De ce nu vrea USL sa demita Guvernul Boc (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 14 Februarie 2011, ora 20:54
8240 citiri
De ce nu vrea USL sa demita Guvernul Boc (Opinii)
Foto: oldcotidianul.ro

In ciuda declaratiilor presedintelui ca si-a luat mana de pe PD-L si ca este gata oricand sa negocieze si sa faca compromisuri pentru o noua majoritate parlamentara si un nou Guvern, in contra afirmatiilor liderilor USL care se intrec in termene date Executivului si lui Traian Basescu insusi, cu atat mai mult impotriva sentintelor vindicative ale lui Voiculescu, dar mai cu seama intru linistea si siguranta guvernantilor, Opozitia - USL nu are nicio dorinta reala de a darama Cabinetul Boc.

Pentru ca USL nu reprezinta strict gandurile si dorintele celor doi presedinti ai ei, pentru ca orice partid este, in fond, o suma a catorva zeci sau chiar sute de parlamentari si a multor altor membri din teritoriu, pentru ca fiecare individ in parte are ca principiu de baza in coordonarea si ordonarea prioritatilor sale asigurarea nevoilor de baza de zi cu zi, Opozitia - privita ca un intreg format din media acestor dorinte, necesitati, prioritati si calcule cat se poate de concrete - nu va reusi sa isi impuna maretele idei inainte de 2012.

Nu sunt foarte sigur daca Opozitia ar putea cu adevarat sa darame Guvernul Boc, in cazul in care dubiile exprimate mai sus ar fi false, insa avand in vedere ca ea are nevoie de doar 30 de voturi pentru acest lucru, imi imaginez ca nu ar fi foarte greu sa le obtina. Sub masca anonimatului cred ca s-ar gasi foarte usor cativa "independenti" din randul UDMR, alti cativa din randul fostilor independenti UNPR, pentru ca la final suma sa dea cu plus. Motivul pentru care cei 30 nu sunt de gasit este insasi explicatia pentru care nici macar reprezentantii Opozitiei nu isi doresc demiterea, pentru a doua oara, a lui Emil Boc din functie, oricat de fascinanta si atractiva ar fi o astfel de perspectiva.

Si anume: instabilitatea fiecarui parlamentar in parte de dupa momentul 0, incertitudinea viitorului sau, posibilitatea de a-si pierde veniturile si relatiile pe care si le-a asigurat in acest mandat de parlamentar - "garantat" pentru patru ani - si, deloc in ultimul rand, teama ca in cazul unor eventualele alegeri anticipate, deloc probabile, dar totusi foarte posibile in contextul unui astfel de scenariu politic, ei sa nu mai prinda inca un mandat.

Ori aceasta teama ii va face pe aproape toti alesii nostri sa isi activeze cel mai puternic instinct care domneste asupra omului inca de la nasterea sa si care ii va ramane pana in ultimul ceas far calauzitor - instinctul de conservare si lupta pentru existenta. Care, sub spectrul unei impredictibile crize politice ce ar urma dupa dizolvarea Parlamentului, va actiona mai puternic decat orice altceva in luarea unei decizii.

Toate aceste presupuneri nu sunt absolut deloc improbabile. Ba ele sunt nu doar posibile, ci si incarcate cu o cota probabilistica foarte mare. Sa ne imaginam pentru o clipa ce s-ar intampla dupa demiterea Guvernului Boc. Traian Basescu ar putea gasi, din nou, dupa modelul sfarsitului de an 2009, o mie si unu de motive si pretexte pentru a amana, intarzia sau chiar refuza negocierile cu partidele noii majoritati sau pentru a desemna ca premier propunerea acestora.

Inclestarea dintre tabere, jocurile de culise pe care presedintele, cu toata puterea inca in mainile sale, le-ar putea face, noile tradari din cadrul noii majoritati si eventualele desemnari de premier picate in Parlament nu vor conduce decat spre dizolvarea acestuia. Pe langa aceste motive, alte calcule ce tin la fel de realitatea concreta si nu de visele neimpartasite ale unor lideri, care isi imagineaza ca unitatile lor de masura sunt folosite de toti membrii partidelor lor, diminueaza si mai mult sansele ca Opozitia sa atace cu adeavarat Puterea inainte de 2012.

In realitate, toata lumea va sta frumos pe locurile caldute de acum, se vor agita de dragul electoratului, in numele lui isi vor sfasia hainele si vor clama apararea interesului national, iar imediat dupa castigarea alegerilor, oricine o va face, isi vor imparti din nou intreaga putere ca si cum aceasta experienta a prezentului nici nu ar fi existat. Daca nu se va intampla asa, daca ei ne vor demonstra cat de mult ne inselam, cu drag atunci voi spune "mea culpa".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu presedinte, #Emil Boc prim ministru, #Crin Antonescu presedinte PNL, #Victor Ponta presedinte PSD , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza Thraxx
Thraxx
rank 5
Fara grija! USL va demite guvernul Boc, pentru ca altfel Romania poate intra in faliment. Si pentru ca 90% din romani vor ca guvernul-dezastru sa plece. Abia atunci, Basescul vostru va invoca 1001 de pretexte ca sa nu numeasca premierul de la USL!
I
I.E.Feher
rank 1
Raspuns: "In realitate, toata lumea va sta frumos pe locurile caldute de acum, se vor agita de dragul electoratului, in numele lui isi vor sfasia hainele si vor clama apararea interesului national