Furia lui Traian Basescu. Memento mori!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 15:08
22646 citiri
Furia lui Traian Basescu. Memento mori!

Toata furia antiDNA a lui Traian Basescu devine din ce in ce mai explicabila.

Nu este doar proiectul cinic al unui politician care-si cauta o nisa de relansare, este si, poate in primul rand, zbaterea disperarii. O disperare care a explodat in amenintari explicite la adresa Codrutei Kovesi dupa punerea sub acuzare a fiicei sale.

Traian Basescu vede doborat de justitie tot ce ii e mai drag pe lume, de la frate, la Elena Udrea, de la nepot, la fiica. Omeneste pot sa-i inteleg furia, doar ca furios ar trebui sa fie nu pe procurorii care-si fac datoria, nu pe aceea care a lansat cu adevarat anticoruptia, ci pe sine insusi.

Sub ochii dlui Basescu s-a prabusit in colb Adrian Nastase. Ar fi trebuit sa-i fie o lectie importanta a mortalitatii si volatilitatii puterii. Pentru ca dl Nastase a fost o vreme jupanul absolut al Romaniei.

Pe vremea cand era "El insusi", nici Adrian Nastase nu-si imagina ca va veni ziua cand in spatele sau se vor inchide usile penitenciarului. Nu cred ca mintea lui concepea pe atunci, macar ca pe ipoteza cea mai fantezista, posibilitatea ca intr-o zi sa ajunga un numar la apelul de seara si de dimineata. Si totusi i s-a intamplat. Initial pe un dosar de finantare de campanie, daca va aduceti aminte.

De aceea, nici macar nu mi s-a parut imposibila incercarea domniei sale de a se sinucide (nu discut aici exagerarea leziunii suferite). A cazut deodata, de prea sus, din certitudinea invulnerabilitatii perfecte.

Traian Basescu a fost martorul acestei prabusiri. A simtit chiar nevoia, inteleg, sa-l asigure pe fostul sau rival ca nu el i-a facut-o.

Si, totusi, in mod inexplicabil, Traian Basescu nu pare sa fi inteles morala profunda a spectacolului. Si a repetat eroarea: s-a crezut etern de neatins. Si a extins aceasta iluzie si asupra apropiatilor.

Eu nu cred ca Mircea Basescu s-ar fi jucat cu "mormanul", daca nu se simtea in deplina siguranta si putere. Eu nu cred ca Ioana Basescu se ducea in Cuba pe banii unei firme de stat, daca nu se considera dincolo de orice risc. Si cu Daniel Morar, da, chiar era.

Eu nu cred ca dl Basescu si-ar fi implicat fiica intr-o schema precum aceea descrisa in comunicatul DNA, daca nu avea certitudinea impunitatii sine die. Pentru ca niciun om intreg la cap nu-si sacrifica copiii. Am vazut aceeasi greseala de evaluare la Dan Voiculescu, la Viorel Hrebenciuc.

Inteleg de ce Traian Basescu o detesta ingrozitor pe Codruta Kovesi, atat de tare incat trecand peste orice limita a ajuns sa emite injurii si amenintari extrem de grave la adresa sefei DNA. Cand a propus-o in fruntea anticoruptiei, Traian Basecu nu isi imagina ca dna Kovesi va lua extrem de serios rolul sau. Trei de-ai lui i-au luat pe trei de-ai lui, nu?

Faptul ca o numeste, cu obida si disperare, sluga, e pentru ca asa si-ar fi dorit sa fie dna Kovesi, o sluga in raport cu care domnia sa sa ramane eternul stapan. Ghinion! Nu am nicio indoiala ca, daca avea cu ce s-o doboare, la randul sau nu ezita. Se pare ca, in afara amenintarilor cu ce o sa spuna el cand o spune, nu are.

Ramas fara parghii de santaj si fara putere, Traian Basescu lupta cu singurele arme care i-au ramas: manipularea si amenintarea. Cu o seara inainte de audierea fiicei sale la DNA, Traian Basescu vorbea la televizor despre procurorii care vor sa-l puna in situatia de a cere custodia nepotului dupa arestarea parintilor acestuia. O dubla manipulare.

Pe de-o parte, manipularea emotionala a bunicului indurerat pentru soarta propriului copil si a nepotului. Cum sa nu te emotionezi?

Apoi, sentimentul ca a ramas calare pe joc, ca are urechi si ochi peste tot, nu-i scapa nimic, nici macar in fortareata inamicului. A fost una dintre armele sale de baza. De fapt, Traian Basescu stia ca urmeaza audierea din citatia care cu o seara inainte sigur fusese inmanata sau forumulata. Si a atacat preventiv, pentru a pregati terenul.

Daca cineva are ochi de vazut si urechi de auzit, ar trebui sa se uite atent si la Adrian Nastase, si la Traian Basescu. Puterea nu e eterna. Si cu cat cazi de mai sus, cu atat e mai teribila caderea.

Memento mori!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ioana Basescu suspecta DNA, #Basescu Kovesi Udrea , #Ioana Basescu