Consilierul lui Ponta: Premierul stie de dosare politice. Ce propune Frunda pe justitie

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 15:18
4194 citiri
Consilierul lui Ponta: Premierul stie de dosare politice. Ce propune Frunda pe justitie

Gyorgy Frunda, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, externe si de minoritati, spune ca seful Guvernului are informatii cand vorbeste despre faptul ca in Romania s-ar face dosare la comanda politica si ca Bruxelles-ul ar trebui informat despre acest lucru.

Frunda mai spune, intr-o declaratie pentru Ziare.com ca o eventuala rupere a pactului de coabitare presedinte-premier, anuntata de Traian Basescu, ar avea o importanta minora pe plan extern si ca va continua colaborarea institutionala.

"Va avea un impact mult mai mic decat presupunem noi, cetatenii romani. Pe foarte putini ii intereseaza daca presedintele si premierul se cearta sau nu, importanta e relatia institutionala. Amandoi trebuie sa respecte prevederile Constitutiei si legile care reglementeaza relatia dintre Presedintie si Guvern. Dupa parerea mea, aceasta coabitare era formala si de vitrina, pentru ca presedintele republicii, de multe ori, a lovit sub centura, l-a atacat si pe premier si membrii Guvernului, a primit si replici, dar nu are importanta prea mare, dupa parerea mea. Colaborare institutionala va continua, dinspre partea premierului si Guvernului in mod cert", a spus fostul senator UDMR pentru Ziare.com.

Premierul vorbeste informat

"Declaratia conform careia anumite dosare au fost facute politic, daca e adevarat, trebuie spuse pe nume, atat in Romania, cat si la Bruxelles, celor care intocmesc raportul pe MCV, pentru ca un stat in care, de frica sa nu superi pe cineva, nu vorbeste de abuzurile justitiei, ma gandesc si la cercetare penala, si la urmarire penala, si la instantele judecatoresti, inseamna ca nu construiesti statul de drept.

In masura in care premierul sau altii au dovezi ca anumite dosare au fost facute la ordine politice, acest lucru trebuie spus. Numai asa poti sa construiesti statul de drept, daca te opui construirii dosarelor politice", a comentat Frunda.

Intrebat daca premierul stie de dosare politice, el a raspuns: "Bineinteles. Nu e un om care vorbeste fara sa aiba informatiile necesare".

Basescu sa nu mai numeasca procurori-judecatori la ICCJ

Gyrorgy Frunda mai spune, in acest context, ca USL ar trebui sa schimbe legea privind numirea judecatorilor la Inalta Curte, astfel incat acolo sa nu mai poata ajunge direct fosti procurori.

"In ultimul timp, presedintele republicii a numit mai multi judecatori la Inalta Curte, venind de la DNA sau de la Parchetul General. Acest lucru incalca principiul independentei justitiei.

Guvernul trebuie sa dea fie ordonanta de urgenta, fie sa fie un proiect de lege, ca judecatorii care ajung la Inalta Curte sa aiba un stagiu de cel putin 5-8 ani la curtile de apel, judecatorii de la curtile de apel sa aiba un stagiu la tribunale, iar cei de la tribunale un stagiu mai mic la instantele de fond.

Nu sunt de acord ca judecatorii sa fie numiti din randurile procurorilor. Ajungem in situatia in care procurori deveniti judecatori la Inalta Curte judeca un rechizitoriu facut de colegul de birou sau un prieten procuror", a spus Frunda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Frunda Ponta dosare politice, #Frunda numiri Inalta Curte procurori , #Victor Ponta