Constructia paralela a Guvernului si Cotroceniului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 19:41
2301 citiri
Constructia paralela a Guvernului si Cotroceniului (Opinii)
Foto: Cotidianul

Dincolo de latura suprarealista pe care o contine pactul de coabitare dintre Victor Ponta si Traian Basescu, din punct de vedere institutional, acordul este pe punctul de a-si castiga importanta pe care nu a avut-o nicio clipa in momentul semnarii.

Suntem martori unui eveniment unic si extrem de interesant in politica noastra. Pentru ca au distrus punct cu punct toate elementele realitatii, primii doi actori ai scenei politice pun la cale constructia unei lumi paralele - un substitut care sa furnizeze iluzia ca lucrurile inca sunt tinute sub control, ca realitatea inca mai poate fi guvernata.

Adevarul e insa ca ambii poli ai politicii romanesti au esuat dezastruos, iar singurul lucru de care se mai pot agata astazi este acea foaie a pactului de coabitare. Acord caruia i se da o importanta atat de mare tocmai pentru ca este singurul mod prin care cele doua mari centre de putere spera sa se salveze. Scopul este construirea unei lumi paralele care sa inlocuiasca realitatea asupra careia niciuna dintre puteri nu mai detine controlul.

Pentru ca actul de guvernare din ultimii ani a falimentat la propriu existenta, astazi se fac eforturi pentru impunerea unei lumi paralele care sa poata fi modelata mai usor, din condei, asa cum realitatea nu va putea fi niciodata schimbata.

Doar o astfel de explicatie ar putea da seama de faptul ca in aceste momente o delegatie a presedintelui si una a premierului negociaza termenii si punctele pactului de coabitare dintre cele doua institutii. Ridicol si, in acelasi timp, cat se poate de serios.

Orice om cu o judecata sanatoasa intelege din start inutilitatea pactului de coabitare. Din moment ce avem (inca) o Constitutie, legi si institutii care sa le aplice, la ce bun o meta-intelegere intre primii oameni in stat? Perceput initial ca o scamatorie si un truc al presedintelui pentru a se recredibiliza, atat in plan intern cat si extern, pactul de coabitare devine in acest moment vital puterii politice intrucat denuntarea lui ar echivala cu recunoasterea falimentului ambelor centre de putere - Cotroceni si Guvern.

Ar echivala cu recunoasterea "intelegerii" dintre Victor Ponta si Traian Basescu de la numirea procurorilor sefi ai parchetelor, ar inseamna recunoasterea amestecului in Justitie din partea ambilor si inca multe altele: lipsa unei viziuni economice, esecul tuturor marilor proiecte si promisiuni politice - de la regionalizare si reforma statului pana la depolitizare si revizuirea Constitutiei. De asta Liviu Dragnea a precizat cu de la sine putere cat de important este ca acordul de coabitare sa functioneze in continuare.

Este esential ca pactul sa ramana valabil pentru ca atat timp cat va exista, semnatarii sai se pot pacali si ne pot minti ca traim in statul descris in punctele din acea foaie de hartie. In fapt, cele doua lumi au devenit tot mai paralele incat nu mai au niciun punct in care sa se intalneasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coabitare Basescu Ponta, #acord Cotroceni Guvern, #pact coabitare Basescu , #Victor Ponta