Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Ce facem cu Basescu

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 10:51
13793 citiri

Nu numai ca presedintele stie ce e mai bine pentru tara, dar e singurul care stie. E si singurul care poate. E si singurul care face. Si asa vrea sa si ramana.

Monopolul bunei intentii si omniscientei nu trebuie considerat ca afectat de cateva gafe majore pe care le recunoaste, nici de contributia sa personala la degradarea guvernarii si de-modernizarea ei accelerata din cauza nepotismului, clientelismului politic si mai ales incompetentei generalizate.

Din pacate, cam acesta e tot argumentul prezentat de Traian Basescu saptamana aceasta, cu scopul de a-si mai ralia trupele demoralizate ca sa nu se lase decimate de adversar fara lupta. Cum poate acest argument sa convinga pe cineva? La punctul unu, nevinovatia sa fata de incompetenta si coruptia din guvern din lipsa de mijloace de a-i trage la raspundere pe ministri, cum poate cineva sa il creada, cand Udrea, Baconschi, Boagiu, Ridzi au fost numiti datorita relatiei apropiate cu el, nu ierarhiei partidului, iar acum cativa ani cand nu-i placea un ministru, ii dadea afara, pe Constitutia actuala, imediat ce nu era de acord cu ei (Cioroianu, Athanasiu).

La punctul doi, stie ce e mai bine, nu e asta greu de crezut din partea cuiva care nu are un economist cunoscut printre sfatuitorii apropiati sau chiar departati? Si care propune schimbari radicale in sanatate sau organizarea regionala fara nici un studiu de fundamentare? Sau tine chiar teoria ca nu ne trebuie planuri de dezvoltare pentru ca le avem pe cele actuale, care au stat la baza planurilor operationale, si ca orice altceva nu ne intereseaza pentru ca nu e finantat de UE si alti bani nu avem?

Dincolo de faptul ca trebuie facute altele noi, pentru viitorul ciclu, acest argument ma face sa cred ca nu le-a rasfoit niciodata, pentru ca principalul lor caracter, de planuri cincinale, i-ar fi sarit altfel in ochi si ar fi remarcat ca acolo nu sunt retete de creat slujbe, ci planuri, de altfel nerespectate masiv, de a construi spitale si moderniza comunicatiile pentru zonele defavorizate, unde sub regimul lui se inchid spitale si cai ferate.

La punctul trei, ca trebuie tot el sa faca mai departe, desi nu are decat un partid minoritar care il sustine (de care se leapada public si il face tap ispasitor), nici un fel de elite profesionale de partea lui (cum ar putea, cand a declarat ca reformele trebuie facute impotriva celor cu studii superioare), si nici opinia publica (nici minoritatea galagioasa, nici majoritatea tacuta), nu am ce sa raspund.

Care-i argumentul? Ca eu nu il vad. De ce? Ca a fost ales. Da, e singurul argument, chit ca doar cateva mii de voturi i-au adus avantajul. Dar l-a forfetat, prin interventii neconstitutionale si uzurparea rolului Guvernului pentru a mai lua din costul impopularitatii partidului lui. Ok, acum ca a luat costul asupra lui, ce e asa nefiresc sa il plateasca?

Si cum crede ca poate fi eficace, dupa ce a devenit evident ca stilul lui personal, adica lipsa de consultare, duce la cresterea Opozitiei in fata proiectelor?

Presedintele crede ca singurul veto player din tara e el, dar, cum s-a vazut la Legea Sanatatii, exista si alti jucatori cu drept de veto si lipsa de consultare si negociere care e stilul lui ii radicalizeaza pe acestia.

Basescu vrea sa ne convinga sa il mai lasam o vreme sa rezolve problema. Sa nu razbata insa din rapoartele serviciilor secrete, singura literatura pe care, din experienta mea, o citesc presedintii, un mic adevar esential? Daca nu isi transforma putinii sustinatori in clienti si ar mai avea cu cine sa schimbe o vorba sincera ar fi auzit deja ca in acest moment exista o majoritate care considera ca problema e chiar el.

Si asta, indiferent ca in randul adversarilor sai se numara si multi din adversarii nostri, ai minusculei societati civile neafiliate si nepartizane (dar judecand dupa cresterea audientei pe www.romaniacurata.ro, poate nu chiar asa mica). Vorba e, daca avantajele de a-l lasa pe el sa conduca lupta cu acestia sunt mai mari decat dazavantajele.

Si nu mai sunt. Ceata lui Cocos, pe de o parte, si amestecul lui Basescu cu aceeasi ideologie ca numai el e alb si altii sunt negri in orice subiect, nu doar anticoruptia (educatie, sanatate, etc) au crescut dezavantajele peste avantaje cu mult. E timpul sa ne cautam alti campioni, mai multi si mai mici, renuntand la ideea de Lumea a Treia ca lupta cu raul poate fi dusa doar de omul cel mai tare, de pe calul cel mai mare. Ca sa ajungi acolo, si ca sa te mentii, iti trebuie alte calitati decat integritatea, moralitatea si altruismul, si chiar cine o fi avut vreo urma din acestea risca sa nu mai aiba nimic dupa opt ani.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Alina Mungiu Basescu, #Mungiu ce facem Basescu, #Alina Mungiu Pippidi Basescu , #presedinte