Decenta, o calitate rara in politica romaneasca. Onestitatea inca si mai rara - Interviu

Duminica, 29 Iulie 2012, ora 00:55
6653 citiri
Decenta, o calitate rara in politica romaneasca. Onestitatea inca si mai rara - Interviu

Statul de drept a fost incalcat in mod repetat in Romania, dupa instalarea guvernului USL, iar reactiile cancelariilor occidentale sunt graitoare in acest sens, declara sociologul Silviu Matei intr-un interviu acordat Ziare.com.

In prezent Group Account Director la TNS Middle East and Africa, Silviu Matei a fost director de cercetare la TNS CSOP intre 2007-2010. In 2010, el si-a sustinut teza de doctorat in stiinte politice privind comportamentul electoral in Romania post-comunista la prestigiosul Institut d'Etudes Politiques de Paris.

In interviul acordat, acesta afirma ca alegatorilor le este dificil sa inteleaga ce este constitutional si ce nu, in schimb prioritatile populatiei sunt, pentru majoritatea, de ordin social-economic.

Sociologul explica diferenta dintre boicot si neparticiparea la vot si spune ca va fi imposibil de detectat care mai este suportul popular de care se bucura PDL si Traian Basescu in urma acestui referendum.

Totodata, Silviu Matei puncteaza faptul ca ar fi hazardant sa facem previziuni cu privire la prezenta la vot in actuala conjunctura, dar si ca situatia nu se va detensiona dupa 29 iulie.

"Cred ca in clipa de fata lipseste viziunea in politica romaneasca. Romania are nevoie de lideri cu viziune pe termen lung, cu serioase abilitati de negociator, cinstiti si cu o buna imagine externa", subliniaza Silviu Matei in interviul acordat Ziare.com.

- USL sustine ca a respectat cu strictete legile si Constitutia, in schimb, PDL acuza o lovitura de stat parlamentara. Cum vedeti dumneavoastra lucrurile?

- Dincolo de argumentatia politica a ambelor tabere, statul de drept a fost incalcat in mod repetat in Romania, dupa instalarea guvernului USL. Reactiile cancelariilor occidentale sunt suficient de graitoare ca sa mai necesite vreo argumentatie.

Pe de alta parte, perceptia majoritatii populatiei este probabil diferita. In primul rand datorita complexitatii problemei si lipsei de relevanta directa pentru cetatean.

A intelege ce e constitutional si ce nu - in conditiile in care in fiecare zi se gaseste un nou "constitutionalist" cu o abordare originala a Constitutiei - devine mult prea dificil de inteles atunci cand prioritatile populatiei sunt, pentru majoritatea, de ordin social-economic. De aici rezulta si lipsa directa de relevanta.

Motivatia majoritatii cetatenilor care au ceva impotriva lui Traian Basescu este de natura economica. Guvernul PDL este cel care a taiat veniturile populatiei si a impus un buget de austeritate pentru evitarea unui derapaj de genul celui din Grecia.

In acelasi timp, unele comunicari neinspirate ale presedintelui in privinta masurilor de austeritate au provocat reale frustrari in randul categoriilor sociale cele mai vulnerabile in urma taierilor bugetare.

- Teoretic vorbind, exista o diferenta intre boicot si neparticiparea la referendum? Cat de democratica este solicitarea PDL?

- Diferenta dintre boicot si neparticipare exista, insa devine imposibil de detectat din cauza strategiei PDL.

A boicota referendumul inseamna a decide sa nu mergi la vot in ciuda faptului ca ai o opinie si ai vrea sa se tina cont de ea. A nu participa inseamna ca fie nu ai o opinie, fie nu te intereseaza si, in consecinta, nu participi la vot.

Apelul PDL la boicot - justificabil prin decizia de a nu valida un abuz asupra statului de drept - face insa imposibila detectarea suportului popular de care inca se mai bucura partidul si Traian Basescu pentru ca va fi imposibil de spus daca cei care au stat acasa au facut-o pentru a boicota referendumul, pentru ca oricum n-ar fi participat sau pentru ca ar fi votat "da", dar n-au avut timp sau motivatie suficient de puternica pentru a se mobiliza.

