Editorial: Steagurile lui Ponta

Luni, 06 August 2012, ora 19:28
3809 citiri
Editorial: Steagurile lui Ponta
Foto: Arhiva

Cand l-a nascut pe Ghita Pristanda, Caragiale nu avea de unde sa stie ca peste ani, in Guvernul Ponta, va fi considerat un prezicator, un deschizator de categorie literara, un nas al unei realitati unde romanii reinventeaza mereu absurdul.

Caci ce altceva, Doamne iarta-ma, se dovedeste a fi premierul decat incarnarea unui personaj pe noi culmi ale gloriei, cu o capacitate superioara de incurca-lume, cum se presupune ca evolueaza fiecare spirit trait pe Dambovita politica?

Doar ca daca personajul dramaturgului era hazliu, astalalt, dupa ce ne provoaca mintea sa imagineze situatii la fel de comice, ajunge sa frizeze grotescul. Intriga nu se va termina in acordurile fanfarei.

Cat de nebuneasca este constructia care va duce, daca promisiunile facute de domnul Ponta in videoconferinta cu prefectii si primarii se materializeaza, la renumararea populatiei cu ajutorul agentului constatator "nea Vasile", am sa va spun.

Sa presupunem ca eu am un vecin tampit, unul nebun si unul care nu ma suporta. Daca pe ultimii doi nu ma pot baza niciodata, si nici agentul, deoarece va afla de la restul blocului ca nu sunt surse credibile, primului i-am spus in urma cu doua luni, convins fiind ca retine enunturi scurte, ca oricine ma cauta (eu ma ascund de fapt de executorul judecatoresc), sa-i jure ca m-am mutat in Canada. Ceea ce omul va face. Ma scoate de pe lista? Desigur. Sau asta ar fi si ideea?

Sa mergem pe varianta ca vecinii mei nu sunt toti imbecili. Asa ca agentul constatator il va descoperi pe seful de scara, un pensionar reinvestit cu functiune sociala, dornic sa ajute autoritatile, cum facea pe vremuri. Omul va fi disponibil sa bata la toate usile (160) si sa taie cu manuta lui din tabel pe toti cei despre care a auzit ca nu se plang ca le-a taiat Traian Basescu pensiile.

Aberant? Probabil. Sa vedem insa o varianta care pare mai plauzibila. Sa ne imaginam ca primarul se uita in pepiniera, la organizatiile de cartier ale partidului sau, si identifica 50 de cadre de nadejde apt combatante pe frontul politic. Ce imi garanteaza mie ca, daca primarul e uselist, pe listele electorale nu vor aparea niste simpatizanti despre care toata lumea stie ca s-au mutat in Canada, dar au dubla cetatenie, sau ca, daca edilul este portocaliu, nu va da indicatii voluntarilor sa declare ca aia plecati in Spania au domiciliul acolo?

...M-am uitat in Legea referendumului, ca sa vad daca nu cumva Traian Basescu vorbeste avioane, ca n-ar fi prima oara. Ei bine, e asa cum a spus: in cinci zile de la anuntarea datei referendumului, primarii sunt obligati sa actualizeze listele electorale permanente. Adica sa-i scoata din ele pe decedati, pe cei cu afectiuni psihice si pe cei care au primit interdictie de a vota pe motiv de condamnari. Nu sa le bata in usa. Ci sa ceara unor institutii informatii.

Ceea ce stiau, fireste, si actualii guvernanti. Deci toata foiala asta alambicata din jurul procedurilor are un scop: urmeaza partea a doua.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Traian Basescu referendum demitere, #recensamant referendum demitere Basescu , #referendum demitere