Discursul neputintei presedintelui Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 13:14
6188 citiri
Discursul neputintei presedintelui Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Discursul tinut de Traian Basescu in fata tinerilor democrat liberali a continut, intr-adevar, dupa cum remarca Sever Voinescu, o doza de alint. Dar nu numai.

In spatele atacului acid la adresa veteranilor PDL si a tergiversarilor guvernamentale se ascunde, de fapt, inca o mostra a neputintei presedintelui in relatia cu propriul partid.

Traian Basescu le-a spus tinerilor democrat liberali ceea ce nu prea mai poate sau nu mai are rost sa le spuna seniorilor partidului, care nu mai sunt dispusi sa-l asculte.

In esenta, presedintele are perfecta dreptate cand le cere pedelistilor o schimbare de substanta in locul unei revopsiri a ciorii din portocaliu in verde "Nu schimbarea culorii va poate aduce succes, ci schimbarea abordarii. Nu pacaliti pe nimeni. (...) Tot aud conducerea partidului tanguindu-se ca nu mai are locomotiva. Locomotiva in alegerile din 2012 sunt ideile corecte, bine explicate si bine sustinute".

Are la fel de multa dreptate si cand se arata convins ca aceasta schimbare nu poate fi adusa de actuala garnitura de la conducerea partidului: "E nevoie de un suflu nou. Acest lucru trebuie sa il inteleaga, in primul rand, veteranii partidului. Le cer tot lor sa aiba forta sa mai faca o data schimbarea la conducerea partidului, chiar daca ultimul congres a insemnat o primenire".

Dar toate acestea, daca ar fi avut cea mai mica sansa de a deveni realitati, n-ar fi fost rostite la o scoala de vara, ci in spatele unor usi inchise pentru a fi puse imediat in practica, asa cum s-ar fi intamplat in urma cu cativa ani.

Insusi faptul ca Traian Basescu a ajuns sa adreseze astfel de indemnuri publice, indirecte, la adresa unora ca sa priceapa ceilalti, este o dovada ca asemenea obiective nu au, practic, nicio sansa de realizare.

Care este realitatea relatiei presedinte - PDL in acest moment a recunoscut, fara placere, sunt convinsa, chiar Traian Basescu: "Toata lumea spune "Basescu are in PDL un sprijin extraordinar". A fost atat de mare incat pe timpul verii Comisia de revizuire a Constitutiei, condusa de noi, nici macar nu a schitat un gest sa se intalneasca, iar negocierile cu UDMR, cu privire la reorganizarea administrativa, care trebuiau sa duduie in Guvern, era o contrapartida cu descentralizare puternica...".

Credeti ca acest partid care nu se osteneste nici la negocieri, macar de ochii lumii, pentru proiecte prezidentiale de capatai, se va mai reuni o data in congres pentru primenirea dorita de presedinte?

Si credeti ca veteranii isi vor pune demisiile pe masa pentru a permite acest suflu nou, cand, de fapt, chiar presedintele recunoaste, tot ei controleaza PDL? Niciodata cainele nu pleaca singur de la macelarie. Iata asadar ca asa zisa primenire de la congres a fost, dupa cum anticipam, doar un facelift, iar numele noi, precum Monica Macovei si Sever Voinescu, au fost asezate frumos in vitrina partidului, fara a avea cel mai mic cuvant de spus in luarea deciziilor importante.

Presedintele stie ca legenda atotputerniciei sale este o iluzie, caci nu mai are practic nicio parghie impotriva partidului pe care l-a adus de la vreo 7 procente la statutul de principal partid de guvernamant. Ce poate sa-i mai faca? Teoretic, sa-l elimine de la guvernare dupa alegerile de anul viitor. Si cu cine ramane? Cu Ponta si cu Antonescu?

Si pentru ca nu mai are nicio parghie nu-si mai permite nici atacuri directe in fata greilor. Bate saua sa priceapa iapa, dar ma tem ca iapa are cu totul alte planuri.

Da, Traian Basescu s-a alintat spunand ca, dupa terminarea mandatului, la 63 de ani, nu va mai avea nimeni nevoie de el. A asteptat, in mod evident, sa auda corul din sala care sa-l contrazica. Dar a fost un alint trist. Important ar fi fost sa auda acel cor din partea celor care tin cu adevarat fraiele PDL. Dar ma tem ca nu-l va auzi. Ei au tot mai putina nevoie de Traian Basescu.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#basescu scoala vara pdl, #Basescu PDL reforma , #PDL