Fostul presedinte al Comisiei Europene: Am avut un rol discret de mediere intre Basescu si Ponta

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 20:41 4296 citiri
Foto: Facebook/European Commission

Criza constitutionala din Romania din 2012 a fost un "moment delicat" din punct de vedere institutional si politic, a declarat vineri, intr-un interviu, fostul presedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care a sustinut ca a avut "un foarte discret rol de mediere" intre fostul presedinte Traian Basescu si fostul prim-ministru Victor Ponta.

Intrebat despre cel mai dificil moment din relatia sa cu Romania in timpul celor zece ani (2004-2014) cat a fost presedinte al Comisiei Europene, Barroso a mentionat, din punct de vedere politic, criza din 2012, "cand era un conflict intre prim-ministru sau partidul de guvernamant si presedinte".

"Am considerat ca era vorba de o criza constitutionala. Apoi Comisia Europeana a trebuit sa intervina, sa se asigure ca toate regulile democratiei si principiile statului de drept sunt respectate", a spus fostul oficial european, adaugand ca respectiva chestiune "a fost relativ usor de rezolvat" si ca a fost un moment "delicat" din punct de vedere institutional.

"Dar am vorbit atunci cu presedintele (Traian - n.red.) Basescu si cu premierul (Victor - n.red.) Ponta si cred ca amandoi au inteles ca interesul meu era sa vad ca Romania este stabila si respectata. Am avut un foarte discret rol de mediere", a recunoscut Barroso in interviul realizat in contextul prezentei sale la Universitatea de Vest din Timisoara, unde i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

Ce parere are Barroso despre Romania, Dacian Ciolos si noul guvern

El a mai afirmat ca au existat de asemenea momente dificile si din punct de vedere economic, dar ca Romania a putut sa raspunda pozitiv la programul de ajustare economica. "Am depus mereu eforturi pentru a sprijini Romania in acel moment, vorbind de asemenea cu Fondul Monetar International" si cu alte institutii, a declarat Barroso.

Pe de alta parte, fostul presedinte al CE a subliniat ca cel mai "memorabil" moment al relatiei sale cu Romania a fost cel al aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana in 2007.

"Am fost foarte fericit in ziua aderarii Romaniei. Dupa cum stiti, au fost persoane care s-au opus aderarii Romaniei la UE. Iar faptul ca am incheiat negocierile a fost in sine un moment grozav", a afirmat el.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News