Ducaru, despre sansele ca un roman sa conduca NATO: Trebuie sa actionam discret

Sambata, 25 Mai 2013, ora 17:25
2788 citiri
Ducaru, despre sansele ca un roman sa conduca NATO: Trebuie sa actionam discret
Foto: Arhiva

Sorin Ducaru, viitorul asistent pe probleme de securitate al sefului NATO, considera ca Romania trebuie sa dea dovada de discretie in negocierile pentru a obtina sefia Aliantei Nord-Atlantice. Printre numele vehiculate prentr preluarea acestei pozitii se numara Mircea Geoana si Traian Basescu.

Sorin Ducaru spune ca alegerea secretarului general al NATO se face prin consens intre statele membre ale Aliantei, prin urmare consultarile trebuie sa fie " mai degraba discrete".

"Acum, trebuie sa intelegem niste lucruri si eu as da exemplul candidaturii secretarului general actual, Andres Fogh Rasmussen. Eram ambasador la NATO inainte de summitul de la Strasbourg cand in 2009 s-a discutat acest lucru.

S-au vehiculat si atunci nume, de obicei cu discretie, cu mai multe luni inainte, s-au lansat chiar si niste candidaturi oficiale, cam cu trei luni inainte de expirarea mandatului secretarului general de atunci. Secretarul general Anders Fogh Rasmussen, care atunci era prim-ministrul Danemarcei, a fost ultimul care s-a inscris in aceasta cursa formal, dar a facut-o dupa ce a existat acest efort de consultari discrete aproape cu toti aliatii, astfel incat a intrat pe un teren bine pregatit si cel care a intrat ultimul in joc, dupa cum s-a vazut, e si cel care a devenit secretarul general", a explicat Ducaru pentru Digi 24.

Consilier prezidential: Romania nu mai poate avea secretarul general NATO

El ii sfatuieste pe oficialii romani sa actoneze in asa fel "incat sa fim bagati in seama de aliati, de partenerii nostri mai mult decat ne bagam noi insine in seama".

"La un moment dat, cred ca factorii de decizie din Romania vor avea o analiza clara, probabil mai catre toamna, mai catre sfarsitul anului, cand se asaza lucrurile, vor fi alegeri si in Germania, se vor aseza apele in acest sens si trebuie sa facem in asa fel, incat sa actionam discret, eficient, astfel incat sa fim bagati in seama de aliati, de partenerii nostri mai mult decat ne bagam noi insine in seama.

Deci aceasta este, dupa parerea mea, abordarea utila si productiva si sa nu uitam ca aceasta candidatura la functia de secretar general NATO va fi privita, la orizontul viitorului an, in conjunctie si cu alte functii importante care vor fi puse pe tapet la nivelul Uniunii Europene tot in 2014, mai in toamna, si va fi un echilibru al reprezentarilor, ca nu poate sa fie si secretarul general NATO, si presedintele Comisiei Europene, si presedintele Consiliului European din aceeasi tara.

Deci e o ecuatie complexa, in care se vor face negocieri, se vor face aranjamente de sprijin reciproc, fiecare tara se pozitioneaza. Si noi avem, cel putin la nivelul ministerului, evaluari - cel putin eu le stiu pe cele pe care le trimit la nivelul Delegatiei la NATO -, iar in 2015 este o alta functie importanta care va fi vacantata pe plan mondial, cea de secretar general al ONU", a detaliat Ducaru.

Ce oficial roman a fost numit intr-o importanta functie la NATO

Sorin Ducaru, inca ambasador al Romaniei la NATO, a fost desemnat, miercuri, pentru a ocupa functia de asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Ducaru NATO, #candidatura Romania NATO, #Romania secretar general NATO , #Mircea Geoana
Comentarii