Dinu Patriciu si Traian Basescu - de la vrajba si rusine, la prietesug

Sambata, 30 Iulie 2011, ora 23:58
9726 citiri
Dinu Patriciu si Traian Basescu - de la vrajba si rusine, la prietesug
Foto: Romania Libera

Afaceristul Dinu Patriciu si presedintele Traian Basescu s-au "reevaluat" reciproc in ultimii doi ani. Daca la alegerile din 2009, vrajba pusese stapanire pe cei doi doi, in 2011, au ajuns sa-si adreseze complimente.

Vezi cum a evoluat relatia dintre Patriciu si Basescu, de la prezidentiale pana acum, intr-o analiza Ziare.com.

In 2009, cand, intr-una din rarele sale iesiri publice, Dinu Patriciu l-a acuzat pe Traian Basescu, aspirantul la presedintie de atunci, ca ar fi lovit un copil peste fata in campania din 2004, totul parea ireconciliabil intre cei doi.

Ba chiar afaceristul a fost al doilea om, dupa Theodor Stolojan, care l-a facut pe presedinte sa-i dea lacrimile, printre care a rostit memorabila replica: "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!".

Culmile ostilitatii au fost atinse la cateva zile dupa declaratiile afaceristului, cand a aparut, subit, si dovada: mult dezbatuta inregistrare in care candidatul Basescu parea ca loveste un copil. Presedintele a acuzat atunci "pixelul albastru", disparut in neant la doi ani de la eveniment.

Treptat, inca din 2010, Dinu Patriciu si-a ponderat atacurile la adresa lui Traian Basescu. Momentul a coincis si cu deteriorarea relatiei dintre afacerist si realesul lider al PNL, Crin Antonescu. Imediat dupa Congresul partidului din 2010, Antonescu ar fi refuzat sa ii ia alaturi pe oamenii aflati sub influenta lui Patriciu, iar orgoliul afaceristului a fost afectat.

Cum a schimba Patriciu "escu" preferat

Astfel ca pe masura ce se indeparta de Antonescu, Patriciu se apropia de Traian Basescu, atitudine din ce in ce mai vizibila in 2011, uitand ca pana nu demult fusese inclus in categoria "mogulilor media", alaturi de Sorin Ovidiu Vintu si Dan Voiculescu.

De la inceputul acestui an, Patriciu a fost unul dintre cei mai ferventi critici ai aliantei dintre PNL si PSD, intrand in corul celor de la Putere, si, totodata, unul dintre sutinatorii publici ai actualului Cod al Muncii. "Codul Muncii in varianta propusa de Guvern are calitatea de a flexibiliza relatiile angajat-angajator si in acest sens este extrem de binevenit. (...) Guvernul isi asuma raspunderea fara sa creada, Opozitia depune o motiune de cenzura in care social-democratii cred, iar liberalii cad intre scaune", scria Patriciu intr-un editorial din Adevarul despre Codul Muncii in varianta Guvernului Boc. Tot intr-un comentariu publicat in propriul ziar, afaceristul scria ca USL este "un amestec de ulei cu apa din care ies doar clabuci".

Pragmaticul Patriciu, dispus la impacare

La cateva luni de la aceste declaratii, Patriciu nu si-a mai ascuns "simpatia" fata de Putere. Intr-un recent interviu pentru EVZ, afaceristul declara ca "nu s-a certat niciodata cu Traian Basescu", desi are convingerea ca a fost "persecutat" de presedinte. Intrebat in acelasi interviu daca butada "Rusine, Dinu patriciu" l-a afectat sau ajutat, Patriciu spune ca l-a afectat la cel moment, dupa care s-a linistit, asa cum s-a linistit si dupa ce a dormit o noapte la inchisoare, in 2006.

Acesta a fost si momentul in care Patriciu a admis o posibila reconciliere intre el si Basescu. "Eu am un pragmatism al meu, care ma face sa trec peste orice. Daca scopul pentru care o fac corespunde atat propriului cod etic, cat si unui scop general. De aceea niciodata n-am considerat adversitatile dusmanii. Dar nimic nu ma indreptateste sa cred ca, deocamdata, presedintele Basescu, care-si face dusmani cat cuprinde, cu o viteza incredibila, gandeste la fel", declara Patriciu acum doua saptamani. O luna mai devreme, Traian Basescu il coplimenta pe afacerist, intr-un interviu la B1 TV: "Pe Dinu Patriciu, oricat de proasta ar fi relatia mea cu el, numai ca nu e liberal nu pot sa-l suspectez".

Alianta DA: ce i-a despartit ii poate uni

Daca cei doi nu au declarat pana acum ca s-au "impacat", reconcilierea a fost surprinsa public de apropiatii Puterii. Cel mai recent exemplu este declaratia purtatorului de cuvant al PDL, deputatul Sever Voinescu, nostalgic al Aliantei DA. "Nu stiu daca relatia PNL-PDL este perfect corespondenta relatiei personale dintre doi lideri, dintre un lider autentic politic Traian Basescu si a unui lider economic cu mare influenta politica, Dinu Patriciu. Eu nu stiu daca o eventuala colaborare la un moment dat dintre Traian Basescu si Dinu Patriciu readuce si PNL, si PDL in matca Aliantei DA", declara Voinescu.

Ce ar putea urma dupa impacarea dintre Basescu si Patriciu, uniti in "ura" fata de alianta dintre PNL si PSD? Intrebarea si-a pus-o inclusiv scriitorul Mircea Cartarescu, declarat sustinator al presedintelui.

"Basescu si Patriciu au omorat alianta DA, tot ei - si numai ei - ar putea s-o reconstruiasca, acum, cand au USL-ul in coaste. Va fi acest lucru posibil? Timpul ne-o va arata", scria el in EVZ.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Patriciu Basescu razboi, #Patriciu Basescu Alianta DA , #presedinte