De ce, nene Anghelache? (Opinii)

Sambata, 31 Martie 2012, ora 18:16
1798 citiri
De ce, nene Anghelache? (Opinii)
Foto: Jurnalul de Vrancea

In 2008 si 2009, PDL a venit la Putere chitit sa ia taurul reformelor de coarne, iar acum, la decont, se observa dezechilibre si mai mari intre Romania si tarile europene, economia noastra inca nu poate sustine cresterea nivelului de trai, iar libertatile si drepturile cetatenesti sunt iarasi in suferinta. Si cate sperante ne puseseram, si noi si ei. De ce, nene Anghelache?

Daca personajul caragialian din "Inspectiunea" se sinucide din cauza presingului moral si informational cu furaciuni, delapidari si a pierderii echilibrului interior, esecul politic al PDL survine din pricina poftei nemasurate de putere, a dictatului politic, a cresterii nemasurate a rolului serviciilor secrete, iar defectarea lui Frunzaverde si a celor dimpreuna cu dansul scoate in prin-plan acuzatii gravisime pentru un stat de drept: in anii regimului Basescu - PDL Romania a devenit stat politienesc, iar politizarea totala a functiilor si vrajba politica au generat haos in administratie, sufocand orice buna intentie de crestere economica. Ceea ce presa scrie in van de tot atatia ani.

Nerespectarea Constitutiei, o virtute?

Insa sa vii tu presa democratica si europeana, inclusiv Deutsche Welle, devenita simpla oficina portocalie, si sa sustii ca oamenii drepti si cinstiti n-au a se teme de inregistrari si politie politica dovedeste inca o data, daca mai era nevoie, ca Ceausescu a fost omorat degeaba, ca revolutia din '89 nu si-a atins obiectivele anticomunistsecuriste, ca sacrificiul celor peste o mie de martiri nu le-a inmuiat cerbicea noilor politruci. Oare de ce le-or mai consfintit in Constitutie, doar ca sa vada Occidentul cate drepturi si libertati au romanii?

Daca in 2004, PD era o formatiune politica de sine statatoare in cadrul Aliantei DA, bucurandu-se de prestigiu si incredere, odata cu accederea la guvernare, dl Basescu a poftit sa aiba propria miscare politica, asemeni liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a-si pune in opera mult ravnitele jocuri de Putere. Numai ca, lipsit de competente programatice si ideologice, au urmat 8 ani de crize absolut inutile, nu doar politice, ci si economice, si sociale, cand nu s-a putut construi mai nimic.

Schisma liberala

Evitand sa i se subordoneze presedintelui, liberalii tariceni au iesit din combinatia politicianist-personalizata dupa tradarea grupului Stolojan-Stoica, preferand sa-si salveze guvernarea cu sustinerea parlamentara a PSD. Una cu adevarat loiala. Disperarea liberala din 2006 s-a repetat exact in aceiasi termeni in 2009 cand s-au pus bazele USL. Cineva trebuia sa treaca Rubiconul.

Dar ce alchimie secreta se va produs in PDL, ca a putut genera descurajarea de azi si bajenirea membrilor sai de incredere? Pentru ca degringolada asta miroase a liberare. Recunoscuta cu durere sau doar cu jumatate de gura de propriii lideri si activisti, dar deplansa cu amar de multii ditirambisti de profesie. Si aici nu e vorba de sondaje de opinie prefabricate, ci de exodul primarilor si al consilierilor locali, care, simtind cum li se ineaca visele de marire si corabiile, fug unde vad cu ochii, cei mai multi la USL.

Alta LPF

Fireste ca migratia asta va tulbura din nou optiunile electorale. Fireste ca Liga Primarilor Fugari da din 4 in 4 ani cate o lovitura mortala statului de drept. Dar asta si datorita slabiciunilor Legislativului, neinstare de atatia ani sa faca o lege electorala predictibila, clara si echitabila, care sa serveasca buna guvernare, nu doar interesele inguste de partid. Ar cam fi timpul sa se puna punct.

Ei bine, toate au o cauza comuna si acelasi punct de plecare: managementul de partid n-a avut nimic a face cu mileniul al III-lea, decizia politica si promovarea in functii nu au fost atributul leadershipului legitim, ci par a fi apartinut unui centru exterior de putere.

De cand au venit la Palatul Victoria si la Cotroceni, critica onesta din mass-media n-a avut niciun feedback, comunicarea de jos in sus nu a fost posibila, iar tensiunile s-au tot acumulat. Partidul a functionat la ordin, cu amenintari si supraveghere atenta a dreptului membrilor la opinie si a relationarii interne.

Ce se mai poate face acum? Se pot exprima doar regrete. Eterne. De ce, nene Anghelache?

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#PDL management Traian Basescu, #Liga Primarilor Fugari, #Putere tradare interese personale , #PDL