Cu ce pret? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 08 Iulie 2012, ora 11:45
8361 citiri
Cu ce pret? (Opinii)

Nu stiu daca "varanul nebun" (perfecta sintagma lui Florin Negrutiu!) isi va duce pana la capat planul de cucerire a Romaniei. Nu stiu daca pe 29 iulie vor prevala marile erori comise de Traian Basescu, in urma carora a ajuns astazi atat de vulnerabil, sau apararea efectelor singurului sau mare merit, emanciparea justitiei, adevarata cauza a suspendarii.

Nu stiu cati dintre romani inteleg miza bataliei si reusesc sa treaca dincolo de personalizarea ei. Dar stiu ca ne asteapta saptamani teribile si societatea romaneasca este inca departe de finalizarea decontului zvarcolirilor acestui razboi dement. Dar primele facturi au fost deja emise si ele saracesc societatea romaneasca pe mai multe planuri.

Cea mai grava este lovitura primita de Romania in planul credibilitatii externe. Oripilarea lumii democratice a depasit cu mult limitele reactiilor de presa si chiar ale limbajului diplomatic comun.

Purtatorul de cuvant al cancelarului german: "Guvernul Ponta a intreprins modificari ale legii Curtii Constitutionale. Este un demers fata de care guvernul federal este foarte ingrijorat. Convingerea noastra este ca independenta si capacitatea de actiune a Curtii Constitutionale romane nu trebuie puse sub semnul intrebarii. La drept vorbind, guvernul federal are indoieli serioase fata de legitimitatea masurilor luate de guvernul Ponta. Dezvoltarile actuale vor fi luate in considerare in cadrul mecanismului de cooperare al Uniunii Europene si pentru a examina chestiunea deplinei aderarii (la spatiul Schengen n.r.)".

Presedintele UE, Herman Van Rompuy: "Sunt extrem de ingrijorat in legatura cu evolutia situatiei in Romania in ceea ce priveste suprematia legii si independenta sistemului judiciar, care sunt principiile fundamentale pe care Uniunea Europeana se bazeaza".

Departamentul de stat de la Washington si NATO: "Suntem preocupati de recentele evolutii care au aparut in Romania, aliatul nostru NATO si partenerul nostru, care ameninta progresele si echilibrele democratice si slabesc independenta institutiilor, printre care instantele".

Reactii asemanatoare au avut Parisul, in care USL vedea un mare aliat dupa accederea la putere a socialistului Francois Hollande, dar si Londra. Victor Ponta si Titus Corlatean au fost convocati pentru explicatii la Bruxelles, iar premierul este nevoit sa se explice si la Berlin si Paris.

Este o situatie nemaintalnita in UE de la preluarea puterii in Austria de catre Jorg Haider care, pana la urma, a si fost nevoit sa se retraga. Victor Ponta acuza propaganda basista mincinoasa. Ma indoiesc ca Victor Ponta sa nu stie ca toate aceste reactii au la baza comunicarile ambasadelor straine la Bucuresti. Sunt reactii la constatari directe.

Liderii europeni nu sunt "basisti" si nu cred ca preocuparea lor vizeaza persoana lui Traian Basescu. Daca el ar fi fost suspendat in urma unui joc democratic si perfect legal, nimeni nu ar fi spus nimic. Pe liderii europeni ii preocupa in cel mai inalt grad Justitia si statul de drept, pe care le vad asediate in Romania, unde legi cu caracter constitutional, precum aceea a CCR, sunt modificate prin ordonanta de urgenta.

Unde titularii unor pozitii foarte importante, precum avocatul poporului, sunt schimbati intr-o ora fara explicatii pentru acapararea prerogativelor lor, unde regulile referendumului sunt schimbate dupa declansarea procedurii de suspendare, tot prin OU, desigur, unde judecatorii CCR cer ajutor Comisiei de la Venetia acuzand presiuni fara precedent din partea guvernului si chiar amenintari din sfera penalului.

