Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: A treia suspendare? Scenariul negru

Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 20:20
3995 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: A treia suspendare? Scenariul negru

Am scris zilele trecute care sunt, in opinia mea, intentiile PSD.

Am mentionat posibilitatea intoarcerii la iulie 2012, ilustrand afirmatia cu:

* Sarabanda OUG-urilor

* Avocatul Poporului obedient, sluga actualei Puteri

* Interventiile ambasadelor straine

* Initiativa lui Eugen Nicolicea de a modifica legea de functionare a CCR

Ne intoarcem in iulie 2012?

Am scris si despre conflictul pe care il vad eu intre Victor Ponta si baronii penali din propriul partid, care vor ca Ponta sa faca ceva ACUM, sa-i salveze de justitie, neavand incredere ca dupa ce va ajunge presedinte va mai face ceva pentru ei.

Iar, in caz contrar, nu-l mai ajuta sa castige alegerile prezidentiale, inclusiv cu bani de campanie.

PSD isi apara infractorii

Ultima initiativa a lui Tariceanu, privind suspendarea presedintelui, vine in linia celor ilustrate anterior.

Tariceanu de coniventa cu Ponta

In primul rand, nu cred ca Tariceanu a vorbit de capul lui, fara sa se consulte cu Ponta in prealabil.

Propunerea consider ca are doua obiective. Sa mai linisteasca penalii lui Ponta si Tariceanu, pentru ca ambii sunt burdusiti de clientela penala, si, in al doilea rand, sa lanseze un balon de incercare, prin care sa testeze reactia romanilor, dar mai ales a oficialilor europeni si americani, la ideea unei a treia suspendari a presedintelui Basescu.

In functie de reactiile constatate si monitorizate se va lua decizia finala, conform calendarului anuntat de Tariceanu.

Si care ar fi abaterile grave ale presedintelui, ce vor trebui invocate in actul de acuzare? Cine se mai impiedica de astfel de "amanunte" irelevante? In opinia mea, si la celelalte doua suspendari acuzatiile au fost de un ridicol perfect, fara ca acuzatorii sa "roseasca" de rusine cand le-au produs.

De data aceasta, insa, CCR si-a recapatat dreptul, anulat in iulie 2012, de a se pronunta pe constitutionalitatea hotararilor Parlamentului care implica principii si valori constitutionale. Asa incat exista o problema cu trecerea hotararii de suspendare de CCR, fara abateri grave ale presedintelui de la litera Constitutiei.

Consider ca Tariceanu ar face mai bine sa-si asume dezastrul economic lasat in urma sa in 2008, cand i-a bagat "mortu'" in casa lui Emil Boc, cu un deficit de 5,5% din PIB, arierate de 2 miliarde de euro, pensii si salarii bugetare "duduite" la dublu, fara surse de finantare venind dintr-o economie sanatoasa.

Victor Ponta va sta in umbra, daca iese prost, de vina va fi Tariceanu. Daca va castiga alegerile prezidentiale, Ponta probabil se va spala pe maini, ca Pilat din Pont, declarand ca n-a avut nicio contributie, nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase.

Ce se castiga prin a treia suspendare a presedintelui Basescu?

Posibilitatea trecerii legii amnistiei si gratierii, eventual a amnistiei fiscale, prin promulgarea presedintelui interimar, Zgonea, cu scuza catre Occident ca aceasta a fost vointa alesilor poporului si a presedintelui interimar.

In felul acesta, sunt multumiti baronii penali care vor aduce voturi si bani la partid.

Apoi, amputarea legilor de functionare a institutiilor de forta, DNA, SRI, ICCJ, ANI, DIICOT, pregatind schimbarea sefilor acestora imediat dupa prezidentiale.

Sigur ca sunt si costuri. Presedintele Basescu liber de constrangerile functiei va face un scandal zilnic, prin declaratii de la "garaj". Totul va fi trecut, insa, in contul campaniei electorale si speranta este ca declaratiile lui Basescu vor fi, oricum, mult diminuate de vacarmul si scandalul campaniei electorale.

Nu se stie cati romani mai sunt anti-Basescu, si, probabil, referendumul de demitere nu va trece, din cauza pragului de cvorum.

Mai mult, actul suspendarii va adanci falia dintre Putere si Opozitie, obligand nehotaratii sa se situeze intr-o parte sau in alta.

Reactia UE si Americii este si ea importanta, pentru cineva care se viseaza peste 5 ani la presedintia UE. (Victor Ponta)

Mai ales dupa recentul summit NATO, diferenta dintre Basescu si Ponta ajunge ca de la un sef de stat recunoscut, stimat si consultat de mai marii lumii, Obama, Merkel, Cameron, asa cum s-a vazut in imagini, la un oarecare de pe malurile Dambovitei, care se viseaza seful CE. In afara de China, Moldova, nicio alta tara nu-l mai invita pe Ponta in vizite oficiale.

Daca isi adauga la CV inca o suspendare a presedintelui Basescu, Victor Ponta ar putea deveni un proscris, un paria, in ochii mai marilor lumii. Pentru ca in nicio alta tara nu-ti poti bate joc de functia cea mai inalta, fara sa platesti costuri ametitoare.

Cum starea economica a Romaniei este din ce in ce mai proasta (recesiune, evaziune fiscala - care face sa nu se vada in buget cresterea economica, pomeni electorale care sa suplineasca, oarecum, o crestere a nivelului de trai sustenabila, lipsa locurilor de munca, taierea investitiilor de la buget in favoarea pomenilor, prabusirea investitiilor straine), Victor Ponta nu-si poate face o campanie pozitiva, bazata pe realizari, cel mult una bazata pe scandalul generat de suspendarea lui Basescu.

Posibil ca suspendarea presedintelui se va produce. Cu daune si consecinte negative imense, la adresa imaginii Romaniei, mai ales a conducatorilor sai. Este posibil si ca acest tsunami starnit de Ponta, Tariceanu & co sa-i mature de la putere si sa-i arunce la cosul de gunoi al istoriei pentru totdeauna.

Cine seamana vant culege furtuna. Intotdeauna.

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#suspendare Basescu Ponta Tariceanu , #suspendare Basescu