Der Standard, despre suspendarea lui Basescu: Balciul ipocriziei din Romania

Marti, 10 Iulie 2012, ora 15:44
6677 citiri
Der Standard, despre suspendarea lui Basescu: Balciul ipocriziei din Romania
Foto: DPA

Situatia de la Bucuresti privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, mult comentata de cele mai importante agentii si site-uri de stiri din intreaga lume, este comparata de catre observatorii internationali cu un soi de orbanizare a Romaniei.

Insa jurnalistul Paul Lendvai, de la Der Standard, scrie ca, de fapt, aceasta ipoteza este gresita si ca, de fapt, in Romania asistam la un balci al ipocriziei, care risca sa atinga intreaga Europa.

Der Spiegel: Romania risca sa devina "oaia neagra a Europei"

"Cu o probabilitate care frizeaza siguranta, majoritatea cetatenilor cu drept de vot din Romania se vor pronunta, la referendumul din 29 iulie, pentru demiterea controversatului presedinte Traian Basescu, care va trebui sa-si paraseasca functia cu doi ani mai devreme inainte de expirarea celui de-al doilea mandat ca sef al statului roman", scrie Der Standard in editia de marti.

In urma cu cinci ani, in anul 2007, continua publicatia austriaca, Traian Basescu s-a confruntat cu prima sa suspendare din functia de presedinte. Desi avea o popularitate de 44%, a reusit sa convinga un procent de 75% dintre participantii la referendum sa se pronunte pentru ramanerea lui in functie.

Acum, in 2012, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu crede ca, de fapt, actiunile recente ale USL, care se afla acum la putere in Romania, denota o lovitura de stat deghizata.

Si respectabilul filosof roman Andrei Plesu a atras atentia privind "lovitura de stat" din Romania si crede ca tara seamana acum cu Ungaria lui Viktor Orban. De aceeasi parere sunt mai multi observatori, potrivit carora Romania este "Orbanizata".

Insa jurnalistul de la Der Standard crede ca o asemenea comparatie este gresita pentru ca, spre deosebire de USL, partidul lui Viktor Orban a iesit castigator la alegerile din aprilie 2010 si a obtinut o majoritate de doua treimi in Parlamentul de la Budapesta.

Mai mult, controversata Constitutie a lui Viktor Orban a inlocuit-o pe cea comunista. Cu toate acestea, Comisia Europeana a putut sa faca anumite corecturi ale unor legi constitutionale care, potrivit Bruxelles-ului, nu corespundeau dreptului comunitar.

Der Standard face o paralela intre Ungaria si Romania si apreciaza ca Victor Ponta a fost investit in functia de premier al Romaniei in data de 7 mai, adica in urma cu doua luni, din cauza dezertorilor care, pe buna dreptate, s-au temut ca isi vor pierde privilegiile dupa alegerile parlamentare din luna noiembrie a acestui an, daca nu vor schimba coalitia de la guvernare.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Adevaratul obiectiv al USL - subjugarea justitiei

"Chiar si asa, presedintele Basescu nu este in niciun caz un sfant, ci un politician uns cu toate alifiile, pe care majoritatea romanilor il considera un simbol al nepotismului. Insa nimic din toate astea nu justifica faptul ca premierul Victor Ponta, in varsta de 39 de ani, acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat - coordonata de fostul premier social-democrat Adrian Nastase, condamnat, recent, la doi ani de inchisoare cu executare - pregateste suspendarea lui Traian Basescu prin mijloace neconstitutionale", accentueaza Paul Lendvai.

In finalul articolului, jurnalistul avertizeaza ca a sosit timpul ca in cadrul luptei impotriva coruptiei si abuzului de putere sa uitam de culoarea politica: "In caz contrar, intreaga Uniune Europeana, si nu doar anumite parti, se poate transforma intr-un balci al ipocriziei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Der Standard suspendare Basescu, #orbanizarea Romaniei, #balci ipocrizie Romania Europa, #referendum suspendare Traian basescu , #suspendare Basescu