Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: De la Traian Basescu la Dan Diaconescu

Luni, 16 August 2010, ora 16:03
5193 citiri
Opinii: De la Traian Basescu la Dan Diaconescu

Exista o buna bucata a populatiei care considera ca Traian Basescu, vazut cu sacii in caruta, s-a culcat pe lauri si a abandonat PD-L la rascrucea vanturilor politice.

Teoria este mestecata si de unii analisti care considera harta naturii umane batuta in cuie, relatia dintre necesitate si libertate furnizand argumente pentru a margini aspiratia la ce se afla la indemana. Dar si de unii politicieni, care doresc sa induca electoratului ideea ca epoca Basescu are limitele ei - si constitutional asa este - prin urmare trebuie sa aleaga din ce a mai ramas.

Ia sa ne gandim mai bine. Actualul sef al statului poate fi banuit de multe, dar doua lucruri nu pot fi contestate. Este extrem de orgolios si are o minte harnica. E chiar maleabil cand e vorba de argumente beton - o stiu din zona consilieirlor sai. Asa ca avand aceste coordonate, de ce sa banuim ca a atarnat pusca in cui?

Realitatea politica a partidului pe care l-a creat arata o criza a ceea ce numim leadership. Oricum ai analiza, oricate variante de constructie ai imagina, nu exista un succesor de acelasi calibru si nici un sistem-alternativa de management intern.

De altfel, PD-L amana sa rupa pisica, pe considerentul ca franturile de reforma propavaduite de un grup de rebeli nu au sustinerea suficienta pentru a glisa spre o noua oranduire fara traume. Mintile sunt prea preocupate de prapastia aflata la portile Romaniei pentru a mai gasi limpezimea de-a vedea un liman care sa reprezinte o competitie interna bazata de calitate si nu pe apartenenta la un grup privilegiat. Ce-i drept, nu poti imputa principalului partid aflat la guvernare faptul ca nu iubeste meritocratia. Este o caracteristica a intregii societati.

In aceste premise desfasurandu-ne cugetul, devine evident ca pentru Traian Basescu, daca doi ani sunt prea putini pentru a reforma structural statul, economia, institutiile, solutia este o scamatorie.

Acesta este motivul pentru care nu pot sa ignor prezenta din ce in ce mai agresiva pe micile ecrane a partidului fondat de Dan Diaconescu. Au mai existat momente cand in peisajul politic au aparut forte care au ajuns in sondaje pana la 14-16 la suta - ApR-ul lui Teodor Melescanu sau PNG-ul lui George Becali - , pe fondul unor zbateri pentru a gasi "a treia cale", dar niciodata n-a fost societatea romaneasca atat de tulburata.

Poporul simte instinctiv ca e nevoie de o schimbare radicala in maniera de-a conduce, de-a ordona, de-a selecta lideri, si-si doreste din ce in ce mai vartos fete noi. Sa fie Dan Diaconescu?

Intelectualii se stramba la ideea unui tip care a castigat audienta speculand cele mai tulburi zone ale naturii umane, care a oferit spre desfatare de la indivizi care sustin "cu argumente" ca Iisus Hristos e un fake pana la absolvente de opt clase care ofera consiliere psihologica ar putea avea aderenta.

Dar in platoul garsonierei devenita studio gigantic au calcat cele mai stralucite fete politice ale tarii (termenul "stralucit" e adecvat sistemului de referinte acceptat de romanii care nu au alta busola), prin urmare nici macar sfetnicii platiti cu bani frumosi pentru competenta n-au putut ignora fenomenul.

De ce sa remarce Sebastian Lazaroiu ascensiunea PP pana la 13 procente la doua secunde dupa ce a inceput Dan Diaconescu sa stranga adeziuni? E un mister, putem numai sa facem speculatii. Dar aud tot mai multe voci care se intreaba daca nu cumva noua formatiune nu este o gaselnita a lui Traian Basescu.

Diaconescu - candidat sustinut de PD-L? Nu merg atat de departe. Dar descopar similitudini intre dorintele unora dintre cei ce adera la noua formatiune si nivelul de asteptare din anii 1996 si 2000, care l-a adus la putere pe Emil Constantinescu si Traian Basescu.

Pentru cei care se grabesc sa injure, subliniind diferentele dintre cei doi presedinti si DD: cui foloseste aparitia acestui partid? Cu ce seamana? La prima vedere nu foloseste PD-L, deoarece contabilizeaza nemultumirea populara generata in mare masura de prestatia democrat-liberalilor. Dar putem baga mana in foc ca in varianta ca DD scapa de problemele cu justitia nu va deveni atractiv pentru orice partid dornic sa-si largeasca bazinul electoral pe seama deznadejdii? Ca pana la urma, pe intelectualii veritabili ii poti numara pe degete. In schimb, deznadejdea nu are margini.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu Dan Diaconescu, #Basescu presedinte Diaconescu, #Traian Basescu PDL , #presedinte