CSM a dat verdictul: Basescu a incalcat independenta Justitiei cu declaratiile despre terenurile de la Nana

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 14:46
3325 citiri
CSM a dat verdictul: Basescu a incalcat independenta Justitiei cu declaratiile despre terenurile de la Nana

Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit ca Traian Basescu a incalcat independenta Justitiei atunci cand a scris pe Facebook ca nu exclude posibilitatea ca in procesul de restituire a pamanturilor de la Nana sa fi existat ilegalitati.

Astfel, plenul CSM a adoptat marti raportul Inspectiei Judiciare, care constatase ca Basescu nu a respectat independenta magistratilor.

Basescu a afectat din nou independenta Justitiei - Inspectia Judiciara (Video)

"Plenul Consiliului a apreciat ca afirmatiile lansate in spatiul public de fostul presedinte al Romaniei - care se bucura in continuare de o anumita credibilitate in societate - prin care se acrediteaza ideea unei implicari a politicului in justitie si a nerespectarii dispozitiilor legale in luarea masurilor asiguratorii, incalca principiile independentei si impartialitatii procurorilor si a sistemului judiciar in ansamblul sau.

Reamintim ca, potrivit dispozitiilor art. 1 si 30 din Legea nr.317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei si are obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", se arata intr-un comunicat CSM.

Basescu va fi anchetat de Inspectia Judiciara a CSM

In 9 martie, CSM a anuntat ca a sesizat Inspectia Judiciara in urma apelului public al conducerii Ministerului Public fata de declaratiile fostului presedinte Traian Basescu referitoare la dosarul care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judetul Calarasi.

"Avand in vedere solicitarea publica formulata de conducerea Ministerului Public, vizand mesajul publicat in 6 martie, pe contul de Facebook al domnului Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei, in legatura cu masurile procesuale dispuse de procurori in dosarul 'Nana', conducerea CSM, in temeiul art. 30 alin 1 din Legea 317/ 2004, a sesizat Inspectia Judiciara cu efectuarea verificarilor necesare pentru a stabili daca, prin afirmatiile publice mentionate si dezbaterea mediatica a acestora, a fost adusa atingere independentei si impartialitatii procurorilor implicati in instrumentarea dosarului", a aratat CSM intr-un comunicat transmis la acea data.

Anterior, conducerea Ministerului Public a solicitat CSM sa isi indeplineasca obligatia legala de a apara magistratii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Lui Basescu ii pare rau de satenii din Nana: Suporta consecintele unei actiuni impotriva mea (Video)

Fostul presedinte Traian Basescu a scris in 6 martie pe Facebook ca nu exclude posibilitatea ca in procesul de restituire a pamanturilor de la Nana sa fi existat ilegalitati, insa a sustinut ca fiica sa a cumparat cu buna-credinta terenul din comuna.

"Nu exclud posibilitatea ca in procesul de restituire sa fi existat ilegalitati. Asta va constata justitia, iar cei care au incalcat legea vor raspunde. Sper ca astfel de investigatii sa se faca in toata tara, incepand spre exemplu cu judetele Vrancea si Timis", a precizat Traian Basescu.

Basescu se intreaba cat de corecta e ancheta de la Nana: Parchetul General il reclama la CSM

El s-a intrebat de ce nu s-a facut nicio investigatie privind retrocedarea in perioada de trei ani in care firma italiana de la care a cumparat fiica sa a detinut proprietatea terenurilor.

"Ioana Basescu a cumparat de la o firma italiana cele 290,4 hectare de la Nana in octombrie 2013 in baza inscrisurilor legale de la cartea funciara, cu deplina buna-credinta. Oare de ce timp de trei ani cat timp firma italiana a detinut proprietatea terenurilor nu s-a facut nicio investigatie?", a aratat fostul presedinte.

Traian Basescu, despre dosarul Nana: O actiune politica initiata de premier. Parchetul a dezinformat

Basescu a sustinut ca cele 127 de familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010 suporta consecintele unor actiuni "politice" indreptate impotriva sa si si-a exprimat parerea de rau fata de situatia creata.

D.R.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Basescu independenta justitie, #Basescu terenuri Nana CSM , #stiri Traian Basescu