De ce are FMI nevoie de un nou guvern la Bucuresti?

Duminica, 08 Noiembrie 2009, ora 20:25
1688 citiri
De ce are FMI nevoie de un nou guvern la Bucuresti?

Oamenii responsabili din fruntea statului ne-au facut sa credem, in ultima jumatate de an, ca atunci cand pronuntam FMI spunem de fapt bani pentru pensii si salarii. Ce-am putea crede cand aflam ca delegatia Fondului a plecat din Romania fara sa ne dea bani? Ca nu se vor mai plati pensiile si salariile celor din sectorul public?

Gresit. Bani pentru pensii si salarii se vor gasi de imprumutat, dar la alte costuri, ne-o spune chiar presedintele Traian Basescu. Tot seful statului ne-a dat asigurari ca FMI nu ne-a lasat fara bani, ci doar ne-a atras atentia ca avem nevoie urgent de un guvern legitim care sa treaca prin Parlament un buget pana pe 4 decembrie.

Un proiect de buget exista, ceea ce lasa o urma de speranta ca am putea primi a treia transa de la FMI pana la sfarsitul anului, dar problema este cine sa-l depuna: Boc sau Negoita? Actuala majoritate formata din PSD-PNL si UDMR a cerut deja Cabinetului Emil Boc, inca in functie, sa se prezinte in Parlament cu un proiect de buget. De partea cealalta, invocand lipsa de puteri executive a actualului guvern, Traian Basescu face "presiuni pentru crearea cat mai repede a unui nou guvern", care, in situatia in care va primi votul de investitura, va depune in Parlament proiectul de buget facut deja de Emil Boc.

Data cand proiectul de buget ar putea fi depus in Parlament este si ea cu cantec. Constructia bugetului ar putea arata clar ce disponibilizari urmeaza sa se mai faca in sectorul public sau ce taxe si impozite ar trebui marite, masuri care ar putea afecta grav popularitatea celor care le propun si sustin, mai ales inainte de alegeri.

In plus fata de proiectul de buget pe 2010, pentru a primi banii de la FMI, Romania mai trebuie sa aiba adoptata pana la sfarsitul anului o lege a responsabilitatii fiscale, prin care se va introduce bugetarea multianuala. Si aici exista un proiect, al PSD de data aceasta, care asteapta sa fie depus in Parlament.

Daca stam bine sa ne gandim, in conditiile in care bugetul pe 2010 si legea responsabilitatii fiscale vor fi construite pe sablonul FMI, nici nu mai conteaza cine le va depune pentru ca oricum vor trebui adoptate sau asumate in forma initiala, asta daca avem nevoie musai de banii lor.

Are nevoie FMI de un partener de negociere?

In ce masura avem nevoie de acesti bani este greu de spus in momentul de fata, atat timp cat nimeni, de la seful statului, premier, ministru de Finante sau guvernatorul BNR, nu a prezentat in fata opiniei publice o situatie reala.

Pentru intarzierea acordarii celei de a treia transe nu vad decat doua posibilitati, ori nu avem urgent nevoie de banii de la FMI si atunci e mai bine sa-i primim dupa alegeri pentru a nu-i cheltui aiurea acum, ori necesarul de finantare al Romaniei este atat de mare incat transele de la FMI vor trebui oricum dublate de alte imprumuturi, situatie in care nu mai conteaza de la cine iei mai intai banii, de la cel care iti percepe o dobanda mai mica sau de la cei cu dobanzi mai mari.

Potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la Bucuresti, Fondul se afla "in pozitia de a finaliza rapid evaluarea economiei si a continua cu livrarea urmatoarei transe, imediat ce situatia politica se va clarifica". Altfel spus, FMI stie deja in ce masura avem sau nu nevoie de finantare, dar asteapata un partener de negociere, unul care sa-si asume responsabilitati si pentru guvernele viitoare.

FMI este mai putin interesat carui guvern ii acorda urmatoarea transa in decembrie, ianuarie, februarie sau in primavara, reprezentantii Fondului vor reveni la Bucuresti in momentul in care vom avea un guvern care sa-si asume rambursarea banilor primiti deja.

Pentru ei nu conteaza ca Executivul Emil Boc, cu care s-a negociat initial imprumutul, a fost demis, nu le pasa daca guvernul are sau nu bani pentru pensii si salariile bugetarilor sau daca rezervele BNR sunt suficiente pentru mentinerea cursului in continuare, in definitiv nu-i intereseaza nici daca premier este un primar sau un economist, pentru FMI, ca de altfel pentru orice alt creditor, conteaza doar bonitatea Romaniei, nimic altceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#fmi, #pensii si salarii, #Traian Basescu, #transa a treia FMI , #stiri Traian Basescu