Frunda: Basescu, neschimbat fata de Ungaria. Sentimentul antimaghiar e popular

Marti, 13 August 2013, ora 17:34
2796 citiri
Frunda: Basescu, neschimbat fata de Ungaria. Sentimentul antimaghiar e popular

Consilierul premierului pe probleme juridice si de minoritati, Gyorgy Frunda, considera ca Traian Basescu nu e un adversar al guvernului Ungariei si al comunitatii maghiare, in ciuda declaratiilor lui foarte dure de acum cateva zile, cand spunea ca Romania isi va asuma "leadershipul punerii la punct a Budapestei".

"Aprecierile domnului presedinte fata de guvernul Ungariei, fata de poporul ungar si fata de comunitatea maghiara din Romania nu s-au schimbat, e pur si simplu vorba de interes politic. La anul Miscarea Populara va participa la alegeri si isi creeaza tot felul de cai politice pentru campania de anul viitor", a spus fostul senator UDMR pentru Ziare.com

"Pe de alta parte, e normal sa respinga afirmatiile domnului Vona", a adaugat Frunda, vorbind despre afirmatiile liderului partidului extremist maghiar Jobbik, Gabor Vona, care spusese ca ar fi dispus sa se implice intr-un "conflict" cu Romania pentru drepturile minoritatii maghiare.

Consilierul premierului crede ca Traian Basescu va continua sa deschida fronturi politice, iar cel antimaghiar e unul foarte popular.

"Domnul Basescu va incerca pe mai multe planuri. Pe un plan ataca Guvernul si PSD sau PNL, iar celalalt plan este politica externa. Sentimentul antimaghiar are inca o popularitate mare in Romania. In plus, in Parlamentul Romaniei nu avem acum partide de extrema dreapta, iar partidele de la guvernare, fie ca a fost PDL, fie ca e acum USL, au fost retinute fata de minoritati, nu au avut o politica dura fata de minoritati. Asta e plaja de a mai castiga cateva procente, de asta face Traian Basescu aceasta miscare", a mai comentat Frunda.

Basescu: Romania isi va asuma leadershipul punerii la punct a Budapestei

Presedintele Traian Basescu, prezent luni in Harghita la deschiderea programului de vara a Universitatii Romanilor de Pretutindeni, a declarat ca Ungaria a devenit un focar de instabilitate in regiune.

Seful statului a precizat ca 2013 e ultimul an in care politicienii ungari au putut sa se plimbe relaxat in Romania, el avertizand ca statul roman "isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

"Unii cred ca sunt praguri ce pot fi depasite. Le spun aici in Harghita, niciun prag constitutional nu poate fi depasit. Poate sa se perinde prin Harghita si Covasna toata protipendada politicienilor maghiari. Cred ca e ultimul an in care au putut sa o faca atat de relaxat. Anul acesta la limita de unde au fost ei aici, le spun e prea mult si nu se va mai repeta. Am crezut ca se respecta decenta.

Ungaria a devenit in momentul de fata un focar de instabilitate in regiune, privind politica minoritatilor din alte state. A inceput sa creeze dificultati, iar Romania va asigura lidership-ul punerii la punct a Budapestei", a afirmat seful statului, luni, la Izvorul Muresului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Frunda Basescu Ungaria, #Basescu maghiari Miscarea Populara , #presedinte