Disperarea candidatilor prezidentiali

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 23:50
6270 citiri
Disperarea candidatilor prezidentiali
Fotomontaj Ziare.com

Oricat ai sta sa ii asculti pe principalii candidati la presedintie sau pe membrii stafului lor de campanie in legatura cu formula intalnirilor pe care ar trebui sa le aiba inainte de alegeri nu mai intelegi nimic. Si Crin Antonescu, si Mircea Geoana, si Traian Basescu si Sorin Oprescu vor si nu vor sa se confrunte.

Ar vrea sa se intalneasca, stiu ca trebuie sa o faca, dar nu isi imagineaza cum ar fi mai bine sa o faca. Care este combinatia castigatoare, se intreaba cu totii, disperati fiind ca, dupa intalnirea de sambata, de la Cluj, nu se stie niciodata dinainte ce se poate intampla. Asadar, ii avem cel putin pe toti cei patru candidati meditand si penduland dintr-o parte intr-alta intre a se intalni cu totii sau doar cu unii.

Crin Antonescu a prins aripi dupa dezbaterea de la Cluj cu Traian Basescu si mai vrea o data. Sau cel putin asa pare. Acum ii cheama la intalnire depotriva si pe Traian Basescu si pe Mircea Geoana. Stie cat de mult a contat succesul de la Cluj si vrea sa mai adune repede cat mai multe.

Crin Antonescu ne lasa sa credem ca inca o mostra de oratorie si dialog spumos cu principalii sai contracandidati il poate duce in turul doi al alegerilor. S-ar putea foarte bine ca oricate astfel de "succese" ar mai inregistra, ele sa nu ii mai fie de niciun folos pana duminica. Si, totusi, fara o intalnire directa cu Mircea Geoana sansele lui sunt mai mici.

Daca ar fi sa dam crezare sondajelor, dar si vocilor liberalilor si chiar si mesajelor transmise de Crin, singurul care isi doreste cu adevarat o intalnire directa cu principalii contracandidati este tocmai Antonescu. El este cel care se zbate sa intre in turul doi si sa il detroneze din pozitia secunda pe Mircea Geoana. Dar Crin ar vrea si doar cu Basescu. Pana la urma, o prestatie buna in fata lui actualului presedinte face cat o victorie in fata lui Geoana.

De cealalta parte, atat Mircea Geoana cat si Traian Basescu par a nu avea nevoie si nici interesul sa aiba vreo confruntare, nici directa doar ei doi, nici la un loc cu "pierzatorii". Nu i-ar ajuta direct si imediat cu nimic, ba mai mult, ar risca sa piarda procente in contactele cu ceilalti.

Si totusi fiecare in parte se teme ca poate sa piarda. Traian Basescu se teme ca poate pierde in turul doi, fie in fata lui Geoana, fie in fata lui Crin. Probabil ca acum nici el nu mai stie pe cine si-ar dori cu adevarat in turul doi, iar indiferent nu ii mai este de mult cu cine s-ar bate in finala.

Mircea Geoana se teme ca ar putea rata turul doi in fata schimbul lui Antonescu si viseaza cel putin la un success asemanator in fata lui Basescu precum cel inregistrat de liberal.

Geoana stie ca fara o prestatie cel putin egala in fata presedintelui nu poate spera cu adevarat la un mandat la Cotroceni. In sfarsit, lui Crin Antonescu ii este teama ca, desi este foarte aproape de locul doi, ar putea sa piarda intrarea in finala tocmai atunci cand pare cel mai aproape de ea.

Singurul resemnat cat de cat cu ideea ca ar putea sa rateze turul doi este Sorin Oprescu. Fara partid si fara sa creasca semnificativ in sondaje din momentul lansarii candidaturii sale, doctorul pare a se orienta mai mult catre redistribuirea voturilor pe care le-ar obtine in primul tur.

Socoteala celor patru este destul de simpla, pentru unii mai greu de implinit, iar pentru altii mai usoara. Antonescu, Geoana si Oprescu vor, fiecare in parte, sa muste cat de mult pot din Basescu. Asta le-ar aduce cu siguranta voturi in plus.

Si stiu foarte bine ca daca o vor face si fata in fata, intr-o confruntare de unu la unu, au sanse si mai mari pentru realizarea acestui lucru. Cu toate acestea si riscurile sunt pe masura castigului.

Basescu si cu Geoana, aparent, si-ar dori mai degraba sa stea pititi, la cutie, sa nu se desfasoare in public cu toti ceilalti contracandidati la gramada. Pentru Mircea Geoana convenabil ar fi sa se ia de gat cu Basescu, insa se iluzioneaza ca oricum va fi nevoit sa o faca in turul doi, cand aceasta confruntare nu va mai putea fi evitata de niciunul dintre finalisti.

Una peste alta, din acest hatis complicat al intereselor principalilor candidati rezulta exact tabloul pe care il avem in fata ochilor. O lunga, chioara si surda negociere in care unii isi doresc, altii nu prea, iar restul deloc, sa se confrunte. Constienti toti patru ca ar putea sa piarda ceva sau chiar totul in fata celorlalti, cei mai importanti candidati la presedintie vor ajunge sa se evite si pe ei insisi in final, inspaimantati de propriile umbre si ganduri.

Jocurile de culise, sforile trase de Hrebenciuc pentru ca imaginea lui candidatului PSD sa nu sufere prea mult in fata atacurilor lui Basescu, Antonescu si Oprescu, aducerea brusca a lui Vadim si a lui Becali pentru a-l cocolosi pe Geoana, toate acestea au dus in final la punctul de unde au plecat cu totii - ramane asa cum am stabilit: vrem, dar nu putem, am putea, dar mai bine nu vrem.

Indiferent de cum se vor intalni sau nu, jocurile, scenariile si culisele murdare ale negocierilor unei confruntari decente tradeaza doar panica si disperarea candidatilor ca nu cumva sa piarda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#dezbatere televizata candidati, #dezbatere candidati prezidentiale, #alegeri prezidentiale 2009 , #Mircea Geoana