Doua puncte moarte - USL si PDL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 14 Iulie 2011, ora 19:27
2617 citiri
Doua puncte moarte - USL si PDL (Opinii)
Foto: adevarul.ro

E interesant si fascinant de urmarit cum cele doua forte politice importante isi prezic moartea reciproc. Oameni fara treaba prin Guvern dau in boabe de cafea si anunta cu regularitate, ca un cuc nebun, cum si cand va exploda Uniunea Social Liberala.

In contextul prabusirii lumii asa cum o stim sub o noua criza economica, agravata si de o perspectiva apocaliptica a suprapopularii planetei ce va conduce la o lipsa acuta de alimente, apa si chiar aer, pasiunile si prioritatile politicienilor romani par rupte dintr-un film Science - Fiction.

Loviti de prezicerile samanice ale ghicitorilor in stele din Guvern, culmea, nici liderii USL nu se lasa mai prejos si anunta cu surle si trambite ultimele ceasuri din viata urata si mizera a fostei coalitii de guvernare. Mai mult, aici se prevede si un deces prematur al Partidului Democrat Liberal, moarte ce nu va putea fi impiedicata sub nicio forma de nimeni si nimic pe lumea asta.

Spun ei, reprezentantii USL, sondajele ne demonstreaza stiintific ca PDL ii ramane undeva in jur de 12-15%, in conditiile in care noi strangem grosul de peste 70-75%. Simplu ca buna ziua. De cealalta parte, nicio grija - monstrul ideologic socialist liberal va crapa taman inainte de alegeri la adevarata lui valoare - mult sub 50%. Si asa fiecare si-a linistit adeptii, prezicandu-i celuilalt destinul sumbru.

Dincolo de manipularile ambelor tabere, care incearca sa transmita aceeasi idee ca daca ei vor pierde puterea urmeaza moartea generala, noi ne trezim in fiecare zi in fata unui adevar banal si simplu - ei toti ne-au facut viata amara, ajutandu-se unii pe altii, sprijinindu-se la nevoie, acoperindu-si golaniile, tunurile si nepotismul, transmitandu-si de la unii la altii mostenire contractele grase si posturile special inventate, iar noua dandu-ne indarat gaurile din asfalt, datoriile publice si pierderile generale.

Pe scurt, ne-au pacalit de 21 de ani, luandu-ne banii frumos din buzunarul nostru pentru a si-i trece intr-ale lor. Legal, cu acte in regula, ba chiar si mustrandu-ne ca nu suntem consecventi in alegerile noastre. Astazi cea mai mare durere a lor este sa nu care cumva sa ne piarda votul. Ideea cea mai periculoasa pe care o au de combatut este ca ei nu sunt toti la fel. Unii sunt buni si altii rai. Traian Basescu e un dictator rau, inconjurat de o camarila care se comporta ca o gasca de golani, iar ei reprezinta viitorul democratic si prosper al Romaniei.

De cealalta parte, propaganda portocalie se prezinta ca reformatori ai unui sistem mostenit si pastrat de comunisti pana in 2009 intact, cu care ei abia acum au inceput sa se lupte si sa il distruga. Eroi pe altarul reformei, cei mai curajosi si responsabili guvernanti din ultimii 21 de ani, se infatiseaza ca o garantie a pastrarii singurului drum care ne poate scoate la lumina din bezna comunista. Daca nu au reusit sa puna capat sistemului ticalosit, marilor corupti sau comunistilor reinviati in 2009, dupa ce Traian Basescu tocmai ce-i invitase la guvernare intru realizarea celui mai mare vis, atunci de acum incolo ramane sa lupte cu dusmanii poporului, cu nationalismul si "agenturile straine".

Temele de campanie electorala au fost deja prezentate. Ma intreb insa pentru cine si pentru ce? Nu a fost oare asta eternul joc al lor - vrajirea imaginatiei turmei, identificarea sentimentului de panica si acapararea lui prin promisiuni ce vor avea darul de a aduce linistea si siguranta viitorului? A functionat mecanismul in 2004, in 2008 si-n 2009.

Pentru 2012 romanilor li se pregateste ceva - din jocul cu UDMR, din regionalizare si modificarea Constitutiei va iesi o pasta atat de inspaimantatoare incat alegatorii vor fi pusi in fata unei alegeri imposibile - vor vota pastrarea unitatii tarii sau isi vor risca votul pentru destramarea natiunii. De cealalta parte, oferta va fi si mai radicalizata - exterminarea de sub o dictatura scapata de sub control sau libertate.

Cine va reusi sa atraga cei mai multi simpatizanti va castiga totul. Pentru ca alegerile din 2012 pecetluiesc, intr-un fel, si soarta alegerilor din 2014. Iar Traian Basescu stie prea bine acest lucru. Din acest motiv este dispus sa faca o oferta - cacealma precum cea cu renuntarea la doi ani de mandat - totul sau nimic.

A se sublinia ca nu exista tema solutionarii unei noi crize, a bunastarii sau promisiunea unui trai mai bun. Asa cum nu exista nici solutiile economice. Prin moartea increderii in partide ia nastere terenul perfect pentru atitudini, politici si sisteme ideologice de natura extremista si nationalista. Ramane sa vedem doar ce chip va avea cel care va reusi sa castige poporul.

Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
La începutul lunii martie 2024, vestea că Pro România negociază o alianță cu AUR a stârnit reacții vehemente din partea membrilor dar și a susținătorilor formațiunii politice conduse de...
#uniunea social liberala, #Partidul Democrat Liberal, #alegerile generale din 2012, #Traian Basescu presedinte, #Victor Ponta, #Crin Antonescu , #presedinte