Opinii: Eliminarea liberalilor, tinta ascunsa a lui Basescu si a PSD?

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 18:45
2856 citiri
Opinii: Eliminarea liberalilor, tinta ascunsa a lui Basescu si a PSD?
foto: mytex.ro

Dupa fundamentalistul Bakunin, un anarhist rus, precursor al bolsevismului, revolutionarii trebuie sa fie talhari neinfricati, daramatori ai statului exploatator.

Teoria majoritatilor anarhice nu se afla la cine stie ce distanta, iar de aici la tirania majoritatilor e doar un pas. Ideea insa nu e noua.

Trecuta prin filtrul analitic al lui Montesquieu, Tocqueville, M. N. Rothbard, tirania gruparilor majoritare i-a determinat pe specialisti sa instituie masuri constitutionale de siguranta. Reluarea ei obsesiva indica o anume surexcitare a discursului politic ale carei motivatii si inflexiuni merita discutate.

Acuzatia de tiranie a capatat relevanta mai cu seama dupa alegerile prezidentiale cand majoritatea constituita fara program, fara ideologie in jurul unui executiv improvizat nu a mai tinut cont de vointa populara exprimata la urne, nici de statutul opozitiei.

De altfel, Constitutia si regulamentele parlamentare nu mai provoaca dureri de cap, iar legile trec prin diverse subterfugii, indiferent de cvorum si voturi, ceea ce in UE nu s-a mai intamplat.

Ireconciliabilitatea actuala intre Putere si Opozitie nu are a face cu stanga sau dreapta, ci cu pofta nesatioasa de prada bugetara, clivajul justitiar-electoralist fiind exacerbat de o parte ori de alta: cea basesciana cica e antinationala, protectoare a hotilor si a coruptilor, iar cealalta, in ofensiva permanenta, cu ochii pe sondaje, manipuleaza sindicatele, pregatind mereu programe de iesire din criza si guverne din umbra.

Concomitent, se incearca forjarea subversiva a unui sistem politic bipolar, pe principiul rotativei guvernamentale. Tinta ascunsa ar putea fi eliminarea liberalilor.

Aceiasi strategi ipocriti nu tin cont de evolutia fireasca spre cele trei forte ale PE, popularii, social-democratii si liberalii, formula impusa si de ultimele alegeri, pentru o lunga perioada.

De retinut si stradaniile unor medii de a acredita ideea ca nu exista decat o alternativa viabila la guvernarea actuala, cea social democrata.

Daca definirea majoritatii ca tiranica tine de saracie ideologica, efectele-i perverse zguduie serios statul de drept prin apelul frecvent la arbitrajul Curtii Constitutionale.

Devenind si ea jucator la varf, Curtea a generat dezechilibre serioase intre cele trei puteri, asa ca necesitatea revizuirii legii fundamentale a devenit vector politic important in confruntarea interpartinica.

Insa impartirea alesilor in legitimi si nelegitimi, in buni si rai tine de infantilismul comunistoid, prinzand la o anumita categorie a populatiei fara mari pretentii civic-culturale.

Democratie majoritara nu inseamna desfigurarea adversarului, ci crearea, ocrotirea cu orice pret a posibilitatii de a-si sustine liber opiniile.

De abia (in)acceptarea ultimei asertiuni determina caracterul majoritatii ca tiranica, dictatoriala, abuziva, anarhica.

E de mirare cum personalitati celebre alaturi de mass-media se inregimenteaza de partea puterii ca sa stimuleze trocul periculos cu legitimitatea politica, vrand sa sugereze ca miza diriguitorilor ar depasi nivelul comun de intelegere.

Ori elitele romanesti, incepand pasoptistii, se implicau mai intelept in instaurarea democratiei si a libertatilor.

Poate era cazul sa fi invatat de la inceput ca principiul majoritatii sta la baza oricarei societati avansate, cu conditia sa reprezinte interesele celor multi, sa fie mereu cu ochii pe agenda publica si nu sa serveasca doar cauza unei anume grupari, indiferent de cantecele sirenelor bogat rasplatite.

Nici inflamarea luptei sindicale nu a adus dramul de intelepciune necesara renuntarii la spectacolul mediatic pueril, caci apropierea actorilor politici de necazurile cetateanului intarzie.

Berbecii mediatici ai partidelor isi continua nestingherit sfada neroada in studiouri media, incercand iluzoriu sa castige aderenta nu pentru programe social-economice, ci pentru ei insisi si ai lor.

Te si intrebi: mai are tara asta Parlament, Justitie, Guvern, presedinte?

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#basescu eliminare liberali, #basescu eliminare crin antonescu, #basescu psd antonescu , #Crin Antonescu