Editorial: Scurta demolare a argumentelor USL

Joi, 02 August 2012, ora 14:32
6042 citiri
Editorial: Scurta demolare a argumentelor USL

In regula, sa reconfiguram democratic scena politica, asa cum spune domnul Andrei Marga, dar sa vedem inainte cateva detalii peste care trebuie sa trecem, ca sa nu o bagam pe maneca. Pe ea, pe constiinta - un alt detaliu, care in Romania are valoare comerciala. Caci daca politicienii nu reusesc sa construiasca o situatie win-win, macar sa avem una lose-lose, ca sa desavarsim opera.

In primul rand, Curtea Constitutionala a decis ca referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu va fi valid daca la urne se prezinta jumatate plus unu dintre alegatori. Daca reuseste sa vada lucrurile altfel, invalidandu-si hotararea, va putea sa explice daca nu cumva suntem intr-o poveste unde legea retroactiveaza, lucru interzis de Legea fundamentala cu exceptia materiei penale si contraventionale?

In al doilea rand, daca USL doarme cu ochii deschisi incercand sa determine CCR sa-si arda manualele si face presiuni in sensul invalidarii unei promisiuni facute lui Jose Barroso, ne poate spune de ce s-a angajat la asta?

Trei: de ce a scos USL pragul din Legea referendumului, nu cumva pentru ca a fost convinsa ca in situatia ca ramane, referendumul va fi invalidat? Atunci s-o lase mai moale cu argumentul ca votantii trebuie luati in considerare. Cei care nu au iesit la urne sunt la fel de importanti: ei au stiut ca singura modalitate de a-si apara presedintele este sa nu participe. Erau convinsi ca daca stau acasa, referendumul nu va fi valid. Daca legea spunea altfel - dar CCR nu a decis asa - poate ca reactionau altfel.

In plus, in Romania, votul nu este obligatoriu. Prin urmare neparticiparea nu poate fi sanctionata, daca tot invocam democratia ca pe o sticluta cu frectie "Diana".

Patru: recensamantul. Recenzorii au batut la usa celor care au domiciliul in Romania si au gasit intre 15 si 16 milioane. Ii scadem pe cei sub 18 ani, in regula, dar daca ii adaugam pe cei care traiesc in alte tari rezulta suma anuntata de Ioan Rus: 18,4 milioane. Ca omul ala nu vorbeste avioane, oricat si-ar dori, asa cum face Crin Antonescu in momentul cand anunta ca pana in doua milioane au trecut la cele vesnice.

Cinci: poate cineva sa spuna de ce a fost suspendat Traian Basescu? Pana la alta explicatie, iau de bun un fapt: PDL a ramas fara majoritate din cauza unor fripturisti. Nu o inghit pe asta ca nu mai este popular. Dar ce, nataraii din Parlament sunt? Atunci sa plece toti!

Nu in ultimul rand, nu sunt batut cu ranga in cap incat sa cred un argument de genul... poporul s-a exprimat, deci trebuie tinut cont. Cand tinem cont de exprimarea vointei sale, numai cand ne convine? Pai a grait si in 2008, cand s-a dus si a votat PDL pe baza mesajului anti-PSD, la capatul unei campanii infernale, si s-a trezit ca flacaii si-au dat mana peste tara.

Si chiar ca nu in ultimul rand: Victor Ponta si Crin Antonescu reprezinta contraoferta? Glumiti!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#referendum demitere Basescu rezultat, #CCR referendum demitere Basescu , #referendum demitere