De ce nu ma duc la vot (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 28 Iulie 2012, ora 08:14
8814 citiri
De ce nu ma duc la vot (Opinii)

Pe scurt, din motivul expus cum nu se poate mai plastic si explicit de Andrei Plesu: pentru ca nu e nimic de ales intre un berbec si doua gaste.

Dar dincolo de aceasta explicatie care tine de nivelul atat de scazut al liderilor politici actuali, absenta mea de la vot nu e doar un reflex de dezgust sau un semn de protest. Nu e nici indiferenta. Acum mai putin ca oricand imi este indiferent. Absenta mea de la vot este singurul mod in care eu cred ca poate fi aparat acum statul de drept.

Daca maine ar fi alegeri prezidentiale normale, nu l-as mai vota pe Traian Basescu. Nu fac parte din electoratul PDL, asa ca nu socotesc in niciun fel ca urmez indemnul vreunui lider democrat liberal. Faptul ca doi oameni merg pe aceeasi autostrada in aceeasi directie in acelasi timp, nu-i face nici prieteni, nici tovarasi de drum. Am scris si despre presedinte si despre partidul sau critici severe, atat de severe incat PSD a gasit cu cale sa ma plagieze intr-o motiune de cenzura.

Dar faptul ca Traian Basescu si-a atins (din punctul meu de vedere) limitele, faptul ca s-a descalificat prin numeroase si impardonabile compromisuri si incoerente, faptul ca PDL s-a pesedizat lamentabil, nu inseamna ca voi putea vreodata sa votez precum Catalin Voicu, in interesul lui Adrian Nastase si dupa un plan conceput de Dan Voiculescu.

Nu ma duc la referendum pentru ca sunt incompatibila cu oamenii si interesele care se afla in spatele organizarii lui, sunt incompatibila cu personaje care consimt, "in principiu", la desfiintarea CCR, ANI, DNA, CNSAS etc.

Nu votez la referendum pentru ca intre Ponta si Merkel o s-o cred intotdeauna pe Merkel, intre Antonescu si Barroso, o sa-l cred intotdeauna pe Barroso. Iar acesti oameni ne spun ca in Romania statul de drept se afla in pericol nu din cauza suspendarii, ci din cauza actiunilor politice care au precedat-o si au insotit-o. Nu votez pentru ca nici eu n-am vazut, precum Vivian Reding, altceva decat vorbe, unele total nepotrivite, ca raspuns la "lista lui Barroso".

Nu votez la referendum din cauza actiunilor neconstitutionale care au precedat-o, din cauza demiterilor abuzive, a ordonantelor de urgenta scandaloase, din cauza limitarii prerogativelor CCR, din cauza tuturor acestor derapaje care ne-au aruncat cu cel putin 5 ani in urma. Nu votez din cauza ca aceasta putere, prin asaltul asupra statului de drept, ne-a adus in pericol imens de suspendare din UE. Nu votez pentru ca intre Bruxelles si Moscova nu am nicio indoiala ce aleg, sigur nu Moscova.

Nu votez din cauza ordonantei de urgenta prin care guvernul Ponta pregateste sau permite o frauda uriasa. Nu votez pentru ca buletinele de vot nu sunt inseriate asa ca nimeni nu stie cate au fost tiparite, pentru ca raportul dintre putere si opozitie in sectiile de vot este de 5 la 1, pentru ca listele suplimentare de votanti nu mai sunt mentionate distinct in procesele verbale, si nici numarul stampilelor de vot din fiecare sectie, pentru ca guvernul a refuzat cu obstinatie utilizarea softului antifrauda menit sa depisteze rapid votul multiplu.

Nu votez pentru ca in multe localitati mici, oamenii sunt amenintati ca vor pierde o parte din leafa sau chiar locul de munca daca nu se vor prezenta luni dimineata la serviciu cu stampila "votat" pe cartea de identitate. Nu votez alaturi de cei adunati la urne cu tombole, mici, bere sau de-a dreptul cu arcanul.

Nu votez pentru a nu contribui prin votul meu la validarea unei imense daca nu fraude, atunci macar a unei imense mascarade. Nu votez pentru ca aceasta procedura atat de viciata si atat de periculoasa sa sucombe fara rezultate.

Si daca intr-o zi, numai dupa ce va fi raspuns prin actiuni neechivoce celor 11 puncte din "lista lui Barroso", USL se va hotari sa organizeze o procedura de suspendare curata, cu reguli precise de la inceput la sfarsit, fara conflicte cu CCR, fara asalturi asupra institutiilor statului de drept, fara sectii de votare prin baruri si hoteluri, cu buletine inseriate, cu soft antifrauda, daca USL va dovedi ca stie sa se comporte legal si democratic, la acel referendum voi merge, asa cum am mers si la cel din 2007.

Absenta mea de la vot este felul meu perfect legal de a apara statul de drept, refuzand puterea totala unor oameni care deja au dat foc casei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#referendum demitere Traian Basescu, #boicot referendum demitere Traian Basescu, #vot referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere