Cum comenteaza analistii discursul lui Basescu

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:13
9209 citiri
Cum comenteaza analistii discursul lui Basescu
Foto: Administratia Prezidentiala

Discursul de miercuri al presedintelui Traian Basescu nu a oferit satisfactiile asteptate de Opozitie si protestatari. Nu a anuntat demisii si nici masuri politice pentru perioada imediat urmatoare, de aceea este interpretat ca un esec din punct de vedere comunicational.

Opiniile exprimate de reprezentantii USL miercuri seara cu privire la mesajele transmise de seful statului sunt impartasite si de sociologul Vasile Dancu (PSD) si analistul Bogdan Teodorescu. Acestia au declarat pentru Ziare.com ca in situatia actuala romanii asteptau cu totul altceva.

Ponta: Discursul lui Basescu, jalnic si o pierdere de vreme

Mihai Voicu: Basescu a pierdut o buna ocazie sa taca

Vasile Dancu: A fost numai un discurs de deschidere, cred ca vor urma si masuri

Cu siguranta ca ceea ce trebuia sa spuna presedintele aseara era asteptat de toata lumea cu diverse forme de orizonturi de asteptare. Cei mai multi se asteptau sa anunte niste masuri.

Problema este ca presedintele, chiar daca s-a comportat pana acum ca Executiv, nu are posibilitatea sa anunte masuri exceptionale, decat daca ar fi cerut demisia Guvernului sau demiterea lui Emil Boc. Nefiind una dintre solutiile gandite, nu avea ce sa anunte in directia asta.

A tinut un discurs orientat in acelasi timp catre opinia publica si catre propriul partid, pe care l-a anuntat ca vin vremuri de schimbare.

Am vazut cateva lucruri interesante in discursul presedintelui. A fost o schimbare de atitudine in explicatia revoltelor de strada din acest moment, a receptionat ca este vorba despre o criza de legitimitate, a legaturii lui cu poporul, o criza a reprezentarii, ceea ce s-a intamplat in toate miscarile gen "Indignatii" sau "Occupy" din alte parti. In principiu, despre asta este vorba, dar Puterea nu a acceptat asta pana acum, tot timpul au spus ca este o reactie la criza a oamenilor, dar nu este vorba de criza in general, ci de o criza de reprezentare.

Oamenii nu se simt reprezentati si taxeaza Puterea, nu sistemul politic neaparat, nu s-au ridicat impotriva Opozitiei, asa cum am vazut mici manipulari, cum apareau pancarte prin unele manifestatii publice.

Acesta a fost un lucru la care nu m-am asteptat in acest discurs.

In al doilea rand, mi s-a parut ca este un discurs secvential, de deschidere, urmeaza alte discursuri, masuri. Cred ca nu erau pregatite solutii, cred ca a fost numai un discurs de deschidere si cred ca vor urma si masuri. Nu cred ca presedintele nu s-a gandit la o remaniere, de exemplu. Probabil ca nu avea solutii in acest moment, dar cred ca ar putea sa aiba loc diverse remanieri guvernamentale sau alte solutii.

In al treilea rand, a fost un discurs care nu a avut, asa cum avea altadata, un mare control asupra narativitatii. Mi s-a parut ca nu a avut emotia pe care o aveau, de regula, discursurile prezidentiale, un fel de fermitate, a fost un discurs fara aplomb, destul de tern.

Era si foarte greu. Cred ca presedintele si-a dat seama ca toata lumea asteapta tot felul de lucruri de la acest discurs si ca este foarte greu sa pui totul in acelasi discurs. Dar cred ca a fost mai degraba un discurs de deschidere, mai ales ca, cu o seara inainte, si-a epuizat toata partea negativa, punand lumea sa se astepte la un discurs negativ, in ziua a doua a fost mai degraba un discurs motivational, a incercat sa dea directia, sa transmita cativa parametri legati de viitor.

Or, in situatia asta de criza, lumea se astepta la cu totul altceva.

Bogdan Teodorescu: Discursul lui Traian Basescu e ok, dar nu se refera la aceasta tara

Discursul domnului presedinte nu poate fi disociat de situatia in care ne aflam, atat din punct de vedere al conflictelor, cat si al vremii. Domnia sa a incercat sa compuna un discurs in care parea ca este stapan pe situatie, ca stie ce are de facut, si ca situatia, aflata sub control, merge intr-o directie buna.

Chiar daca in interiorul discursului am gasit elemente de coerenta, de logica, in ansamblul sau discursul nu a raspuns principalelor intrebari ale societatii romanesti in momentul de fata, care se refera la increderea foarte scazuta pe care o au cetatenii in actuala echipa guvernamentala cu actualul presedinte in frunte, la ingrijorarea pe care o au cetatenii in legatura cu directia in care merge tara, peste 80% spun ca merge intr-o directie proasta. Si, in ultima instanta, se refera la lipsa de coerenta si de coordonare a actului guvernamental.

Din acest punct de vedere, solicitarile celor din piata, pe de o parte, solicitarile Opozitiei, pe de alta parte, si solicitarile societatii civile, in principiu, nu si-au capatat niciun fel de raspuns in discursul lui Traian Basescu. El a ignorat in acest discurs toate aceste teme.

Frazele spuse de domnia sa, cu niste exceptii, sunt ok, discursul de ieri nu are caracterul arogant, violent si total de neexplicat pe care l-a avut scurta sa interventie de la investitura lui Cristian Diaconescu.

Dar in sine vorbind, si facand o analiza pe tot ceea ceea ce inseamna Romania contemporana, discursul lui Traian Basescu nu se refera la aceasta tara.

Or, venind din partea unui sef de stat contestat puternic de intreaga societate, acest discurs, pare a fi al unui om autist, al unui personaj care nu are contact cu realitatea si care ignora ceea ce se intampla in societatea romaneasca.

Este un discurs de intentie, ok, partea surprinzatoare este ca vine in acest context. Exact in secunda in care domnul Traian Basescu rostea acest discurs, jumatate din tara era paralizata de o ninsoare care nu este atat de iesita din comun.

Ideea statului pe care domnul presedinte in conduce si care rezolva toate problemele este spulberata de zapezile sub care sunt ingropate 2-3.000 de masini doar in jurul Bucurestiului. Asta este de fapt esecul discursului de aseara, textul in contextul a tot ceea ce traim noi in momentul de fata.

Din punctul meu de vedere este o mare ratare comunicationala si o mare ratare politica, este un act care, indraznesc sa afirm, il va costa in urmatoarea perioada atat in confruntarile cu Opozitia cat si cu elementele revoltate ale societatii romanesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#discurs Basescu, #Dancu Basescu, #Bogdan Teodorescu discurs Basescu , #presedinte