Cum va guverna USL in 2012 cu PDL si Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 18:30
7183 citiri
Cum va guverna USL in 2012 cu PDL si Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

2012 se anunta a fi o nebunie totala. Deja. Doar Sarbatorile de Craciun si Anul Nou ce au mai atenuat isteria marilor dezbateri sterile dambovitene, ca altfel ne-am fi tocit creierii cu totul in sondajele televiziunilor si trusturilor de presa. Adevarul lui Patriciu anunta ca USL e pe moarte, a scazut sub 50% si nici nu se anunta vremuri mai bune. La pachet cu alte doua trei stiri despre spaima lui Ponta, golaneala si absenteismul lui Crin, impachetarea e gata.

Adulatorii Puterii, fie ei de esenta tare - aparatori atat ai lui Traian Basescu, dar si ai PDL - sau in varianta soft - doar ai presedintelui, au avut ce rumega in ultimele zile: USL se duce spre groapa, putem sa le cantam prohodul. In ce ma priveste, sincer, habar n-am. La ce strategii se aplica Opozitiei, la ce joc de picioare agresiv face Puterea, de la comasarea alegerilor pana la introducerea votului prin corespondenta, nu m-ar mira nici ca PDL sa castige de unul singur atat localele cat si parlamentarele.

De cealalta parte, ca sa echilibreze situatia, nici televiziunea lui Voiculescu nu a stat cu mainile in san si, in timp ce sondajul IMAS al lui Patriciu distrugea USL, Antena 3 si facuse rost deja de un al sondaj care spunea, nici mai mult, nici mai putin, cat de rau a ajuns Traian Basescu, PDL si intreaga coalitie de guvernare. Si, evident, cat de sus s-a cocotat Uniunea Social Liberala in topul preferintelor romanilor.

Dupa cum spuneam, o nebunie totala. Daca ai ghinionul sa tragi cu ochiul prin toate sursele de informare, te paste schizofrenia. Adevarul e ca la ora actuala presa s-a talibanizat intr-o atat de mare masura incat ostile sunt aproape clar delimitate - cine ii apara pe unii (constant), ii ataca intotdeauna doar pe ceilalti. Si viceversa. In rest, mai exista doar mici insulite, cateva constiinte lucide si echilibrate. Daca slugarnicia unor intelectuali fata de putere este cat de cat de inteles, ea nu poate fi niciodata iertata insa unui jurnalist, care se presupune a fi mereu critic fata de Putere.

Insa separarea cvasi-totala a presei e cea mai mica parte a problemei care va sufoca anul 2012. Desigur, talibanizarea mass media decridibilizeaza intregul discurs public, lucru care nu avantajeaza decat tot Puterea - care va avea drum liber la propaganda oficiala. Din moment ce nimeni nu mai este credibil, singurele mesaje care vor mai razbate marea de zgomot a presei vor fi cele emise de institutiile statului. Oricat de decredibilizate si compromise sunt acestea, masurile, promisiunile si strategiile singure vor strapunge spatiul public.

Marea provocare a anului 2012 va fi insa formarea noului Guvern dupa alegerile comasate sau cum vor mai fi ele, care vor avea loc cine stie cand. Dupa toate probabilitatile si indiferent de rezultate, Traian Basescu nu va desemna usor un premier din partea USL. Asta daca, totusi, Uniunea va obtine peste 50% dintre voturile romanilor. Daca nu, iarasi vom ramane cu aceeasi problema.

Majoritatea va fi formata din toata oastea de stransura si mizerii care vor popula, cel mai probabil, viitorul Parlament - de la DDDirect - Partidul Popurului, Miron Cozma, UNPR-ul tuturor tradatorilor, reevaluatilor si penalilor adunati de aiurea, Noua si Vechea Republica, Alba ca Zapada a lui Mos Craciun, Gigi Becali si Dumnzeu mai stie cine se va nimeri la gramada gata sa-i inchine Puterea, din nou, lui Traian Basescu.

Daca aceasta este alternativa, mai bine sa nu mai avem deloc Guvern. Oricum, cu Traian Basescu presedinte, niciunui Executiv nu-i va fi usor sa isi faca treaba. Pana la urma, miza anului 2012 va fi unitatea USL. Cat si daca vor mai reusi sa rupa din Uniune, pentru a-si lipi inca un petic la adunatura actuala din coalitia de guvernare.

Alegerile nu vor face decat sa confirme razboiul mut purtat dincolo de popor. Dincolo si peste votul romanilor. Pe scurt - oarecum ironic, indiferent de ce ati votat, de ce veti vota, ei va vor fura de doua ori. Asta, pana sa ajunga la borcanul cu miere.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#alegeri comasate 2012, #uniunea social liberala, #Traian Basescu presedinte, #desemnare premier 2012 , #PDL