a fost ca procentele pentru demitere au devenit prea mari (9/1) ca poporenii sa nu-si dea seama ca revenirea la Cotroceni va deveni improbabila.

Pierderile boicotului au fost mai mari decat castigul: agentii de presa occidentali, UE, comisarii, curtile apusene s-au cam lamurit despre ce e vorba, iar Mark Gitenstein, ambasadorul SUA, a stabilit contacte cu noul guvern.

Cazand din lac in put, dupa referendum, alta dandana: trebuia contracarat mediatic votul a 8,5 milioane de cetateni si, totodata, "aranjat" un cvorum bun pentru "masa verde".

Cum poti sa te scoti invingator cand Opozitia are de partea ei toate atuurile: 87,5% din voturi, Executiv, majoritate parlamentara? Prin minciuni, dezinformare, atacuri concertate pe aceeasi voce etc.

Iata minciunile mai grele:

- cei ce au stampilat "nu" plus cei ce au stat acasa sunt mai multi decat 7,4 milioane de voturi pentru demitere. Nu conteaza ca nicaieri in lume voturile nu se castiga prin neprezentare. Desi analistii si sociologii spun la unison ca procentele celor ce-si exprima votul sunt identice cu ale celor ce nu si-l exprima - daca s-a votat "pentru" 87,5% si "impotriva" 11,2%, aceeasi situatie se repeta si in cazul neparticipantilor.

- cvorumul ar trebui marit, deoarece tinerii care-si sarbatorisera majoratul nu fusesera inclusi. Uita sa ne spuna ca listele nu fusesera actualizate fie cu buna stiinta, fie din neglijenta, de decenii.

- din liste nu pot fi stersi cei ce nu-si preschimba cartile de identitate; inseamna ca miresele au doua identitati si decedatii merg cu buletinul la Poarta Raiului? Nu e rizibil?

- Guvernul Ponta lipseste vreo 90 de milioane de romani (de unde va fi scos cifra Gelu Visan?) de drepturi, iar cei plecati din tara sunt lipsiti de dreptul la vot (Cristian Preda). Din fericire, Guvernul nu a luat nimanui dreptul la vot.

Cum stam cu onoarea?

Se face voit confuzie intre listele permanente de alegatori si totalitatea romanilor de pretutindeni. Au ajuns universitarii politicieni sa ne prosteasca in fata sau mizeaza pe ignoranta si nebagare de seama? Iata de ce 31% dintre romani cred ca politicienii sunt mincinosi.

Toate acestea pe fondul unor acuzatii cu lovituri de stat, cu atacuri la statul de drept, la Justitie si CCR, cu bombardamente din partea marilor agentii de presa, cu personalitati PPE transformate in portavoce pentru presedintele suspendat.

Lege ori tocmeala?

De parca nu era suficient, mai vine si nenorocirea degringoladei la varful CCR: fara a se supune la vot, un judecator(?) modifica hotararea publicata in Monitorul Oficial, apoi se descopera ca o alta hotarare referitoare la cvorumul referendar fusese luata fara majoritate in CC. Ba mai apare si o erata.

Ultimele evenimente politice sugereaza ca minciuna e pe cale sa ajunga subiect si izvor de drept. Si iata de ce: nu toti judecatorii CCR sunt interesati de adevaratul cvorum, adica de totalitatea cetatenilor cu drept de vot din tara, cei ce trag ponoasele proastelor guvernari, ci doar de reintoarcerea cum-necum a lui Traian Basescu la Cotroceni.

Ministerul Administratiei si Internelor o scalda si el, asteptand sa vada dincotro bate vantul. Ministerul Justitiei, mass-media, societatea civila adapostesc doua tabere opuse, din ce in ce mai opuse. Iar viitorul incepe sa sune trist.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#CCR referendum cvorum, #scandal CCR Basescu USL, #decizie CCR referendum Basescu , #referendum demitere