Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Actul de acuzare a presedintelui, din iulie 2012, de un ridicol perfect

Joi, 03 Iulie 2014, ora 23:03
3689 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Actul de acuzare a presedintelui, din iulie 2012, de un ridicol perfect

Sa ne amintim pentru ce a fost suspendat presedintele in 2012. Acum, la doi ani distanta, imi pare, ca si atunci, un act de un ridicol perfect.

Primul capat de acuzare

"Traian Basescu, in numele ideologiei politice a 'presedintelui jucator', si-a asumat in mod direct conducerea institutiilor statului, fiind direct responsabil de majoritatea deciziilor care au dus la prabusirea functionarii institutiilor statului roman, la adancirea crizei economice, la impasul actual al statului de drept si la punerea in pericol a principiilor fundamentale de functionare a statului democratic.

Actiunile presedintelui au venit sa incalce principiul separatiei puterilor in stat, avand o atitudine de sfidare si denigrare a institutiilor statului, prin excesul de autoritate manifestat public".

Cum ar putea un presedinte, oricare ar fi fost, "sa-si asume in mod direct conducerea institutiilor statului", fara atributiile institutionale si functionale care sa-i permita acest lucru?

Nu emite HG-uri, OUG-uri, ordine de ministru, decizii ale conducatorilor de institutii, ca nu-i da dreptul Constitutia. Si nici n-ar fi putut sa-i oblige pe ministri si sefi de institutii sa faca ce le dicteaza presedintele, fara ca aceste "ingerinte" sa apara in presa.

Si atunci, cum? Prin telepatie, hipnoza, teleghidare de la distanta, cu mijloace oculte? Beneficiaza presedintele de puteri supranaturale, mistice, prin care alti conducatori de institutii ii ghicesc si executa dorintele?

Iar atunci cand Guvernul n-a vrut sa tina cont de opinia presedintelui si a marit TVA la 24%, presedintele n-a avut ce sa mai faca si a acceptat decizia Guvernului. Acuzatia este de un ridicol perfect.

"Cea mai grava insa a fost situatia generata de anuntul presedintelui din mai 2010 referitor la reducerea salariilor si a pensiilor. In acel caz, nu numai ca presedintele s-a substituit Executivului, dar masurile anuntate de acesta s-au dovedit a fi neconstitutionale, cel putin in ceea ce priveste reducerea pensiilor".

"Atat faptul ca a anuntat masurile de austeritate in 2010, cat si faptul ca acestea se vor perpetua si pe parcursul anului 2012 reprezinta un gest imens de iresponsabilitate si o depasire fatisa a rolului si atributiilor sale prevazute de Constitutie".

S-a discutat la infinit, insusi premierul Ponta a declarat ca in 2010 Romania nu mai era finantabila, dobanzile cerute de creditori ajunsesera la 8-10% pe termen scurt, pentru ca nu mai aveau incredere in solvabilitatea Romaniei.

Acum, la doi ani, cand Grecia se zbate inca in probleme economice insurmontabile, desi a beneficiat de "perfuziile" in euro ale UE, de care Romania n-ar fi beneficiat, cand alte tari au probleme economice grele, din care Romania a iesit, acuzatia se dovedeste de un ridicol perfect.

Iar faptul ca masurile luate au fost anuntate de presedinte, nu de premier este irelevant, presedintele este parte a executivului, avea cea mai mare credibilitate in ochii creditorilor si ai cetatenilor Romaniei, putea calma rapid temerile pietelor si investitorilor privind stabilitatea economica a Romaniei.

Nu s-au produs manifestatii cu acea ocazie, dovada ca cetatenii au inteles miza masurilor luate.

Acuzatia de iresponsabilitate se potriveste foarte bine acuzatorilor, care se prefac ca nu inteleg un lucru elementar: cheltuielile unui stat, ca si ale unei familii, trebuie sa se limiteze la venituri. Iar imprumuturile nu pot merge in consum, nu pot greva viitorul copiilor nostri, ca nu i-a intrebat nimeni daca sunt de acord sa ne achite facturile noastre.

Totul s-a transformat in demagogie si politicianism de proasta factura.

Un alt capat de acuzatie

"Interventiile abuzive asupra Justitiei, incercarile de intimidare a magistratilor, promovarea unei initiative legislative de natura sa instituie controlul politic asupra carierei magistratilor, declaratiile repetate prin care presedintele arata ca este la curent cu acte facute de procurori in cadrul dosarelor de urmarire penala, asediul politic asupra Consiliului Superior al Magistraturii, arata cu toatele declinul statului de drept in Romania".

Acest capat de acuzare reprezinta culmea cinismului.

Toate evenimentele din sfera Justitiei din ultimii doi ani, arestarile si anchetarile unor interlopi, dar si ale unor politicieni, mergand pana la un fost premier, anchetele si condamnarile unor personalitati si demnitari din PDL arata exact contrariul.

Presedintele Basescu a lasat Justitia sa lucreze, n-a intervenit si intimidat niciun magistrat sau ofiter de politie, iar independenta acestora a mers pana la anchetarea si arestarea fratelui presedintelui.

Faptul ca Justitia si-a capatat independenta in mandatele presedintelui Basescu constituie cea mai mare cucerire a statului si societatii romanesti, de aceeasi importanta cu intrarea in UE si NATO.

Sa-l acuzi pe presedinte, in aceste conditii, de ingerinta in treburile Justitiei este de asemenea de un ridicol perfect.

Acuzatia ca presedintele trebuie sa fie mediator, nu jucator

Intre cine sa medieze presedintele, intre hoti si hoti? Intre cine fura mai mult si cine mai putin?

In ultimii 24 de ani, Romania a fost condusa de partide politice transformate in "structuri mafiote bine organizate", conform declaratiei unui lider liberal.

Si, atunci, cum si ce sa mediezi intre structuri mafiote, fara sa intri si tu in gasca lor?

Interesul national, securitatea nationala, independenta Justitiei, guvernarea in folosul cetatenilor, intarirea si depolitizarea institutiilor statului, lupta anticoruptie, stabilitatea economica nu sunt negociabile, nu se realizeaza prin "medieri" si negocieri ca la piata.

Toate actunile din iulie 2012, ca si multe altele ulterioare, cred ca au avut un singur scop: eliminarea presedintelui Basescu, pentru ca puterea politica sa reincalece Justitia, cu scopul de a putea fura linistita din bugetele si averea statului.

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru in conducerea PMP

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu suspendare 2012 , #suspendare Basescu