Cum ucizi un proiect politic. Tehnica PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 18:27
5273 citiri
Cum ucizi un proiect politic. Tehnica PDL (Opinii)
Foto: Arhiva

E ceva dubios, ceva nu se leaga in apetitul brusc descoperit si foarte zgomotos afirmat al liderilor PDL pentru formarea Miscarii Populare. Dupa ce luni de zile s-au facut ca nu stiu, ca nu au auzit, ca pe acolo nici n-au trecut, iata-i ca acum dau si un termen strans pentru finalizarea proiectului.

Coincidenta sau nu, acest apetit pedelist pentru Miscarea Populara a aparut dupa evacuarea din scena a chiar artizanului acesteia, adica Sebastian Lazaroiu si dupa ce presedintele si-a asumat public ideea, dar fara a da niciun fel de detalii despre ea. Lasa ca dau liderii PDL! Atatea detalii, de te doare capul.

Am aflat asadar in ultimele zile ca aceasta miscare va fi populata de ONG-uri, sindicate si chiar persoane fizice, dupa cum zice Sorin Frunzaverde. Cin' sa fie oare persoanele fizice? Probabil doua categorii, in principal. Cei de pus in vitrina, cum era candva Monica Macovei, redusa la tacere prin avansare pe linie moarta, si cei de umplut pusculita partidului, adica marii sponsori.

Cat despre formatiunile politice, am auzit numai nenorociri. George Becali s-a si asezat la usa Miscarii Populare cu Vadim de mana, iar PDL ii astepta in prag. La fel si Dan Diaconescu, posibil la pachet cu Lavina Sandru, devenita brusc aproape o sustinatoare miorlaita a actualei puteri. Caci, dupa cum ne spune doct Radu Berceanu, "daca spui ca partidul nu e frecventabil, inseamna ca electoratul respectiv nu e frecventabil. Nu cred ca e normal intr-o democratie". Si Elena Udrea e de acord, caci, nu-i asa, "nu exista partide nefrecventabile daca sunt votate de cetateni".

Si, in numele democratiei desigur, roiesc acum in jurul Miscarii Populare, incurajate de liderii PDL, toate scursorile politicii romanesti. Lipseste doar Dan Voiculescu, dar nu-i timpul pierdut ca tot se straduiesc PNL si PSD sa-l evacueze din USL.

Va mai aduceti aminte care a fost scopul crearii Miscarii Populare, in viziunea lui Sebastian Lazaroiu, deci a presedintelui? Mobilizarea energiilor pasive din societatea romaneasca. Unde se gasesc ele? In zona fostului electorat DA. De ce este el demobilizat? Tocmai pentru ca nu se mai regaseste nici in PNL, nici in PDL. Tocmai din cauza compromisurilor inacceptabile, a pesedizarii si a prabusirii standardelor, pentru tradarea principiilor care au stat la baza defunctei constructii politice. Isi imagineaza cumva cineva ca acest electorat poate fi mobilizat cu Becali, Vadim si Diaconescu?

E drept, Traian Basescu spunea recent ca nu exista partid imaculat, dar cred ca batea catre noii sai preferati in UNPR. Sa fie o coincidenta ca tocmai UNPR, de bine de rau actual partener de guvernare, nu a fost mentionat de niciun lider PDL drept pontential partener in Miscarea Populara? Ca doar atunci cand te arati gata sa te pupi cu alde Becali si Diaconescu nu mai poti pretinde ca ai apasari morale, penale sau ideologice.

Ni se sugereaza ca atragerea acestor nefrecventabili ar fi o dovada a disperarii PDL si a lui Traian Basescu, care vor sa ciuguleasca orice procent, fara a mai tine cont de niciun criteriu. O fi asa, dar pana cand o alianta preelectorala cu aceste triste figuri penale sa aduca beneficii, incerte cred eu, pe partea electoratului de stadion si de OTV, ea va provoca pagube certe si foarte mari pe partea electoratului traditional al DA.

Singura modalitate in care asemenea personaje pot fi utile este una perversa si neasumata, fara aliante cu alai. Adica pot fi ajutati sa intre de unii singuri in Parlament muscand din electoratul adversarilor, prin modificarea Legii electorale, pentru a fi prinsi apoi intr-o alianta postelectorala, adica intr-o oaste de stransura care, cum necum, sa faca numeric o majoritate. Nu e onorabil, dar macar poate fi eficient. Daca ti-i asumi public, musti in primul rand din propriul electorat.

Cu siguranta, sondajele de opinie care, in mod normal premerg orice constructie politica noua, vor arata cat de nociva este o Miscare Populara constituita ca un bordel. Si oare nu chiar asta trebuie sa arate? Oare toata aceasta efervescenta a Miscarii Populare becalisto-vadimisto-diaconestiana nu o fi o modalitate de a compromite total o astfel de constructie pentru a o abandona apoi in cimitirul avortonilor politici? Caci asocierea Miscarii Populare cu numele unor astfel de personaje echivaleaza cu trimiterea unui virgine in bordel. Iar dupa ingroparea proiectului, scapat adica de cele trei figuri sinistre, PDL va parea brusc mai curat si mai uscat, raul cel mic adica.

Si n-o fi aceasta si o modalitate foarte buna de compromitere si anihilare a unor oameni pe care greii PDL ii detesta? Exista o declaratie foarte interesanta facuta de Radu Berceanu, in mod bizar reactivat: "Eu nu trebuie sa stau la masa cu Becali, Vadim sau Diaconescu, nu mai sunt in conducerea PDL, abia astept s-o vad pe Monica Macovei la masa cu ei". Sebastian Lazaroiu a fost executat, iar Monica Macovei si Cristian Preda ar putea avea de facut o alegere clara: ori inghit galusca si intra si ei in troaca, adica renunta de buna voie la ascendentul moral, ori isi fac bagajele.

Cat despre Traian Basescu, mi-e greu sa cred ca nu intelege pagubele uriase pe care le-ar putea crea o Miscare Populara tarnuita prin troaca politicii de cea mai joasa liga. Si mi-e greu sa cred ca asa a conceput-o. De altfel, fostul sau consilier prezidential Cristian Preda tipa din toti rarunchii impotriva acestei aberatii. Asa ca presedintele ar putea asista neputincios la felul in care partidul ii asasineaza, voluntar, inca un proiect politic.

De ce? Pentru ca, am mai spus-o, democrat liberalii nu-i mai inghit lui Traian Basescu nici proiectele si nici oamenii, nu vor decat sa castige alegerile prin mijloacele traditonale, pesediste, schimband doar culoarea de pe pungile cu faina, ulei si orez si fara a avea de impartit nimic cu nimeni.

Cu alte cuvinte, noul chip pe care-l contureaza conducerea PDL Miscarii Populare, in tuse groase, ar putea fi o noua etapa in confruntarea surda dintre Traian Basescu si democrat liberali in scopul ingroparii unui proiect conceput intr-un mod si de oameni care nu convin PDL.

Si cred ca Traian Basescu are o alegere grea in fata: ori inghite pana la ultima picatura si acest pahar amar intins de partid, ori isi regaseste principiile si isi asuma ruptura de PDL. Deocamdata nu e clar ce va face, dar contraatacul prezidential incepe sa capete un contur si un nume. Sa fie Noua Republica, care a preluat apoape integral coordonatele Miscarii Populare dinaintea confiscarii de catre PDL? Vom mai vedea si vom mai vorbi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu PDL, #pdl miscarea populara, #PDL alegeri 2012 , #PDL