De ce nu vrea USL sa guverneze (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 18 Martie 2011, ora 14:57
3017 citiri
De ce nu vrea USL sa guverneze (Opinii)
Foto: realitatea.net

Uniunea Social Liberala a sesizat la Curtea Constitutionala a Romaniei angajarea "in mod abuziv" a raspunderii Guvernului pe Legea de modificare a Codului Muncii. Mai mult decat atat, si Adrian Nastase a anuntat ca PSD doreste sa conteste la CCR respingerea motiunii de cenzura pe Codul Muncii, din cauza ca parlamentarii au stat in banci si nu au participat la vot.

Intr-un fel, cel putin in acest caz, are si Nastase dreptate - e de neinteles cum un parlamentar poate refuza sa voteze la o motiune de cenzura, dar poate vota pentru acoperirea unui coleg in fata actiunilor Justitiei. Sa nu ne departam de subiect insa.

Este stiut ca noul Cod al Muncii nu va putea intra in vigoare pana cand judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei nu vor da un raspuns sesizarilor primite in legatura cu aceasta lege. Iar cum avem deja doua sesizari depuse la CCR pe aceeasi lege, Guvernul mai are ceva de asteptat pana sa isi vada si ultimul vis implinit. In consecinta, nici Emil Boc nu isi poate depune mandatul si demisia pana cand CCR nu va da cale libera noului Cod al Muncii.

Ca o fi o simpla intoxicare pentru ocuparea fiintelor sarace cu duhul sau un gand ce i-a trecut serios prin cap presedintelui, ideea schimbarii lui Emil Boc de la Palatul Victoria nu poate deveni realitate pana cand premierul nu are liber la demisie. Ori, pana cand CCR nu va epuiza de judecat contestatiile depuse de catre reprezentantii Opozitiei, Emil Boc este nevoit, ca vrea sau nu, sa mai astepte cu demisia. Asta in cazul in care prima conditie mentionata mai sus ar fi adevarata si el si-ar dori sa implineasca si ultima fantasma a presedintelui.

Nu stiu daca e adevarat sau nu ca Traian Basescu si-ar dori schimbarea lui Emil Boc. Pentru orice minte sanatoasa si intreaga, raspunsul ar trebui sa fie nu. Nu ar avea niciun motiv, potrivit propriilor afirmatii si laude la adresa eternului si curajosului Emil Boc, iar daca ne gandim si la dificultate si improbabilitatea de a trece, din nou, un alt premier prin Parlament, gandul ar fi aproape imposibil. Daca nu cumva ar avea de gand sa il numeasca pe Crin Antonescu sau cel putin pe Calin Popescu Tariceanu, ori chiar pe Adrian Nastase, pentru a putea rupe si dezbina USL, intoxicarea lui Traian Basescu cu schimbarea premierului ar trebui sa ramana la stadiul de scenariu pentru distragerea atentiei publice.

Cine are dreptate in toata aceasta scenarita, vom vedea in zielele ce vor urma. Cert este insa ca pana si Uniunea Social Liberala se pare ca a ajuns sa creada in acest scenariu, din moment ce isi elaboreaza contra-scenarii pentru amanarea cat mai mult a demisiei lui Emil Boc si a intrarii in joc a abilitatilor de negociatori si combinatori de majoritati parlamentare. De ce se teme insa cel mai mult USL in eventualitatea unei demisii a lui Emil Boc, din moment ce par a-i impiedica eventuala plecare?

Uniunea Social Liberala se teme, asa cum e si normal, in primul rand de dezertorii care, in cazul unor negocieri pentru numirea unui nou premier, ar putea sa-i indeparteze de preluarea puterii. Apoi, chiar imaginandu-ne ca USL ar reusi sa isi impuna premierul, oricare ar fi el, aceasta ar avea un mandat deja ciuntit, cu o uriasa mostenire, mai grea decat oricare alta din istoria postedecembrista. Iar a veni acum, astazi, in 2011, la putere, cu doar un an si jumatate inaintea alegerilor din 2012 poate insemna o schimbare ucigasa.

A-ti si dori acest lucru, se poate transforma intr-un pas sinucigas. Nici nu trebuie sa ne punem prea mult imaginatia la lucru pentru a ne da seama ca nu ar fi imposibil ca in scurtul mandat de pana in 2012, USL sa isi erodeze toata increderea pe care a adunat-o pe fondul pierderii de imagine din partea PD-L de-a lungul guvernarii. A intra in anul alegerilor cu o imagine deja tocita s-ar putea dovedi o eroare fatala pentru USL. Acestea ar fi doar cateva motive de meditatie si ingrijorare pentru liderii Uniunii, in cazul in care intr-adevar lui Emil Boc i-ar trece prin cap sa demisioneze.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Traian Basescu presedinte, #Crin Antonescu presedinte PNL, #Victor Ponta presedinte PSD, #Emil Boc prim ministru , #presedinte
Comentarii
Poza viking
viking
rank 1
LECA NU FII COPIL, SAU BASIST SUB ACOPERIRE, ERODAREA IMAGINII, IN ROMANIA, E DOAR UN MIT. ASTAZI, CINE ARE ACCES LA BANII PUBLICI, CASTIGA. IMAGINEA SE REGLEAZA DIN POMENI SI SERVIREA BARONILOR DIN PROVINCII...