- Data fiind experienta dumneavoastra anterioara, puteti estima care va fi prezenta la vot?

- Am vazut diverse proiectii realizate de diferiti sociologi. Mi se pare elementar a spune ca nu toti cei care declara in sondaj ca vor veni la vot se vor si prezenta intr-adevar.

Cati dintre acestia vor veni, indeosebi in conditiile apelului la boicot? Cred ca este hazardant sa faci previziuni.

- Credeti ca dupa 29 iulie cetatenii vor fi mai linistiti sau dimpotriva?

- In masura in care cetatenii mai sunt inca interesati de politica, nu cred ca 29 iulie va aduce o detensionare a relatiilor dintre cele doua blocuri politice.

- Ati identificat situatii in ultimele zile in care s-au folosit tehnici de manipulare? Puteti da exemple? Cat de mult au fost implicati jurnalistii in aceste actiuni?

- Fiind pe alt continent, urmaresc politica din Romania in principal pe Internet. Au existat nenumarate manipulari, folosite de ambele tabere. Las sarcina unei analize mai aprofundate unui specialist media.

Jurnalistii sunt principalii vectori de comunicare in aceste tentative. Sunt insa si situatii in care jurnalistii sunt doar victime sau intra in joc doar din presiunea de a acoperi subiectul.

- Credeti ca Traian Basescu ar fi putut evita pierderea enorma de popularitate, in conditiile in care s-ar fi luat totusi masurile de austeritate?

- Pierderea de popularitate a presedintelui este o consecinta fireasca mai ales in conditiile in care el si-a asumat masurile de austeritate desi nu-l obliga nimeni. Datele insa arata ca scaderea in popularitate a lui Traian Basescu este cauzata mai mult de o defectiune de comunicare a acestor masuri.

Modul in care presedintele a reactionat - foarte abrupt - la intrebarile firesti ale unor oameni simpli fata de masurile de austeritate i-a ofensat pe multi romani chiar daca ei au inteles ca masurile erau necesare. Masura in care o parte dintre cetateni si-au simtit atinsa demnitatea poate fi direct proportionala cu pierderea de popularitate a lui Traian Basescu.

- Cum comentati scandalul de plagiat in care este implicat Victor Ponta, care se pare ca nu i-a adus o scadere in popularitate? Ce credeti ca s-ar fi intamplat intr-un alt stat, de exemplu in Franta, Germania, SUA sau Rusia?

- Ca roman cu o diploma de doctorat la Paris, am solicitat demisia primului ministru pe pagina mea de Facebook imediat dupa ce am vazut articolele din Nature si Frankfurt Allgemeine Zeitung.

Dar decenta este o calitate rara in politica romaneasca. Onestitatea inca si mai rara.

Nu stiu ce s-ar fi intamplat in Rusia si nu cred ca ar trebui sa fie in vreun fel o referinta pentru noi romanii. Stiu doar ce s-a intamplat in Germania si Ungaria. Demisia!

Furtul, intelectual sau de alta natura, este furt. Iar cel care comite un furt se numeste infractor. In Franta, riscul este mic ca asa ceva sa se intample din simplul motiv ca politicenii francezi nu au veleitati academice. Parcursurile universitare sunt mult mai clar delimitate.

- Ce calitati ar trebui sa intruneasca un politician pentru a deveni un lider respectat si chiar indragit in Romania in acest moment?

- Cred ca in clipa de fata lipseste viziunea in politica romaneasca. Romania are nevoie de lideri cu viziune pe termen lung, cu serioase abilitati de negociator, cinstiti si cu o buna imagine externa.

Recastigarea increderii pe plan extern prin reafirmarea atasamentului la valorile democratice va fi mult mai usor obtinuta de catre un lider perceput ca un promotor al statutului de drept.

Desi legatura poate parea obscura, recastigarea increderii va avea consecinte si asupra cursului de schimb si nivelului de trai prin cresterea capacitatii de negociere pe pietele internationale.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Romania lovitura de stat, #Basescu, #PDL boicot referendum, #prezenta vot referendum , #referendum demitere