Imun la critica, regimul Basescu se clatina (Opinii)

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 21:08
2991 citiri
Imun la critica, regimul Basescu se clatina (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

De la o zi la alta, cresterea si descresterea mitului Basescu si a regimului sau capata motivatii tot mai clare, dar criza actuala are drept cauza inaderenta la critica Opozitiei si a presei care se incapataneaza sa ramana obiectiva.

Netinand cont de necesitatile populatiei, nici de atentionarile din mass-media, nu s-au facut la timp corectiile sistemice, iar azi guvernantii au o masa critica impotriva-le.

O dragoste uitata - societatea civila

Deunazi Traian Basescu se plangea de disparitia societatii civile ca imediat Alina Mungiu-Pippidi sa se intrebe cine-a ucis societatea civila. Au realizat tarziu ca, ne-avand cine sa-i traga de maneca pe presedinte, premier, ministri, politicieni aflati momentan la putere, excesele, abuzurile vor ramane nesanctionate, iar deciziile gresite vor inrautati starea economica si sociala.

Si apoi societatea civila la care se refera preopinentii n-a murit de moarte buna. Cea mai mare parte s-a sinucis manjindu-se cu sinecure si/sau intrand cu arme si bagaje in oastea PDL si a presedintelui, inclusiv actuala sefa a SAR, iar o alta parte s-a chinuit sa subziste sau a murit de inanitie.

Cu toate acestea, critica la obiect n-a lipsit in acesti 7 ani de mandat la Cotroceni si 3 la Palatul Victoria. Dar nu numai ca nu a fost luata in considerare, ci a fost inabusita sistematic de la cel mai inalt nivel.

Ca sa nu creada cineva ca Basescu a facut-o fara intentie, iata-le in extenso: moguliada, gaozar, tiganca imputita, puiut de comunist, fatuci inlacrimate, domnisoare cu ochii bulbucati cat cepele... Ti-e si jena de jena aruncatorului cu sudalmi si injurii la adresa mediilor critice.

Comandantul si armata de postaci

Preluand ca la comanda atacurile prezidentiale, oficinele de presa, jurnalistii de casa, oamenii de influenta, ofiterii acoperiti din mass-media se napustesc asupra vocilor critice cu ciumpalaci, viermi..., incat aerul devine irespirabil.

Fenomenul se intampla doar in Romania. Pentru confirmare, accesati marile agentii si trusturi de presa occidentale, unde dreptul la cuvant este cu adevarat garantat, nimeni necutezand a condamna opiniile liber exprimate.

Dar partea cea mai joasa o constituie mesajul "dublu-gandit" al discursului: in vreme ce domnul Basescu deplange moartea societatii civile, armate de postaci spurca orice alt punct de vedere pe forumuri. Sute de atacuri la persoana si acuze golanesti sunt aruncate in capul autorilor si al celor ce-si exprima o parere critica, la fel cum alte sute bestelesc alaturi de presedinte dusmani politici inchipuiti, presa, stat de drept.

Majoritatea postarilor pleaca de la aceleasi IP-uri, usor de aflat. Daca ar fi vreo autoritate publica interesata de eradicarea fenomenului degradant, ar putea sa aplice legea. Ai cui sunt postacii? Cine ii plateste? Uitati-va cui servesc - toti ii injura pe liderii USL.

Un ofiter isi spune oful

Cazul locotenentului Alexandru Gheorghe, aparut pe neasteptate in randul manifestantilor din Piata Universitatii, e unul simptomatic: "colegii mei nu au curaj sa vorbeasca. Au familii, copii si credite in banci. Eu am depus juramantul in fata cetatenilor, nu in fata actualei Puteri. Eu imi asum raspunderea pentru ceea ce fac acum!"

Pentru ca a indraznit sa spuna ce gandeste, a fost declarat descreierat, nebun, ticnit, sarit, neintreg la minte, tepar, "nefericit", inapt, scursura, naimit de Voiculescu.... I s-au varsat pe uniforma tone de laturi. Ca dupa o zi sa se planga ca este urmarit si ascultat.

Andrei Marga se intreba "cine a inchis orice canal de comunicare cu cetatenii", dar nu comunicarea e mai grava, ci imposibilitatea participarii lor la treburile publice. Liderii tarii n-au pofta de lege, nici de parlamentarism, ci-si impun prin dictat vointa, prin angajarea raspunderii Executivului, socotind ca n-au de dat seama nimanui. In plus, subordonatii ii protejeaza, aparandu-i de adevar si de informatii potrivnice, cum au procedat si cu Ceausescu.

Transparenta - un moft

De aici deriva lipsa transparentei, de la cel mai inalt nivel pana la baza. In plus, trebuie sa ascunda disparitia subita a zecilor de miliarde de euro - bani publici si atribuirea contractelor banoase clientelei de partid.

Multii consilieri i-au convins pe primii oameni in stat ca deciziile lor sunt excelente, ca alegatorii ii venereaza, deoarece ii "duc de mana prin desertul crizei". Iata ca guvernantii, in loc sa se afle in slujba cetateanului, se preocupa in primul rand de binele lor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#critica regim Basescu, #transparenta presa Opozitie, #societate civila Basescu , #Emil Boc