De ce nu trebuie sa demisioneze Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 21 Iunie 2014, ora 11:10
15779 citiri
De ce nu trebuie sa demisioneze Traian Basescu (Opinii)
Foto: Administratia Prezidentiala

Daca cineva si-a facut cumva socoteala ca prin scandalul Bercea - Basescu va da o lovitura morala Justitiei si va reusi sa puna astfel sub semnul intrebarii eventuale ulterioare condamnari, a calculat gresit. Efectul se anunta exact cel contrar.

Nu stiu daca, dupa cum sustine Radu Moraru, Antena 3 a realizat inregistrarile care il incrimineaza pe Mircea Basescu. Este posibil, dar in mod cert nimeni nu l-a obligat pe fratele presedintelui sa vorbeasca de "mormanul de bani" pe care l-a primit, despre "mersul lucrurilor" si sa accepte discutia cu un aer spasit.

Ceea ce il acuza pe Mircea Basescu este doar ceea ce el insusi a spus si a facut. Daca acestea nu ar fi existat, nimeni nu avea nimic de inregistrat.

In schimb, in cazul acuzatiilor emise de Bercea din duba la adresa procurorului-sef DNA si presedintelui ICCJ, cum ca nu stiu ce mita prin nu stiu cine ar fi luat, par a fi o lucratura si inca una grosiera. Fara nicio proba, cat de mica, Bercea putea sa-l acuze la fel de bine si pe Obama insusi ca a luat nu stiu cate milioane ca sa-l scape din puscarie cu o flotila de F-16.

Sunt acuzatii cu atat mai stupide cu cat Bercea exact de ICCJ a fost condamnat, iar DNA nu a avut nicio legatura cu acest caz, nu de coruptie si de omor.

Am o mare suspiciune ca acuzatiile i-au fost "puse" in gura condamnatului Sandu Anghel de catre cineva, si indiferent daca acel cineva a fost sau nu Dan Voiculescu, Antena 3 s-a grabit sa le foloseasca frenetic.

Cum sa iei in considerare asemenea acuzatii emise de o persoana condamnata pentru omor, fara sa ceri macar un inceput de dovada care sa le sustina?

In opinia mea, este clar ca Justitia este tintita prin atacuri sustinute asupra unor personalitati marcante de la varful acesteia. Nu cu mult timp in urma dna Livia Stanciu era tarata si in alt scandal, santajata de o fosta angajata a sotului presedintei ICCJ, o alta mizerie menita sa o puna intr-o pozitie defensiva.

Dar, cum spuneam, insasi condamnarea lui Bercea, cu relatii atat de sus puse, si felul in care DNA a actionat in scandalul Bercea-Basescu intareste credibilitatea actului si institutiilor Justitiei din Romania.

Concluziile procurorului din referatul prin care a fost ceruta arestarea preventiva sunt devastatoare impotriva lui Mircea Basescu, mai dure decat toate emisiunile Antenei 3 puse una peste alta.

Si cand DNA intra atat de dur in inima familiei prezidentiale, cum sa mai poti acuza apoi Justitia basista? Daca fratele presedintelui este urmarit penal si este arestat pentru trafic de influenta, cum va mai putea, de exemplu, Dan Voiculescu, dupa o eventuala condamnare, sa se dea o victima a unei Justitii controlate politic?

Din acest scandal, Justitia, in loc sa iasa patata, iese intarita.

Dar mai vad o linie de atac. Victor Ponta s-a grabit sa-i ceara presedintelui demisia. I-a urmat Calin Popescu Tariceanu, ecoul fidel al premierului in ultima vreme.

Cred ca aceasta demisie nu numai ca nu se impune, dar ar fi o mare greseala. Da, Traian Basescu este responsabil moral pentru faptele fratelui sau, viitorul sau politic este, probabil, compromis, dar legal ceea ce i se intampla fratelui nu are nicio legatura directa cu exercitarea functiei prezidentiale. Daca se va ajunge vreodata la o legatura, discutia se va purta in alti termeni.

De ce ar fi o mare greseala? Pentru ca in locul presedintelui demisionar la Cotroceni s-ar instala interimar, dar cu exercitiul mai tuturor prerogativelor, Calin Popescu Tariceanu. Din tot ceea ce face de cateva luni incoace, dl Tariceanu pare, din nefericire, nimic mai mult decat o marioneta in mana PSD. Ar fi de asteptat ca prin domnia sa PSD sa isi indeplineasca toate poftele pe care le pofteste, in primul rand in privinta Justitiei.

Dar nu numai poftele PSD. Oare cum ar proceda la Cotroceni un presedinte interimar care il are de-a dreapta in sfanta misiune a salvarii liberalismului pe Daniel Chitoiu, fostul ministru cu grave probleme penale pe care l-a salvat de urmarirea penala, poate si de arest, doar votul parlamentarilor?

Cat despre dl Ponta, sa fim seriosi, cum sa ceara demisia presedintelui premierul din al carui cabinet actualul inculpat Duicu facea trafic de influenta? Premierul care promite dreptate pentru condamnati? Care a participat la mitinguri de sustinere a inculpatilor? Daca-i vorba de demisie, Victor Ponta de cand trebuia sa si-o da?

Traian Basescu trebuie sa-si duca crucea pana la capat si sa isi dea cu adevarat toata silinta pentru ca din iarna la Cotroceni sa nu ajunga un om care sa puna in pericol Justitia. Este ultimul lucru pe care il mai poate face si la care cred ca ar trebui sa mediteze acum profund.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Basescu Bercea arestat, #Basescu DNA , #Mircea Basescu
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Nu se poate să nu demisioneze dacă așa au hotărât domnii Voiculescu