Exista viata si dupa 29 iulie (Opinii)

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 00:25
5375 citiri
Exista viata si dupa 29 iulie (Opinii)
Foto: Arhiva

Cvorumul necesar pentru validarea referendumului a devenit cheia zilei de 29 iulie. Din punct de vedere juridic acest cvorum are o explicatie clara. Referendumul, spre deosebire de alegerile ordinare, reprezinta o procedura extraordinara.

Simetria "majoritate simpla la inceput, majoritate simpla la sfarist" merge pentru alegerile ordinare, din patru in patru ani, cand puterea se castiga asa cum se pierde, cu majoritatea simpla a voturilor, fara conditie de cvorum.

Referendumul este o intrerupere a acestei logici electorale ordinare printr-o procedura extraordinara determinata de circumstante extraordinare. Intreruperea unui mandat constitutional de cinci trebuie sa fie conditionata asadar de reguli speciale.

Altfel am ajunge intr-o situatie aberanta. Orice presedinte care pierde majortatea in Parlament poate fi suspendat, dupa cum am vazut, in trei zile, si trimis acasa de 2 alegatori din 3 prezenti la vot.

In acest fel, nu faci decat sa subordonezi presedintele Parlamantului, ceea ce se poate doar intr-o republica parlamentara, ceea ce Romania nu este, cel putin deocamdata. E asadar nevoie de o garantie suplimentara ca mandatul contitutional nu poate fi intrerupt decat printr-o procedura speciala si prin vointa covarsitoare a electoratului.

In cazul nostru concret, la prima vedere, ecuatia este simpla: conditia de cvorum minim, 50%+1, il avantajeaza pe presedintele suspendat. La precedentele alegeri parlamentare s-au prezentat in jur de 10 milioane de romani, in conditiile unei inclestari de pasiune comparabila cu ceea ce se intampla acum. Daca vin la fel de multi, numarul votantilor ar fi suficient pentru validare.

Dar precedentele alegeri erau iarna, nu in mijlocul sezonului de vacante. Atunci electoratul proprezidential stia ca nu are alta sansa de victorie decat mobilizarea masiva la vot. Acum acelasi electorat, minoritar dupa toate sondajele de pana acum, stie ca sansa cea mai sigura de a castiga este prin neprezentare.

Este suficient ca un milion si un pic dintre cei prezenti la vot in decembrie 2009 sa stea acasa pentru ca scorul efectiv sa nu mai conteze si Traian Basescu sa se intoarca la Palatul Cotroceni chiar daca, in fapt, ar fi infrant.

Sigur ca pentru presedinte aceasta este calea sigura spre o victorie. Ar fi insa cu adevarat o victorie? Desi acum asa ni se pare, lumea nu se termina pe 29 iulie. Intors la Cotroceni infrant, dar salvat de cvorum, Traian Basescu va avea legitimitatea constitutionala, dar nu si pe cea populara.

Desi nu cred ca cineva se va mai incumeta sa initieze o suspendare pana in 2014, presedintele va fi mai slab si mai contestabil ca niciodata.

Fara un partid puternic in spate si fara sustinere populara, nu va avea prea multe carti de jucat. Din punct de vedere politic, va fi mort. Ce va putea sa faca, deloc neglijabil desigur, va fi sa apere in continuare independenta justitiei, pentru ca in pixul sau vor ramane sefiile Parchetului si a DNA, dar si asta numai cu sustinerea asigurata de inflexibilitatea UE in care USL si-a rupt dintii.

Va fi o mare dilema pentu presedinte si PDL sa aleaga intre calea sigura, dar dezonoranta, aceea prin care Guvernul Boc s-a salvat de la multe motiuni de cenzura, sau sa riste o autentica reconfirmare, pe principiul "totul sau nimic".

Pe de alta parte, si pentru USL o victorie cu cvorum constitutional este singura care ii poate spala eticheta de "puci". Dupa ce a aprims toate semnalele de alarma de la Washington la Bruxelles nu isi mai poate permite nicio concesie de la legitimitatea perfecta.

Orice alta modalitate de demitere a lui Traian Basescu va fi platita de Romania cu izolarea internationala, iar de actualii lideri ai USL cu compromiterea definitiva a carierei politice.

Nu cred ca Victor Ponta, Crin Antonescu si cei din jurul lor isi permit costul politic al scoaterii Romaniei din UE. Moscova i-ar primi cu bratele deschise, dar nu va plati salariile si pensiile romanilor si nu va finanta deficitul bugetar al Romaniei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#referendum suspendare Basescu, #cvorum referendum, #reguli referendum Basescu , #referendum demitere