Si toate acestea ii preocupa pe liderii europeni nu pentru ca ar avea o slabiciune pentru romani. Ii preocupa pentru ca pe mana unor oameni care arata atat de putin respect pentru justitie, pentru lege si principiile statului de drept ajung fonduri europene, adica bani colectati de la contribuabilii UE, pentru care liderii UE dau apoi socoteala. Ei stiu ca nu au ce sa astepte bun de la o Romanie condusa acum de un plagiator dovedit, de un "liberal" care anunta cu gura lui revocarea judecatorilor inamovibili ai CCR si de un fost securist cu acte in regula, judecat pentru devalizarea unei societati de stat.

Liderii europeni stiu ca o decizie de suspendare luata inclusiv de condamnati penali pentru coruptie si de incompatibili cu hotarare judecatoreasca nu are cum sa fie una onesta. Ceea ce ii preocupa pe ei si ar trebui sa ne preocupe si pe noi este ca ofensiva salbatica a USL vizeaza destructurarea justitiei si reimunizarea totala a politicienilor corupti.

Si de aceea se discuta in termeni foarte seriosi nu numai despre blocarea accesului in Schengen, ci si despre suspendarea Romaniei din Consiliul Europei. Acesta a cerut, de altfel, opinia Comisiei de la Venetia (o curte constitutionala europeana) in privinta suspendarii lui Traian Basescu.

Toata aceasta teribila framantare europeana va fi simtita si de romani cu totala inapetenta pentru politica. Si aici intram pe palierul al doilea, economic. Pentru ca ea genereaza o imensa neincredere in Romania ca mediu de afaceri si de aici scaderea investiilor, prabusirea cursului de schimb, ratinguri de tara mai mici, dificultati majore de finantare a imprumuturilor si, in cele din urma, blocaje financiare, inclusiv de tip grecesc.

Si cine nu crede sa se uite la cat era cotat euro luni si la cat a ajuns vineri, in pofida eforturilor disperate si foarte costisitoare ale BNR de a atenua prabusirea. Ziarul Financiar a calculat ca toata aceasta dementa costa Romania zilnic 1 milion de euro. Si suntem de-abia la inceput. Vor veni si costurile referendumului: 95 de miloane de lei numai oficial, la care se vor adauga banii pe care sponsorii partidelor ii vor baga in campanie si care apoi trebuie recuperati de la buget prin tot felul de contracte preferentiale.

Dar mai este un palier important pe care societatea romaneasca a inregistrat o teribila trauma. Razboiul fulger al USL a aruncat in aer minima stabilitate a legislatiei si regulilor din Romania. Intr-o saptamana, am vazut cu stupoare ca se poate orice. Chiar si cei care il detesta pe Traian Basescu ar trebui sa fie socati de rapiditatea cu care au fost mutilate prin ordonate de urgenta data de pe o ora pe alta, legi de maxima importanta si institutii esentiale ale statului.

Ar trebui sa se intrebe daca aceasta schimbare a regulilor in timpul jocului nu vesteste o perioada de arbitrariu total, daca nu arunca Romania pe nisipuri miscatoare. Exista o limita dincolo de care Traian Basescu, cu toate derapajele lui mai ales declarative, nu a trecut totusi niciodata si pe care USL a calcat-o in picioare intr-o clipa.

Ce urmeaza dupa presedinte? Presa sau orice voce critica, orice forma de opozitie? Si daca acum s-a putut, se va putea din nou, cand o alta putere va avea de reglat conturile cu un alt oponent politic sau nu. Precedentul a fost creat, totul devine posibil prin ordonanta de urgenta si nimic nu mai este sigur.

Am auzit din nou oameni gandindu-se sa plece din tara pe motive politice, am auzit oameni intrebandu-se daca urmeaza ca in anii 50 arestari in masa. Probabil ca nu. Dar sentimentul acesta de nesigurata strecurat intr-o societate oricum departe de a fi cu adevarat asezata poate provoca efecte dramatice si pe termen lung.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#suspendare Traian Basescu, #pret suspendare Basescu, #motive suspendare Basescu, #proces democratic Romania , #suspendare Basescu