Esecul major al lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Mai 2014, ora 16:25
12940 citiri
Esecul major al lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Facebook/Elena Udrea

Traian Basescu a fost invins de Mircea Diaconu. Asta spun rezultatele oficiale care arata 6,8% pentru Mircea Diaconu si 6,2% pentru PMP.

Esecul noului partid a fost diagnosticat nu de vreun "antibasist", ci de Sebastian Lazaroiu, unul dintre apropiatii presedintelui, fondator al Fundatiei Miscarea Populara:

"Chiar cu mai putine structuri decat alte partide PMP putea lua 8-9 la suta. Daca in analiza lor asta va fi motivul scorului de 6-7 la suta, atunci le atrag atentia ca Mircea Diaconu fara nicio structura de partid a luat aproape cat PMP. Sper sa faca o analiza onesta a campaniei si strategiei de campanie. Altfel PMP va deveni irelevant".

Elena Udrea sustine ca scorul PMP este bun pentru un partid nou. Pentru un partid nou, ca Noua Republica, ar fi. Dar la PMP doar numele e nou. In rest, vorbim doar despre PDL aripa Udrea.

Unde PMP s-a afirmat ca partid nou, de exemplu prin candidatura lui Daniel Funeriu in Timis, scorul a fost de trei ori mai mare - 18%. Asta in conditiile in care Daniel Funeriu a fost aruncat, in conditii cu suspiciuni de incalcare a statutului, pe loc neeligibil pe lista europarlamentara a PMP si nu aparea pe marele afis electoral al partidului.

PMP a jucat strict in bazinul PDL si a obtinut ceea ce a putut sa rupa de la democrat liberali. Insumate procentele celor doua partide ajung la ce era PDL inainte de schisma. Din zona pasiva, PMP nu pare sa fi atras mai nimic. De ce?

Cei mai multi comentatori au un singur raspuns pe care il impartasesc: Elena Udrea este imensul esec al lui Traian Basescu. Scorul de 6% arata ca nici macar simpatizantii lui Traian Basescu nu merg pe mana doamnei cu breton care pare ca si-a facut partidul breloc la chei, desi presedintele s-a angajat cu arme, bagaje si tricouri.

Traian Basescu are in sondaje in jur de 22% incredere. Unde sunt 16 procente? In absenteimsul antiUdrea, in opinia mea si nu numai.

De ce a mai rupt Traian Basescu PDL? In locul unui partid mai solid, cu structuri consolidate, care sa fi putut juca un rol in ecuatia politica, avem unul debusolat si sangerand si unul debil, caricaturizat si credibil de 6%.

Este probabil ultimul moment in care Traian Basescu se mai poate trezi la realitate. Iar ea ar presupune doua lucruri. In primul rand - pasul inapoi pentru a rupe paradigma teribila pro/antiBasescu, care tine captiva scena politica, sufoca orice alta tema si prin mocirla groasa pe care o genereaza sporeste absenteismul.

In al doilea rand - abandonarea Elenei Udrea care tine departe nu numai electoratul nehotarat, ci si parte din nucleul presedintelui. Faptul ca dna Udrea nu a fost invitata la discursul lui Joe Biden, desi acolo au mai fost si alti doar simpli deputati fara functii in partid, este cred un semnal clar ca dna Udrea nu are doar probleme de imagine interna.

Dar nici PDL nu are niciun motiv de relaxare. Da, este adevarat ca a fost vampirizat puternic de PMP prin intermediul primarilor care au jucat la doua capete. Dar un partid solid de opozitie avea posibilitea sa recupereze acesta pierdere, ba chiar sa o depaseasca din zona pasiva.

Marea problema a PDL nu este ce i-a luat PMP, ci ceea ce nu a reusit sa capteze din imesul bazin al dreptei demobilzate. De ce nu convinge PDL? De ce nu se extinde in zona electoratului pe care l-a pierdut in ultimii ani? Aceasta este intrebarea care ar trebui sa framante conducerea PDL.

Pentru ca partidul nu e credibil. Nu are un mesaj consistent. Nu are coerenta. Nu are viziune, zic eu. Da, este adevarat ca a blocat prin atacurile la CCR si noua Constitutie, si martea neagra. Dar nu ajunge. Acestea sunt chestiuni tehnice, nu tin loc de oferta si mesaj.

Si ele lipsesc pentru ca partidul nu a reusit o autentica improspatare, o autentica reforma interna care sa il recredibilizeze.

Dezbinarea nu este singura problema a dreptei. Degeaba se uneste in actuala formula. Marea problema a dreptei sunt figurile prafuite, polarizante, decrediblizate, care nu mai tin decat in fata aparatelor de partid. Cred ca Blaga, Udrea, Basescu trebuie sa faca pasul inapoi altfel electoratul nu va face pasul inainte.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Traian Basescu PMP Elena Udrea, #Blaga PDL PMP , #Elena Udrea