Democratie si cenusa (Opinii)

Luni, 30 Iulie 2012, ora 08:03
5632 citiri
Democratie si cenusa (Opinii)

Daca am abandona tentatia de a analiza viata publica, spre care privim ca niste gaini, la care ne raportam fara nicio miza, numai deoarece suntem prea lenesi sa facem anamneza propriei realitati, cea individuala, cea care conteaza, am realiza ca pasul urmator nu poate fi decat unul: sa ne recastigam pe noi insine.

Iar celalalt ar trebui sa vina de la sine: sa ne recapatam dorinta de dialog in numele ideii care spune ca desi contesti opiniile celorlalti, trebuie sa lupti pentru dreptul lor de a le avea. Caci pana la urma s-ar putea sa fi recastigat, ca natiune, niste buline albe la insectarul istoriei, sa fi pasit, experimentand noi culmi ale ipocriziei, pe langa democratie sesizand ca exista, deci cugetam, dar sa fi scapat din vedere ca ne-am indepartat unii de altii. Ce ne spune noua ca un om care gandeste diferit se califica automat in plutonul tontilor?

Dar asta am auzit la televizor, cei care ne promitem mereu ca ne mutam pe seriale si sfarsim invariabil adormind pe stiri. Ca sustinatorii lui Traian Basescu sunt niste imbecili, iar contestatarii sai niste fiinte evoluate. Si invers.

Se cearta oamenii in case, la serviciu, se strica prietenii de-o viata deoarece sabiile nu se astern niciodata in teaca. Dinspre politicieni nu vin niciodata semnale de reconciliere (exceptia largii majoritati care l-a facut pe Traian Basescu sa plescaie de placere doua treimi din anul 2009 si-a invalidat apartenenta) - cel putin nu altfel decat din varful buzelor, in numele seductiei electorale.

Si daca acolo, in varful Olimpului, peisajul este atat de dezolant, noi, cei care le sorbim minciunile de pe buze si le imprumutam mimetic retorica de unde sa aflam ca exista pasi inapoi, compromisuri facute din inima, dintr-o pornire de iertare?

In sufletele noastre s-a facut scrum libertatea de-a cugeta, pentru ca suntem tentati sa plonjam in personalitatea altora. Si cum mintea omeneasca nu e prea harnica sa urmeze cai grele, si ocupata fiind cu grijile cotidiene se multumeste cu sugestii, adora posmagii gata mestecati, sansa sa redevenim pasari dispare treptat, pana la inexistenta.

Ne asteapta o coabitare cu nabadai - sau nu, caci la ora la care scriu, BEC n-a grait definitiv. Nimeni nu-si pune problema ca ar putea sa se retraga, pentru ca pe agenda proprie nu exista convergente. Traian Basescu lupta cu impostura, minciuna si sindicatul securisti-comunisti-puscariabili, USL trage intr-o tinta guraliva, mitocana si incredibil de increzuta. In dictionarele fiecaruia, la "rau" exista poza celuilalt, ura si respingerea e totala.

Nu pledez, fireste, pentru linistea din timpul lui Ion Iliescu, in care tacerea asternuta peste coruptie putea fi sparta doar cu consecinta pierderii dreptului la afirmare, dar poate am invatat ceva din povestea asta care s-a terminat si poate ca incepe din nou: este necesar un compromis.

O natiune care priveste spre discordie nu are de unde sa aiba incredere in putinta de a-si fauri un viitor generos. Oboseala n-a cladit niciodata, greata, inactivitatea si resemnarea au perpetuat mediocritatea. Avem modele perfecte. N-am N-am putea sa le trimitem pe tusa?

Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei a declarat luni, 29 aprilie, că în acest moment, principalul contracandidat al său este Cristian Popescu Piedone. El a arătat că şi-ar dori ca PNL să facă...
Ziua Veteranilor de Război. Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu onorează sacrificiile celor care au luptat pentru independeța României
Ziua Veteranilor de Război. Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu onorează sacrificiile celor care au luptat pentru independeța României
Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au transmis mesaje cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, sărbătorită anual pe 29 aprilie. Această zi este dedicată tuturor...
#referendum demitere Traian Basescu, #referendum demitere Traian Basescu invalid , #referendum demitere