Declaratiile lui Basescu si Ponta despre Microsoft si Lukoil, analizate de Inspectia Judiciara (Video)

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 13:01
4006 citiri
Declaratiile lui Basescu si Ponta despre Microsoft si Lukoil, analizate de Inspectia Judiciara (Video)
Foto: RFI Romania

CSM va sesiza Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de liderii politici cu privire la dosarele Microsoft si Lukoil, fiind vizati presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si senatorul liberal Varujan Vosganian.

Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a declarat, joi, la finalul sedintei, ca Inspectia Judiciara va analiza toate cele trei cazuri.

"Am decis in plenul CSM sa transmitem un mesaj foarte clar politicienilor sa fie rezervati in ceea ce priveste atacarea procurorilor si a judecatorilor, fara a avea o baza reala", a spus Liviu Muscalu.

La randul sau, Adrian Bordea, presedintele Consiliului, a spus ca toate declaratiile politice referitoare la activitatea sistemului de justitie trebuie analizate de Inspectia Judiciara, argumentand ca "trebuie aparata independenta justitiei".

Dumbrava: Trebuie gasite solutii pentru a sanctiona politicienii care ataca justitia

Propunerea de a trimite sesizarile catre Inspectia Judiciara au fost facute de catre vicepresedintele Liviu Muscalu si judecatorul Horatius Dumbrava. Ulterior, Dumbrava a declarat ca, din pacate, aceasta este singura parghie pe care o are CSM.

"Se simte nevoia schimbarii de legislatie, pentru ca statul roman trebuie sa gasesca solutii pentru a sanctiona politicienii care ataca justitia. Nu o spun eu, ci o spune Comisia Europeana", a argumentat Dumbrava. In opinia sa, atat seful statului cat si primul ministru au gresit cand au facut declaratii cu privire la dosare aflate in desfasurare.

CSM a analizat declaratiile facute luni de Victor Ponta cu privire la dosarul Lukoil, urmarind "eventuale atingeri adusa independentei procurorului de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in efectuarea urmaririi penale in dosarul Lukoil".

Ponta: Dosarul Lukoil nu are conotatie politica

"Imi exprim speranta ca, fara a interfera in niciun fel in activitatea suverana si independenta a procurorului, sa avem grija ca e vorba de 3.500 oameni si de niste interese economice de functionare a altor companii extrem de importante si sper doar in intelepciunea si responsabilitatea celor care ancheteaza de a gasi solutia legala", a declarat, luni, primul ministru.

In sedinta de joi, au fost de asemenea discutate si declaratiile sefului statului, cu privire la dosarul licentelor Microsoft.

"Inspectia Judiciara ar trebui sesizata si in cazul afirmatiilor presedintelui Traian Basescu din 3 octombrie, atunci cand a emis avizele pentru urmarirea penala a unor fosti ministri, in dosarul Microsoft", a declarat presedintele CSM Horatius Dumbrava, la inceputul sedintei, informeaza Mediafax.

Basescu a semnat: 5 fosti ministri, urmariti penal. Ce informatii are despre dosarul Microsoft

Presedintele Basescu a declarat vinerea trecuta ca in dosarul licentelor Microsoft denunturile au fost facute de romani, nu de straini, asa cum se vehiculeaza in spatiul public.

Fostul ministru liberal Varujan Vosganian a intrat si el in atentia CSM dupa ce miercuri a facut referiri la condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu.

"Un procuror cere, un procuror judeca... Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuza. E un fel de pluton de executie... Inalta Curte este cazul cel mai explicit", a declarat Vosganian, la un post de televiziune.

Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare, in dosarul Rompetrol.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Basescu declaratii Microsoft, #CSM sesizare declaratii Basescu, #CSM sesizare Ponta declaratii , #presedinte