Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: O tara nu poate consuma la infinit mai mult decat produce

Luni, 25 Martie 2013, ora 21:10
3280 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: O tara nu poate consuma la infinit mai mult decat produce

In limbaj popular, nu te intinde mai mult decat iti permite plapuma...

Greu sa accepti, sa intelegi aceasta constrangere axiomatica, dupa ce zeci de ani te-ai dedulcit la bunuri si servicii care veneau dintr-o zona iluzorie, virtuala, a instrumentelor derivative financiare, adevarate bombe cu ceas.

Utilitatea lor nu poate fi pusa la indoiala, dar nu si atunci cand au ajuns sa depaseasca de 11 ori PIB-ul mondial.

Trivializand, banca A are 1.000 de dolari, imprumuta banca B cu 900 de dolari, care imprumuta banca C cu 800 de dolari etc., cu dobanzile aferente. Cand intrebi cati bani au impreuna iti raspund 1.000+900+800+...+dobanzi. Ceea ce este o minciuna grosolana.

Mai grav, reglementarea pietelor financiare, care ar fi trebuit sa faca imposibile astfel de manevre nerusinate, a rezultat din cardasia dintre politiceni si bancheri, fiecare urmarindu-si interesele proprii, nici unii, nici altii, interesele generale ale societatii.

Si mai grav, au mintit electoratele, profitand de naivitatea lor, ca pot trai mult si mai bine decat le-ar permite performanta personala, daca le dai votul sa ajunga la conductele cu bani publici, cu speranta nebuna ca vor putea manipula la nesfarsit pe toata lumea, inclusiv complexele economico-financiare mondiale.

Globalizarea pietelor, in particular a celor financiare, fragilizeaza toate tarile, nu numai acelea care s-au intins mai mult decat le-a permis plapuma. Principiul dominoului devine mai actual ca oricand, prabusirea in neantul economic a unei tari precum Grecia risca sa antreneze alte natiuni, chiar echilibrate economic.

Ce se intampla zilele acestea in Cipru si de cativa ani in Grecia este dovada cea mai simpla ca nerespectarea axiomei din titlu costa. Si ii costa teribil de mult exact pe naivii care nu au perspectiva economica globala si au facut prostia sa-si creada politicienii.

In Romania, mult hulita guvernare Boc-Basescu a reusit cu costuri electorale teribile sa opreasca economia din caderea libera in care o lasase guvernarea Tariceanu-PSD. In plus, sa elibereze institutiile statului de drept din jugul politic.

Voturile de la referendumul de asta vara si cele care au adus la putere USL-ul demonstreaza exact incapacitatea unei mari parti din electorat de a intelege acest lucru elementar: nu poti consuma mai mult decat produci.

Foarte bine. Este randul USL sa "dea" romanilor si in special propriilor votanti pensii, salarii bugetare, ajutoare sociale, un trai mai bun decat ar permite munca si perfomanta fiecaruia. Intr-un context economic mondial cum nu se poate mai prost.

Restructurarile anuntate in sistemul bugetar, cresterile de taxe si impozite de tot felul, impozitul forfetar, privatizarile unor companii de stat, anuntate, dar greu de realizat, vanzarile activelor RA-APPS, previziunile sumbre privind performanta economica, toate acestea si multe altele arata incapacitatea cronica de a umple burtile oamenilor, nu cu vorbe, lozinci si manipularea televizata a realitatii. Ca foamea nu tine cont de antenele regimului.

Recurgerea la manipulari grosolane, de tipul suspendarii presedintelui Basescu, scoase periodic pe tapet, sau conflictele cu maghiarii, sau scandalurile din show business si fotbal au rolul de a face populatia sa uite ca din binomul paine si circ lipseste tocmai painea. Cum foamea nu poate fi manipulata, toate vor sfarsi prin a se intoarce ca un bumerang exact in capul manipulatorilor.

Politica romaneasca trebuie sa revina la paradigma de guvernare Boc-Basescu. La adevarul economic, oricat de dureros, pentru ca scadenta vine intotdeauna. Cu cat te gaseste mai nepregatit, cu atat mai rau si mai dureroasa trezirea la realitate.

Aprecierea liderilor europeni pentru Traian Basescu si condamnarea in bloc a incercarii de suspendare a sa au ca sursa sinceritatea si realismul economic manifestate de presedintele Romaniei.

Cei care l-au suspendat au acum ocazia sa demonstreze ca ei au avut dreptate. Sa dea populatiei si paine, nu numai circ.

Revenind la dreapta romaneasca, guvernarea Boc-Basescu a fost dinamitata, pana la urma, de grave derapaje de la ce-si propuneau Boc si Basescu si ce se intampla mai jos, in structurile Puterii:

- Lipsa de solidaritate in austeritate;

- Lipsa masurilor de sprijinire a mediului privat din economie;

- Lipsa restructurarii in companiile economice de stat si/sau a privatizarii acestora;

- Tolerarea unor fapte grave de coruptie si frauda din bani publici, ilustrate de acuzatiile DNA;

- Esecul absorbtiei fondurilor europene.

O noua constructie de dreapta, care sa preia tara in 2016 sau mai devreme, atunci cand populatia va intelege ca vai, a fost iarasi pacalita de politicieni mincinosi, trebuie sa evite greselile guvernarii de dreapta anterioare.

Si in primul rand, prin caracterul politicienilor, garantie ca sunt impermeabili la virusii coruptiei, capatuirii din bani publici, la paradigma lipsei de profesionalism in favoarea clientelismului.

Va fi presedintele actual un garant al realizarii unei drepte curata, cinstita, corecta cu alegatorii si cu intelegerea turbulentelor din economia mondiala?

Cu persoane noi, libere de pasive ale guvernarilor anterioare, cu viziune si altruism, cu dorinta de a servi interesul national, inaintea propriilor interese?

Greu de spus acum, viitorul ne va demonstra incotro se va indrepta o eventuala noua constructie politica de dreapta.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#suspendare Basescu USL, #criza economica zona euro Romania , #suspendare Basescu