Decretul prin care Dodon i-a retras cetatenia moldoveneasca lui Basescu a fost suspendat temporar

Marti, 21 Martie 2017, ora 16:23 4251 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Decretul prin care Igor Dodon i-a retras cetatenia moldoveneasca fostului presedinte Traian Basescu a fost suspendat temporar printr-o decizie a Judecatoriei Chisinau. Primul termen de judecata intre actualul presedinte al Republicii Moldova si Traian Basescu este in data de 16 mai.

"La 20 martie 2017 Judecatoria Chisinau a emis o incheiere prin care a primit in procedura cererea de chemare in judecata, a obligat paratul sa prezinte referinta si probele in sprijinul acesteia pana la 2 mai 2017, fixand primul termen de judecata pentru 16 mai 2017 orele 10:00.

Sedinta de judecata va avea loc in incinta Judecatoriei Chisinau (sediul central) (...) ", potrivit unui comunicat de presa semnat de Andrei Bivol, avocatul presedintelui Traian Basescu.

Jdecatoria Chisinau a decis si suspendarea "decretului contestat in scopul prevenirii consecintelor iremediabile care pot fi aduse reclamantului (Traian Basescu -n.red.) ", potrivit sursei citate.

"In baza acestei incheieri, decretul presedintelui Igor Dodon nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 inceteaza sa mai produca efecte juridice pana la solutionarea cauzei prin emiterea hotararii judecatoresti. Incheierea de suspendare produce efect imediat, dar poate fi contestata in termen de 15 zile la Curtea de Apel Chisinau", sustine Andrei Bivol, in comunicatul de presa.

In data de 31 ianuarie 2017, Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a decis ca cererea prin care Traian Basescu il da in judecata pe Igor Dodon este de competenta Judecatoriei Chisinau.

Astfel, la 1 februarie 2017 Traian Basescu, prin intermediul avocatului, a inaintat o cerere prealabila presedintelui Igor Dodon. Reclamantul a solicitat revocarea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 privind retragerea cetateniei ca fiind emis contrar legii, potrivit sursei citate.

"La 6 martie 2017 avocatul reclamantului a receptionat scrisoarea Presedintiei prin care se comunica faptul ca cererea prealabila a fost respinsa. Scrisoarea nu continea niciun fel de motivatie juridica in sprijinul respingerii cererii prealabile.

In acest context, la 16 martie 2017 reclamantul a inaintat Judecatoriei Chisinau o cerere de chemare in judecata impotriva presedintelui Igor Dodon, prin care a solicitat anularea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 ca fiind ilegal.

Concomitent cu inaintarea actiunii reclamantul a solicitat si aplicarea masurii de asigurare prin suspendarea executarii decretului contestat pana la examinarea cauzei in fond", a precizat avocatul Andrei Bivol, potrivit sursei citate.

Amintim ca Traian Basescu si sotia acestuia au devenit cetateni moldoveni in noiembrie 2016.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com