Emil Boc, fara inlocuitor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 27 Mai 2011, ora 13:07
4473 citiri
Emil Boc, fara inlocuitor (Opinii)
Foto: Arhiva

Pentru cine mai avea indoieli, Traian Basescu a fost cat se poate de explicit in interviul acordat RRA. Emil Boc nu va fi schimbat din functie, cel putin nu in viitorul imediat.

Iar explicata data este, pe fond, cat se poate de credibila: "Stabilitatea politica este un element esential. Raspunsul meu categoric privind schimbarea premierului este legat de un singur cuvant: stabilitate".

Dar de ce o schimbare de premier sa provoace in mod obligatoriu instabilitate? Cand ai cooperarea deplina a majoritatii si numele viitorului premier in buzunar, schimbarea se poate face rapid si elegant, ba chiar poate genera o infuzie de incredere in actul guvernamental de la Bucuresti, atat in plan intern, cat si in plan extern.

Caci, cel putin in plan intern, credibilitatea actualului Cabinet a ajuns la cote de avarie si nu vreau sa ma gandesc cat a mai cazut dupa scandalul Mironescu.

Din pacate, insa, sa pare ca niciuna dintre conditii nu este indeplinita: nici majoritatea nu vrea sa-l schimbe pe Emil Boc, cu atat mai putin cu un tehnocrat care sa le strice ploile taman in prag de campanie electorala. Si nici inlocuitor pentru Emil Boc nu a gasit inca Traian Basescu.

Ca s-a straduit ne demonstreaza si obida cu care s-a ratoit la BNR: "Lectii sunt foarte multi care dau, inclusiv Banca Nationala. E un continuu profesor, dar ia intrebati pe vreunul dintre ei daca vrea sa fie ministru de Finante sau premier."

Asadar, intelegem ca presedintele a purtat discutii pe aceasta tema si nu numai cu Mugur Isarescu. Se pare, insa, ca Traian Basescu a fost refuzat si de alti specialisti ai bancii centrale pe care i-ar fi dorit in pozitia de premier tehnocrat. Numele lui Lucian Croitoru si al viceguvernatorului Cristian Popa au fost, de altfel, indelung vehiculate.

Dar de ce l-or fi refuzat ei? De ce l-o fi refuzat Mugur Isarescu? Raspunsul l-a dat cu ceva vreme in urma chiar guvernatorul: un premier are nevoie de o echipa, de un partid, de o sustinere, nu poate face nimic de unul singur : "Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni. Nici nu sunt de acord cu parerea ca numai un prim-ministru poate sa schimbe totul". Asadar, echipa de la BNR se teme ca nu va avea niciodata sprijinul clasei politice, nici al Opozitiei, nici al Puterii, pentru a face ceea ce trebuie facut.

Se supara Traian Basescu cand il aude pe Mugur Isarescu spunand ca majorarea TVA a intarziat iesirea din recesiune. Dar asta a spus si domnia sa atunci cand ii acuza pentru luarea acestei decizii pe "cei doi mari barbati care s-au duelat la Conventia PD-L", adica si pe Emil Boc, si pe Vasile Blaga.

Dupa cum tot domnia sa recunoaste in interviul de la RRA ca respingerea proiectului de restructurare a Ministerului de Interne "e un semnal de slabiciune, din pacate. Semnalul de instabilitate politica a fost dat foarte consistent de parlamentari, saptamana aceasta, cu ocazia votului la o lege care viza un proces de reforma".

Si atunci de ce si-ar pune un tehnocrat gatul pe ghilotina de buna voie, stiind ca nu va putea face reforma, ca va fi presat cu degetele in tocul usii sa dea bani clientelei, ca va trebui sa apere cu pretul vietii bugetul de termitele electorale ce se vor dezlantui in 2012? Nu era treaba BNR sa reformze clasa politica din Romania, iar cat timp ea arata asa cum arata, un tehnocrat autentic are sanse minime sa-si duca misiunea la bun sfarsit, deci si toate motivele de retincenta.

E drept, Mihai Tanasescu si-a manifestat disponibilitatea de a se instala in Palatul Victoria, insa Traian Basescu stie ca are sanse minime sa-l faca acceptat de catre PD-L. Nu numai ca e omul FMI, dar mai provine si din PSD, ceea ce ar reprezenta un grav afront.

Traian Basescu a avut deja ocazia sa se convinga pe deplin ca, atunci cand interesele lor contravin deciziilor sale, democrat liberalii nu mai au nicio retinere sa-l infrunte. Asa ca, da, daca acum Traian Basescu ar incerca sa le impuna un premier independent de clientela si pus pe reforme, cu sigurata ca ar prefera sa arunce tara in instabilitate decat sa-l accepte, chiar daca, cum insusi Traian Basescu spunea la inceputul anului, Romania are nevoie ca de aer de o recastigare a increderii in actul guvernamental.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu Boc premier tehnocrat, #Basescu stabilitate schimbare Boc , #Emil Boc
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Poza Hera
Hera
rank 5
de cat timp ne joaca presa noastra "libera" cu alba/neagra : se schimba premierul nu se schimba premierul ?